temysz Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 (edytowane) Na wstępie chciałbym uprzedzić, że jestem laikiem rowerowym. Kupiłem córce rower przez internet z napędem 3x9. Powiedzcie czy na przedniej najmniejszej i przedniej największej zębatce powinno w pełnym zakresie przerzucać biegi od 1 do 9 bez problemu? tzn. bez szorowania o przednią przerzutkę? serwisant powiedział mi, że od tego mamy przednią środkową zębatkę. Rower dałem do złożenia w serwisie. Proszę o porady. Edytowane 26 Maja 2019 przez SpiderMAN
Kruk Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 (edytowane) Zmiana biegów tak powinna wyglądać: Maksymalnie po jednym biegu więcej, aby dobrze to pracowało. Edytowane 25 Maja 2019 przez Kruk
Slick Tires Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 tez bez przesady... jezdzilem kiedys na 36/36/48 kaseta 11-13-15-17-19-21-24-28 to blat 48t ogarnial kasete w zakresie 11-21, srodek 24-13 1
trollu Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 no i fajnie że jeździłeś ale założenia są takie, że napęd może się buntować. Łańcuch ma prawo ocierać o prowadnik a przekos łańcucha też zdrowy nie będzie
Slick Tires Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 jezdzilem oraz lancuch wytrzymal ponad 3000km a kaseta prawie 10k km i malo co widac na niej zuzycie
elmapeto Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 8 godzin temu, temysz napisał: Na wstępie chciałbym uprzedzić, że jestem laikiem rowerowym. Kupiłem córce rower przez internet z napędem 3x9. Powiedzcie czy na przedniej najmniejszej i przedniej największej zębatce powinno w pełnym zakresie przerzucać biegi od 1 do 9 bez problemu? tzn. bez szorowania o przednią przerzutkę? serwisant powiedział mi, że od tego mamy przednią środkową zębatkę. Rower dałem do złożenia w serwisie. Proszę o porady. Przy takiej konfiguracji jak podajesz raczej zawsze będzie coś ocierać,gdyż tak się biegów nie używa. Kolega @kruk podeslał schemat i tego córka powinna się trzymać.
Piotr78 Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 (edytowane) Ograniczenia użytkowania przy napędzie 3x9 są trzy: ( chodzi o przekosy ) 1. Techniczne : Ocieranie łańcucha o wózek przedniej przerzutki. ( jak szybko się pojawiają zależy od linii łańcucha - linia łańcucha to w mega skrócie - jak daleko korba jest oddalona od ramy - ma to wpływ kiedy-na jakich przełożeniach/przekosach łańcuch zacznie ocierać o wózek przedniej przerzutki ) 2. Finansowe : Przy mocnych przekosach ( i gdy łańcuch nie ociera o wózek przedniej przerzutki - bo jak ociera to się wręcz nie da tak jeździć ) łańcuch i kaseta ( mniej ) zużywają się szybciej 3. Komfortowe/efektywne :Przy przełożeniu np. 44x21 i wyżej tj. 44x24, 44x28 różnice w oporach robią się zbyt duże do efektywnego pedałowania ( zbyt duży przeskok pomiędzy koronkami ). Edytowane 26 Maja 2019 przez Piotr78
Motke Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 10 godzin temu, Kruk napisał: Zmiana biegów tak powinna wyglądać: Maksymalnie po jednym biegu więcej, aby dobrze to pracowało. Ten rysunek jest narysowany strasznie po partacku i tendencyjny aby udowadnić to co się chciało udowodnić. Przecież blaty z przodu nie są aż tak rozsunięte.
SzpiceR Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 9 minut temu, Motke napisał: Ten rysunek jest narysowany strasznie po partacku i tendencyjny aby udowadnić to co się chciało udowodnić. Przecież blaty z przodu nie są aż tak rozsunięte. Jaja sobie robisz?
Motke Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 5 minut temu, SzpiceR napisał: Jaja sobie robisz? Nie ma to jak "konstruktywna krytyka". A coś więcej?
SzpiceR Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 3 minuty temu, Motke napisał: Nie ma to jak "konstruktywna krytyka". A coś więcej? Więcej nie będzie bo umieram ze śmiechu. Wymagasz od byle jakiego rysunku z painta dokładności technicznej. Blaty za daleko odsunięte...pfff...aż dziwne, że odległość kasety od korby Ci odpowiada. 1
nctrns Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Coś więcej: to jest uproszczony schemat, nie w skali. Jego celem jest ukazanie najlepszych praktyk. Osoba inteligentna przełoży tą wiedzę na swoją konkretną sytuację.Na przykład: mam napęd 2x11,wiem że nie powinienem używać korba 34 kaseta 11, ale w pewnych sytuacjach to robię. Tapatalk'd
Kruk Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 (edytowane) Dokładnie tak, chcesz sobie Motke to poszukaj w necie ze starych instrukcji jak się powinno zmieniać biegi w napędach 3 na 9. Tak jak Kolega wyżej napisał to tylko schemat, czytelny ale schemat A po drugie nic nikomu nie chce tym udowodnić bo taką ilustrację otrzymałem w rowerze z napędem 3 na 9 i nie chce mi się już tego tłumaczyć, serio. I nie jest to moja mantra : Sprawa wygląda inaczej lekko w szosach i w napędach 10, 11 i 12 rzędowych ale tutaj nie rozmawiamy o tych napędach. Edytowane 26 Maja 2019 przez Kruk
Slick Tires Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Piotr78 napisał: Ograniczenia użytkowania przy napędzie 3x9 są trzy: ( chodzi o przekosy ) 1. Techniczne : Ocieranie łańcucha o wózek przedniej przerzutki. ( jak szybko się pojawiają zależy od linii łańcucha - linia łańcucha to w mega skrócie - jak daleko korba jest oddalona od ramy - ma to wpływ kiedy-na jakich przełożeniach/przekosach łańcuch zacznie ocierać o wózek przedniej przerzutki ) 2. Finansowe : Przy mocnych przekosach ( i gdy łańcuch nie ociera o wózek przedniej przerzutki - bo jak ociera to się wręcz nie da tak jeździć ) łańcuch i kaseta ( mniej ) zużywają się szybciej 3. Komfortowe/efektywne :Przy przełożeniu np. 44x21 i wyżej tj. 44x24, 44x28 różnice w oporach robią się zbyt duże do efektywnego pedałowania ( zbyt duży przeskok pomiędzy koronkami ). 1. owszem ale tylko przy naprawde skrajnych przelozeniach typu 3 przod 1 tyl 2. a napedy 1xX to niby co? 3. nie do konca wiem o co ci w tym punkcie chodzi..... za duze roznice? zobacz sobie na kalkulatorze przelozen co i jak a potem pisz takie bzdury, w roznicach pomiedzy koronkami wazny jest % przeskoku a nie to czy jest to jeden zab czy 3 Edytowane 26 Maja 2019 przez Slick Tires
Kruk Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Nooo nie porównuj napędu Eagle'owego do napędu starego typu, gdzie są inne łańcuch, specjalnie powycinane zęby w kasecie i blacie korby. Oczywiście że da się tak zmieniać biegi i ja nikomu nie zabraniam tak jeździć, to co piszę jest tylko dobrą zasadą nie przymusem
Piotr78 Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Slick Tires napisał: 1. owszem ale tylko przy naprawde skrajnych przelozeniach typu 3 przod 1 tyl A Tobie w napędzie 3x9 nie ociera przy 3x2 ? Albo 2x1 - a jeśli przy 2x1 nie ociera to przy 2x9 ? Przy linii łańcucha 50 mm to ociera już przy 3x3 oraz przy 2x1 lub jeśli wyregulujemy żeby nie ocierało przy 2x1 to ociera przy 2x9, może 2x8 nawet a i wtedy przy 3x9 itp. 2 godziny temu, Slick Tires napisał: 2. a napedy 1xX to niby co? Tam też się szybciej wszystko zużywa ( przy przekosach ) - może nieco inaczej ( bo łańcuch z założenia jest przystosowany do przekosów - ale i tak zużywa się szybciej ) W ogóle napędy 1x11 czy 1x12 ( jeszcze gorzej ) zużywają się szybciej - wynika to zarówno z jazdy na przekosach jak i grubości ( szerokości ) łańcucha i koronek kasety. W napędach 1x12 nierzadko po 1000 km kaseta nie przyjmie nowego łańcucha. 2 godziny temu, Slick Tires napisał: 3. nie do konca wiem o co ci w tym punkcie chodzi..... za duze roznice? zobacz sobie na kalkulatorze przelozen co i jak a potem pisz takie bzdury, w roznicach pomiedzy koronkami wazny jest % przeskoku a nie to czy jest to jeden zab czy 3 Chodzi mi o to ( bo pewnie nie zrozumiałeś ) że jadąc na 44/18 po płaskim, teren delikatnie zaczyna się wznosić to kolejne przełożenie 44x21 ( albo jadąc 44x21 - kolejne 44x24 - zależy jakie stopniowanie ma kaseta, ale z zasady im większe koronki tym różnice w ilości zębów na tych koronkach są większe ) jest zbyt miękkie. Chciałoby się wrzucić z 44/18 na 44/19, albo na 44/20 ( bo kolejne 44/21 jest zbyt miękkie ) - albo jadąc 44x21 i wrzucając 44x24 jest zbyt miękkie - o 3 zęby różnicy na koronce to za dużo. Więc to zmusza - żeby efektywnie pedałować zrzucenie na koronkę 32 z przodu i mieszanie z tyłu pomiędzy 11-13 zębów ( lub 12-15 ) bo tam na najmniejszych koronkach kasety różnice pomiędzy kolejnymi koronkami są małe - o 1 ząb lub 2 zęby. Edytowane 26 Maja 2019 przez Piotr78
Slick Tires Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 15 minut temu, Piotr78 napisał: Chodzi mi o to ( bo pewnie nie zrozumiałeś ) że jadąc na 44/18 po płaskim, teren delikatnie zaczyna się wznosić to kolejne przełożenie 44x21 ( albo jadąc 44x21 - kolejne 44x24 - zależy jakie stopniowanie ma kaseta, ale z zasady im większe koronki tym różnice w ilości zębów na tych koronkach są większe ) jest zbyt miękkie. Chciałoby się wrzucić z 44/18 na 44/19, albo na 44/20 ( bo kolejne 44/21 jest zbyt miękkie ) - albo jadąc 44x21 i wrzucając 44x24 jest zbyt miękkie - o 3 zęby różnicy na koronce to za dużo. Więc to zmusza - żeby efektywnie pedałować zrzucenie na koronkę 32 z przodu i mieszanie z tyłu pomiędzy 11-13 zębów ( lub 12-15 ) bo tam na najmniejszych koronkach kasety różnice pomiędzy kolejnymi koronkami są małe - o 1 ząb lub 2 zęby ze co prosze? i myslisz ze jesli zrzucisz na srodkowy blat to te nierownosci zostana zniwelowane!? aby tak nie bylo TRZEBA zastosowac ciasno stopniowana kasete, tylko to da mega komfort, no ale do takich zabaw trzeba zastosowac szosowa kasete, oraz czego raczej nie unikniemy, 3 blaty z przodu, tak by zakres biegow zostal ten sam ale by byly ciasniej stopniowane, i to jest najwieksza zaleta stosowania 3 blatow w rowerach szosowych, zloze sobie rower 34/44/56 korba kaseta 11s ciasno stopniowana, bede posmiewiskiem zatwardzialych tru szosowcow, tylko ze zostawie ich daleko z tylu dzieki idealnemu stopniowaniu ktore jest naprawde bardzo wazne, wazniejsze niz zrzucenie 100g na kole, a zreszta sami wiemy ile waza duze kasety 11-50.... dajac 2 blaty w szosie zamiast trzech to co zaoszczedzimy z przodu dolozymy z tylu a podobno wage w kole odczuwa sie x2 przez to ze to jest masa rotujaca zreszta powiem od siebie, ze niecierpliwie czekam na premiere jakiegokolwiek napedu bezstopniowego, tak jak w skuterach, zakres predkosci 10-50 kmh oraz tysiace roznych przelozen, w zasadzie caly czas pedalujemy 90 rpm i rower sam przyspiesza, wiecie, tak jak w skuterach.....
Piotr78 Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Wybacz, że wszedłem z Tobą w polemikę. Czas straciłem.
Ares Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 (edytowane) 14 godzin temu, temysz napisał: Na wstępie chciałbym uprzedzić, że jestem laikiem rowerowym. Kupiłem córce rower przez internet z napędem 3x9. Powiedzcie czy na przedniej najmniejszej i przedniej największej zębatce powinno w pełnym zakresie przerzucać biegi od 1 do 9 bez problemu? tzn. bez szorowania o przednią przerzutkę? serwisant powiedział mi, że od tego mamy przednią środkową zębatkę. Bardzo mądry serwisant w przeciwieństwie do niektórych co tu próbują na siłę udowodnić nie wiadomo co. A już odnoszenie starych napędów do współczesnego 1x dyskwalifikuje z rozmowy. Schemat, który @Kruk zapodał jest zgodny z sztuką a to, że ktoś robi inaczej to niech zostawi tą wiedzę dla siebie bo nikogo to za bardzo nie interesuje. Ktoś pyta jak ma być prawidłowo to się udziela mu się prawidłowej odpowiedzi. To, że ja na ten przykład używam na podjazdach w napędzie 3x8 36x26 to moja fanaberia. Na ulicach pełno ludzi co jak ja to mówię na siłę cisną z blatu. Kadencja na poziomie 20-ki albo i mniej ale on za nic nie zrzuci na środkowy blat. Edytowane 26 Maja 2019 przez Ares
Piotr78 Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 (edytowane) 31 minut temu, Ares napisał: Schemat, który @Kruk zapodał jest zgodny z sztuką a to, że ktoś robi inaczej to niech zostawi tą wiedzę dla siebie bo nikogo to za bardzo nie interesuje Autor tematu zapytał wszystkich, a nie tylko wyznawców prostego łańcucha dla linii 50 mm. ( notabene dla linii 47,5 łańcuch dalej jest tak samo przekoszony względem korba-kaseta jak przy linii 50 mm tylko mamy więcej kombinacji biegów, a łańcuch nie ociera o wózek przedniej przerzutki ) I to jest bardzo przydatne. Jeśli jedziemy na środkowej zebatce korby i teren się wznosi, a widzimy, że np. za 100 metrów podjazd się skończy to lepiej mieć tą możliwość wrzucic na najwieksze tryby kasety niż redukować na podjeździe z przodu na najmniejszą, a z tyłu również w dół. Nikt nie mówi, że mamy tak jeździć caly czas. Jak podjazd ciężki to od razu wrzucamy najmniejszą z przodu. Edytowane 26 Maja 2019 przez Piotr78
Kruk Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 12 minut temu, Piotr78 napisał: wyznawców prostego łańcucha Czuje się wyróżniony
Gość Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Mam napęd 3x9 złożony na gripshiftach Srama z mikroindeksacją (przerzutkę przednią jestem w stanie ustawić w 2 lub 3 pozycjach dla każdej z trzech zębatek korby, co daje mi w sumie 7 pozycji wózka). Udaje mi się przez to jechać na każdym biegu bez ocierania łańcucha. Gdybym miała inny system i wózek przedniej przerzutki ustawiałby się tylko w jednej pozycji, to pewnie miałbym ocieranie łańcucha przy skrajnych biegach.
elmapeto Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 7 minut temu, Kruk napisał: Czuje się wyróżniony Wydrukowałem sobie ten schemat i zaraz nakleje na kokpit. I jedna prośba @Kruk dopracuj go trochę ,gdyż moje zębatki z przodu nie mają takich przerw między sobą ,więc nie wiem jak mi się będzie jechać jutro do pracy...
Piotr78 Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 43 minuty temu, Kruk napisał: Czuje się wyróżniony Bez urazy chciałem to tylko jakoś nazwać, może lepiej pasowało by "ludzi bezwzględnie stosujących sie do w/w grafiki" W przypadku korb 3 rzedowych linia 47,5 naprawdę jest lepsza i można stosować więcej kombinacji biegów niz w grafice jednocześnie nie robiąc większych przekosów lancucha. W niektórych kombinacjach można zrobić ciut większy przekos i łańcuch wciąż nie ociera. Po prostu Shimano nie wiedzieć czemu ( mam swoje teorie ) trzyma sie wiekszej ( 50 mm ) lini łańcucha, choc kiedyś wprost w specyfikacjach np. korb podawalo dwie linie łańcucha. Inni producenci korb na kwadrat czy octalink ( ichniejszy ) jak truvativ czy suntour w standardzie najczęściej mają korby z linią łańcucha 48-48,5 mm. Te dwa i pół milimetra ( z 50 do 47,5 ) naprawdę dużo zmienia w kwestii przekoszenia lancucha, ustawia korbe bardziej na srodku względem kasety. Przykład linii 50 mm i specyficznej ramy oraz być może piasty
Rekomendowane odpowiedzi