Skocz do zawartości

Alfine 8 dźwięk z piasty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zainsteresowałem się rowerkiem z Alfine 8, sprzedawca uczciwie informuje, że z tylnej piasty jak się nie kręci pedałami, to lekko słychać jakieś szorowanie, mówi, że chyba łożysko do wymiany, ale z tego co czytam, to Alfine jest bezawaryjna, do pierwszej awarii :). Zakładam że w najgorszym wypadku dojdzie zakup nowego napędu + nałożenie na to koła, czyli ok 1000 zł. Czy możliwe jest że tam się jakieś łożysko wymienia jak w zwykłym tylnym kole ?

Opublikowano

Piszesz o pieście czy napędzie? Z postu nie wynika czy hałasuje piasta czy mechanizm zmiany biegów. Z kuli nikt tego nie wywróży. 

Opublikowano (edytowane)

To są 2 różne rzeczy ? Myślałem że te całe alfine = piasta, czyli jakby to w języku niemowlaka rowerowego :)to wszystko co jest w środku koła tylnego.

Właściciel pisze że piasta, a dla mnie to jest to samo co Alfine. Przyznam że trochę błądzę w temacie, może ktoś oświeci, czy wymiana łożyska w piaście w Alfine 8 wiąże się z rozbieraniem napędu ?. Ewentualnie może jakiego rzędu to są koszty w serwisie, nie wiem 300zł ?

alf1.jpg

Edytowane przez Elvis
Opublikowano

Piasta a mechanizm napędu w tym przypadku ukryty w piaście, to nie to samo. Tak naprawdę nie masz pojęcia co hałasuje. Czy łożysko (kulki po prostu) piasty czy to coś w mechanizmie napędowym. Bez grzebania w tym się nie obędzie. 

Opublikowano

Czyli takie zwykłe kulki są z 1 i 2 strony tego napędu ?

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe czy sprzedawca w ogóle tym jeździł? Może nawet nie ma pojęcia jak taki mechanizm działa. Nawet jak łożysko jest do wymiany to ciężko to stwierdzić. Są tam trzy główne łożyska, dwa na których piasta jest zawieszona i jedno na którym obraca się cały mechanizm względem korpusu.

Mimo ewentualnej naprawy może się opłacać, sam napęd paskowy który widać kosztuje ponad tysiąc złotych.

Edytowane przez remigiusz
Opublikowano

Jak dobrze pamiętam ale głowy nie dam, w tych piastach z przerzutką planetarną w środku jest gdzieś śrubka którą się odkręca i wlewa specjalny olej:

Olej-SHIMANO-SG-S700-do-piasty-Alfine-50

Może po prostu trzeba zlać olej/smar i dać nowy? Fakt faktem że jak ktoś się na tym nie zna i to rozkręci to na serio może się pogubić, najlepiej to wszystko przy włączonej kamerze rozkręcać :)

Opublikowano

Fajny, jakby trochę utargować to opłacałoby się kupić cały nowy środek piasty.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Mam problem z 5 biegiem. Po serwisie - czyszczenie i smarowanie na 5 biegu często omyka przy pedałowaniu. Jest to bardzo niebezpieczne! Co jest przyczyną, czy to się da naprawić? Czy ma to zwiazek z przełożeniem 1:1 na 5 biegu? Mam rower z piastą alfine 8 czwarty rok i przejechanie około 10.000 km.

Edytowane przez Sławomir
Opublikowano

Mechanizm sterujący wyregulowany ? Dwie żółte kreski muszą znajdować się dokładnie obok siebie. Jeszcze bym sprawdził prowadzenie linki do tego mechanizmu. Powinna iść w ostatnim rowku prowadzącym i musi być równoległa, jeżeli inaczej jest poprowadzona, to często powoduje przeskakiwanie biegów.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 3.02.2020 o 10:24, gomez257 napisał:

Mechanizm sterujący wyregulowany ? Dwie żółte kreski muszą znajdować się dokładnie obok siebie.

Witam,

Jeśli mnie pamięć nie myli to te żółte kreski muszą być naprzeciw siebie ( jakby się stykać) na 4 biegu, dobrze pamiętam?

Opublikowano

Dokładnie tak, trzeba też uważać na prowadzenie linki bo inaczej z regulacji nici😁😁

Opublikowano

Z tego co orientuje się to jest tylko kilka serwisów w Polsce które te piasty potrafią prawidłowo serwisować. To tak nawiasem.