Krymar Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Witam. Mam pytanie odnośnie zmiany hamulców. Posiadam w rowerze hamulce Promax MTD Mechanical 160. Chce wymienić je na inny model bądź dobrać inne tarcze i klocki. Z hamulcami cały czas jest problem tego typu że siła z jaką hamują jest bardzo słaba. Nie pomaga podkręcanie linki czy jakieś regulacje. Jak by klocki ślizgały się po tarczy. Moja waga to ok. 85-88 kg więc nie jestem jakiś bardzo ciężkim człowiekiem a hamowanie na drodze z góry jest ciężkie muszę bardzo mocno wspomagać się przednim hamulcem który tez jest bardzo słaby. Drugi problem jest taki że jazda podczas deszczu powoduje kompletny brak hamowania. Tarcze bardzo głośno "drą ryja" i nic poza tym. Oczywiście nie jest to kwestia zużycia bo wymieniłem komplet tarcze i klocki na te same co były. problemu nie było przez pierwsze 300 km i dalej to samo jest. I pytanie czy wymienić tarcze i klocki na jakiś model co będą pasować do tych hamulców ale takie co poprawi się hamowanie, czy muszę zmienić razem z zaciskami, jeśli tak to na jakie? Rower Merida crossway 40md z 2016 roku.
elmapeto Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Nie używałem nigdy tego modelu ale może zmiana klocków na metaliki pomoże. Tarcze odtłuść do tego. Po tych hamulcach zbyt wiele bym się nie spodziewał. Ludzie polecają avidy bb7 jak chodzi o mechaniczne. Osobiście polecam hydrauliki Shimano m6000. Nie wyczynowe. Po prostu dobre hample do codziennego użytku. I jeszcze jedno. Powinieneś używać obu hamulcy. Szczególnie biorąc pod uwagę ,że nie hamują najlepiej. Osobiście na codzień używam głównie przedniego hamulca . Tylny tylko awaryjnie.
Kruk Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 To prawda , prawidłowa technika hamowania dale lepsze rezultaty i trzeba się tego nauczyć że przedni hamulec jest bardziej istotny niż tylny nawet z prostego powodu to z przodu daję się większe tarcze Deorki czy to M615 czy nowe M6000 dobre i w miarę tanie hamulce hydrauliczne, które faktycznie dobrze hamują. Możesz wziąć i M315 ale to na serio budżetowe hydrauliki i już lepsze BB7 mechaniczne w tej cenie wziąć Jak idzie o mechaniki to BB7 albo lepsze od TRP Spyre C ale kosztują sporo. Tarcze mogą być te same jeśli nie są mocno zużyte, trzeba je tylko dobrze odtłuścić przed założeniem nowych zacisków i klocków
Red Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 5 godzin temu, Krymar napisał: hamowanie na drodze z góry jest ciężkie muszę bardzo mocno wspomagać się przednim hamulcem który tez jest bardzo słaby. Hamowanie z góry odbywa się przede wszystkim z oboma hamulcami. Może Cię to zaskoczy ale podczas hamowania środek ciężkości przenosi się na przód i to przednie koło jest bardziej skuteczne w czasie manewru jak tylne. Hamowanie tylko tyłem może jedynie sprawić że stracisz sterowność (co czasem jest pożądane/przydatne w zakrętach). A na prostej hamuj przednim jednocześnie przesuwając tyłek w tył aby nie zaliczyć OTB (over the bar - lot przez kierownicę).
ahaja Opublikowano 28 Maja 2019 Opublikowano 28 Maja 2019 Zapewne masz klocki żywiczne. Polecam zmienić na półmetaliki. Druga sprawa to pancerz - to on się kompresuje i tym samym wpływa na hamowanie. Ja sobie zrobiłem za kilka zł najdłuższe odcinki w postaci rurki alu z castoramy z końcówkami regulacyjnymi. Przy przednim z racji tego, że tam pancerz krótki to nie trzeba, ale z tyłu jest bardzo duża różnica.
Kruk Opublikowano 28 Maja 2019 Opublikowano 28 Maja 2019 Do takich tanich hamulców warto brać ceramiki lub kevlary, przynajmniej tarcze tak nie dostają jak od półmetalików jeśli nie są do nich przystosowane.
Rekomendowane odpowiedzi