Gość Opublikowano 18 Maja 2017 Opublikowano 18 Maja 2017 Witam. przedstawiam mojego crossa Winora Dakar jest to niemiecka firma odpowiedzialna za takie rowery jak HaiBike . Widelec: SR Suntour NEX HLO lockout, Zawieszenie: stalowa sprężyna / olej: 63mm Przerzutka przednia: Shimano Altus M370 Dual Pull, Top Swing, 31.8mm Przerzutka tylna: Shimano Deore M591, 27-biegowa Manetka: Shimano Altus M370 Rapid Korba: Shimano M371, 48-36-26 zęby, z płytą ochrony Hamulec przedni: Tektro Auriga hydrauliczne hamulce tarczowe, 180mm Hamulec tylny: Tektro Auriga hydrauliczne hamulce tarczowe, 160mm Kierownica: XLC Comp Alu Piasta przednia i tylna: Formuła Udzwig do 130 kg Waga: 14,2 kg MINUSY -Chyba największym minusem jest tutaj amortyzator -- do wymiany na sztywniaka -Oś suportu i korba -- do wymiany na Hollowtech Oczywiście da się na tym amorku jeździć bez problemu , ja zazwyczaj mam zblokowany bo ćwiczę jak będzie wymieniony PLUSY -rama alu względnie lekka, świetnie się prowadzi naprawdę świetnie wykonana -bardzo dobre siodełko -hamulce na plus tylko Auriga ale świetnie się spisują MODYFIKACJE jedynie co zrobiłem narazie to wymiana opon na 29x1.9 Kenda Karma i chwyty firmy Force na wygodniejsze.dodałem koszyki na bidon z Krossa i wymieniłem pedały też jakieś z Krossa uszczelnione które przepłaciłem niestety
Pitt35 Opublikowano 18 Maja 2017 Opublikowano 18 Maja 2017 Bardzo ładnie się prezentuje. Jest potencjał w tym rowerku. Pisz i dawaj zdjęcia jak będziesz robił zmiany bo jestem ciekaw jak będziesz oceniał swój rower po zmianach.
Gość Opublikowano 18 Maja 2017 Opublikowano 18 Maja 2017 (edytowane) 31 minut temu, Pitt35 napisał: Pisz i dawaj zdjęcia jak będziesz robił zmiany bo jestem ciekaw jak będziesz oceniał swój rower po zmianach dam znać ale niestety najbliższy termin zmian to jesień bo wakacje się na głowę zwaliły na pierwszy rzut pójdzie widelec ale nie wiem jeszcze czy Mosso czy Force,zobaczymy .... Edytowane 18 Maja 2017 przez Gość
rysib Opublikowano 20 Maja 2017 Opublikowano 20 Maja 2017 Mi też podoba się malowanie i ogólny wygląd roweru. ? Czy po wymianie opon, czujesz duże różnice w oporze toczenia się i szybkości jazdy?
Gość Opublikowano 20 Maja 2017 Opublikowano 20 Maja 2017 (edytowane) 7 godzin temu, rysib napisał: czujesz duże różnice w oporze toczenia się i szybkości jazdy No właśnie nie i powiem więcej jest wiele lepiej niż na tych założonych przez producenta, wydaje mi się że opory toczenia są mniejsze i jeździ mi się lżej. powiem szczerze po założeniu i przejechaniu paru kilometrów miałem banana na twarzy, do tej ramy te opony są stworzone. oczywiście pompuję do 5.5 Bara tył, przód z powodu że jeżdżę na sztywno to około 4 Bary. dzięki że się podoba rower, ogólnie nie widziałem na trasie jeszcze tego roweru więc chyba mało popularny. miałem okazję przetestować Speza Rockhoppera typowy MTB ale jakoś źle się na nim czułem i w końcu wybór padł na Winorę.. na dole fotka Speza.. którego testowałem. Edytowane 20 Maja 2017 przez Gość
rysib Opublikowano 20 Maja 2017 Opublikowano 20 Maja 2017 57 minut temu, Jerzy napisał: No właśnie nie i powiem więcej jest wiele lepiej niż na tych założonych przez producenta, wydaje mi się że opory toczenia są mniejsze i jeździ mi się lżej. powiem szczerze po założeniu i przejechaniu paru kilometrów miałem banana na twarzy, do tej ramy te opony są stworzone. oczywiście pompuję do 5.5 Bara tył, przód z powodu że jeżdżę na sztywno to około 4 Bary. To ciekawe, podskórnie czułem że może tak być, choć teoria mówi coś innego. Gdy przyjdzie czas na zmianę opon, bardzo poważnie rozważe "Twoje" opony lub podobne. Dzięki za info.
M@rio Opublikowano 23 Maja 2017 Opublikowano 23 Maja 2017 Ładnie się prezentuje twój pomykacz. Widać że jazda na nim musi być przyjemna
Gość Opublikowano 23 Maja 2017 Opublikowano 23 Maja 2017 1 godzinę temu, M@rio napisał: Widać że jazda na nim musi być przyjemna Dzięki,dokładnie tak
Gość Opublikowano 23 Maja 2017 Opublikowano 23 Maja 2017 3 godziny temu, Wog napisał: Ile Cię kosztował Dokładnie 2209 zł i 14 gr nie cały rok temu 02.08.2016 r. za nim kupiłem to troszkę to trwało , chyba z miesiąc zastanawiałem się nad trzema rowerami w końcu wygrała Winora
Gość Opublikowano 17 Lipca 2017 Opublikowano 17 Lipca 2017 Dnia 18.05.2017 o 14:17, Pitt35 napisał: Pisz i dawaj zdjęcia jak będziesz robił zmiany bo jestem ciekaw jak będziesz oceniał swój rower po zmianach. No i nadszedł czas zmian w tą sobotę jak z czasem się wyrobię wymiana korby bo właśnie doszła
Pitt35 Opublikowano 18 Lipca 2017 Opublikowano 18 Lipca 2017 Zmiana z 48 na 42? Co Cię skłoniło do tego?
Gość Opublikowano 19 Lipca 2017 Opublikowano 19 Lipca 2017 11 godzin temu, Pitt35 napisał: Zmiana z 48 na 42? Co Cię skłoniło do tego? Jakiś czas już nad tym myślałem czy jak będę wymieniał na ten system zostawić 48 albo zaniżyć na 42 i po prawie 2 miesiącach decyzja padła jednak na 24-32-42 Po pierwsze mam dosyć pagórkowaty teren i dużo śmigam po parkach krajobrazowych na które z reguły trzeba się wspinać Po drugie jak sięgnę pamięcią już od roku jak śmigam na tym rowerze nie używałem 48 no może parę razy ale to i tak żeby sprawdzić jak to jest na tym przełożeniu i stwierdziłem że trzeba mieć nogę żeby go używać,może to przyzwyczajenie nie wiem jak dla mnie 48 jest nieprzydatne i mam nadzieję że 24-32-42 bardziej się sprawdzi w moich warunkach i będę korzystał z 42 częściej. Po trzecie obecny suport na kwadrat na podjazdach no nie sprawdza się gdzieś tam ociera o przednią przerzutkę czasami, czuję że coś tam zaraz strzeli nie mam pewności do tego kwadratu a że z wakacji troszkę kasy zostało no to Hollowtech II sam montuję tak że koszty odpadają.po zamontowaniu i przejechaniu troszkę kilometrów zrecenzuję czy miałem rację co do tych blatów..
Gość Opublikowano 23 Lipca 2017 Opublikowano 23 Lipca 2017 Dnia 18.07.2017 o 22:32, Pitt35 napisał: Zmiana z 48 na 42? Co Cię skłoniło do tego No i po wymianie ,wszystko poszło dobrze poza małym wyjątkiem.temat pod linkiem Przejechane na nowej korbie jakieś 50 kilometrów , powiem tak nigdy więcej na kwadrat korby. z nową korbą i Hollowtech II to całkiem inna kultura jazdy.jeśli chodzi o wielkość blatów to najlepszy wybór jeśli chodzi o moją jazdę i teren po którym się poruszam.POLECAM!!! jeśli ktoś ma zamiar wymieniać nie ma nad czym się zastanawiać.
Rekomendowane odpowiedzi