Filipp Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Hej. Kiedy chciałem zmienić sobie ustawienie odbicia tą czerwoną nakrętką na dole amortyzatora to wykręciła mi się ona i nie mogę jej z powrotem wkręcić. Próbowałem w obie strony i za każdym razem i tak wychodzi w ogóle nie przykręcona. Ktoś wie co zrobić? Amortyzator to Sr Suntour Raidon.
Filipp Opublikowano 26 Maja 2019 Autor Opublikowano 26 Maja 2019 14 minut temu, elmapeto napisał: Może tu coś znajdziesz Nie ma tam nic napisane jak z powrrotem wkręcić nakrętke. Może trzeba spóścić powietrze i wtedy wkręcić?
elmapeto Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Nie mam pojęcia kolego. Tak tylko ten temat podesłałem,bo rzucił mi się w oczy. Może autor @PrzeLuka coś podpowie. Spuścić tak poza tym;-) 1
Gość Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 (edytowane) Spuścić powietrze musisz z amortyzatora ,wtedy powinieneś wkręcić Jednak obecnie musisz odkręcić czerwone pokrętło od części srebrnej ,jak się nie odkręca to pewnie się zdejmuje zobacz że od strony srebrnej wystaje imbus do regulacji Jak spuścisz powietrze to ściśnij amortyzator i zobaczysz w środku tłok tam jest gwint musisz trafić równo by wkręcić pokrętło imbusem Edytowane 26 Maja 2019 przez Gość
Filipp Opublikowano 26 Maja 2019 Autor Opublikowano 26 Maja 2019 4 minuty temu, piter614 napisał: Spuścić powietrze musisz z amortyzatora ,wtedy powinieneś wkręcić Jednak obecnie musisz odkręcić czerwone pokrętło od części srebrnej ,jak się nie odkręca to pewnie się zdejmuje zobacz że od strony srebrnej wystaje imbus do regulacji Jak spuścisz powietrze to ściśnij amortyzator i zobaczysz w środku tłok tam jest gwint musisz trafić równo by wkręcić pokrętło imbusem Dzięki wielkie, tak zrobie. Tylko o ile spuszczenie powietrza to nie problem to z napompowaniem może być bo pompka jeszcze do mnie nie przyszła... Wiesz może, czy tą pompką na stacjach dam rade napompować amor?
Gość Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Nie pompuj amortyzatora taką pompką bo go rozwalisz ,tam wbrew pozorom nie wchodzi dużo powietrza .Gdybyś np przetrzymał ciśnienie mogło by ci uszkodzić całą komorę powietrzną Gdybyś miał np stacjonarną ręczną pompkę mógłbyś spróbować delikatnie ,jednak proponuję albo poczekać na pompkę lub popytać kumpli lub podjechać jutro do serwisu i poprosić by np napompowali Mocno przykręciłeś srebrną śrubę?Tak by ci się nie odkręciła oczywiście z czuciem
Filipp Opublikowano 26 Maja 2019 Autor Opublikowano 26 Maja 2019 8 minut temu, piter614 napisał: Nie pompuj amortyzatora taką pompką bo go rozwalisz ,tam wbrew pozorom nie wchodzi dużo powietrza .Gdybyś np przetrzymał ciśnienie mogło by ci uszkodzić całą komorę powietrzną Gdybyś miał np stacjonarną ręczną pompkę mógłbyś spróbować delikatnie ,jednak proponuję albo poczekać na pompkę lub popytać kumpli lub podjechać jutro do serwisu i poprosić by np napompowali Mocno przykręciłeś srebrną śrubę?Tak by ci się nie odkręciła oczywiście z czuciem Chyba zrobie to jutro i faktycznie podjade do seriwsu, żeby mi go napompowali. Przykręce mocno, ale nie ma tyle, żeby gwintu nie zerwać. Dzięki za pomoc.
Gość Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 To czerwone zdejmij z tej śruby i wyjmij ten "imbus" (powinny wyjść razem ale nie muszą). Ciasno pewnie siedzi, więc wymaga trochę kombinowania ale nie rób tego na siłe. Spuść powietrze z amora ugnij lagi. Gdy poczujesz opór tłumika a w otworze powinien pojawić się gwint i w niego wkręć ta śrubę do oporu ale z głową. Skresisz i spowrotem wsadz ten "imbus" i wciśnij to czerwone.
Gość Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Spoko po to jest forum. @PrzeLuka jest tam olej w lagach ? Bo jak wykręcił ręką przy regulacji to było luźne i olej się wydostał
Gość Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Nie ma. W Raidona nie leje sie oleju w dolne lagi. @Filipp w moim wątku na temat Raidona jest napisane jak zdemontować pokrętło Rebound. Montażu dokonuje poprzez odwrócenie procesu co zreszta opisałem wyżej. P.s. A tak na marginesie zapytam co Ty z nim robisz, że odpadają Ci śruby?
Gość Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 20 minut temu, PrzeLuka napisał: Ty z nim robisz, że odpadają Ci śruby? Może nie była odpowiedni dokręcona
Filipp Opublikowano 26 Maja 2019 Autor Opublikowano 26 Maja 2019 Widziałem u Ciebie proces demontażu, ale nie domyśliłem sie, że trzeba spóścić powietrze. A co do śruby, to chciałem ustawić odbicie, ale najwyraźniej przesadziłem i odkręciłem przypadkiem tą nakrętke. :I
Gość Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 @piter614 Nie możliwe, żeby przy składaniu amora aż tak dali ciała i nie podokrecali śrub. @Filipp napompowana sprężyna utrudnia ugiecie amora tak aby otwór w dolnej ladze zgrał się z gwintem w popychaczu tłumika ale to już wiesz.
Filipp Opublikowano 26 Maja 2019 Autor Opublikowano 26 Maja 2019 Zdecydowałem to zrobić teraz i jest. Wkręciłem w miare mocno i wszystko działa jak należy. Jutro tylko podpompuje i będzie wszystko idealnie. Jeszcze raz dzięki za pomoc
Kruk Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 A czy czasami te czerwone pokrętło nie powinno być osobno a ta srebrna śruba osobno? że wpierw wkręca się śrubę a potem pokrętło wciska? Nie zapiekło się to czasami razem?
Filipp Opublikowano 26 Maja 2019 Autor Opublikowano 26 Maja 2019 Teraz, Kruk napisał: A czy czasami te czerwone pokrętło nie powinno być osobno a ta srebrna śruba osobno? że wpierw wkręca się śrubę a potem pokrętło wciska? Nie zapiekło się to czasami razem? Zrobiłem osobno. Najpierw srebrna część z miejscem na imbus a potem włożyłem w to tą czerwoną nakrętke.
ACTIVIA Opublikowano 28 Maja 2019 Opublikowano 28 Maja 2019 W dniu 26.05.2019 o 21:50, Filipp napisał: Zrobiłem osobno. Najpierw srebrna część z miejscem na imbus a potem włożyłem w to tą czerwoną nakrętke. No i tak to powinieneś wykonać od razu. Gdybyś w przyszłości czegoś nie wiedział to pisz
Filipp Opublikowano 9 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2019 W dniu 28.05.2019 o 07:10, piter614 napisał: Napisz czy pokrętło działa normalnie? To wczale nie jest tak, że jest 9 czerwca i dopiero zorjętowałem się, że to napisałeś więc... Tak. Działa jak przedtem ;D
Rekomendowane odpowiedzi