Skocz do zawartości

Rama Dartmoor T6player - montaż amortyzatora o skoku 150mm, czy mocno zmieni się geometria ?

Biesczad

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam poblem ponieważ posiadam ramę dartmoor t6player z sugerowanym skokiem 90-130 a chciałbym zamontować do niego amortyzator o skoku 150mm. Czy to wpłynie na geometrie ramy a jeśli tak to czy bardzo się zmieni geometria.

Opublikowano (edytowane)

Tak, wpłynie. Jak przekroczysz rekomendowany dla ramy skok, może ci pęknąć główka ramy, co może mieć dla ciebie przykre konsekwencje.

Edytowane przez nctrns
Opublikowano

Lepiej znaleźć inny amortyzator czy obniżyć fox talas 32

Dokładnie to ma nazwe fox talas evolution series

Opublikowano

Lepiej kupić coś nowszego niż bawić się z modyfikowanie dość starego Talasa...

Opublikowano

A co mogło by być takim odpwiednikem do niego

Opublikowano

A ja zapytam o co innego... Po co Ci aż 150 mm skoku? 130 mm do celów do jakich stworzono tą ramę w zupełności wystarczy. Jeśli masz tego Talasa to zmniejsz skok a jeśli szukasz amora to kup taki aby nie przekroczyć dopuszczalnego skoku.

Opublikowano

Masz może propozycje jakiegoś do 1300zł

Opublikowano

A możesz odp. na pytanie? Co mam Ci doradzić skoro nie wiem jak masz zamiar go używać?

Opublikowano

Głównie dirt street pumptruck i mini dh

Opublikowano

Generalnie 10 mm skoku więcej niż zaleca producent ramy nie powinno stanowić większego problemu ale jeśli planujesz troszkę poszaleć tym zestawem to mimo wszystko jednak radziłbym się trzymać tych 130 mm choć by dla własnego bezpieczeństwa. Nie bez przyczyny producent ustala jakieś normy.

Opublikowano

Musisz jeszcze zobaczyć jaką masz piaste
Jak będziesz szukał amora i gdy kupisz np z wersją bost wtedy do piasty musisz kupić redukcję lub zmienić piaste na szerszą
Z amora może być Liryk, Pike lub Yari może znajdziesz coś w tej cenie mój syn kupił Yari za 1100 w tamtym roku w bardzo dobrym stanie
W nim możesz zmniejszyć skok do takiego jaki jest Ci potrzebny