TomekS Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 Cześć, sprawiłem sobie rower do załatwiania spraw na mieście i dzisiaj do mnie dotarł. Wszystko wygląda super, natomiast zastanawia mnie kwestia braku podpiętego hydraulicznego hamulca przedniego. Rower, co prawda kupowałem wysyłkowo, ale jest to nowa Merida ze sklepu i zastanawiam się czy to normalne? Być może w jakiś sposób wymusza to transport roweru? Mam już w innym rowerze hamulce tarczowe, ale w tym przypadku nie wiem nawet jak podejść do tego "plastra"...
Kruk Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 Po prostu go ściągnij z klamki. Na przewodzie powinna być śrubka z gwintem, oliwka i końcówka wbita w przewód: Jeśli tego nie ma to musisz to sam zrobić. Gdzieś słyszałem że dzisiaj to nawet klamka i przewód od hydraulicznego hebla są rozłączone w szosach, czy gravelach ale nie wierzyłem...ale kicha... Taki układ jak skręcisz musisz odpowietrzyć.Tutaj masz filmik ze skracaniem przewodu ale zasada montażu jest identyczna: A tutaj masz jak odpowietrzyć hebla: 1
TomekS Opublikowano 25 Maja 2019 Autor Opublikowano 25 Maja 2019 (edytowane) Bardzo dziękuję, najbardziej uciążliwe będzie dla mnie odpowietrzanie, bo nigdy tego nie robiłem i nie mam takiego zestawu. Zawsze musi ten pierwszy raz Edytowane 25 Maja 2019 przez TomekS
Kruk Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 (edytowane) Noo innej opcji nie ma, nie wiem po jakiego grzyba oni to odpinają ale widocznie tak teraz w grawelach czy szosach jest. Musisz kupić : -olej shimano ( pytaj się o rozlany z 1 litrowego pojemnika, taniej wyjdzie, około 15-20 złotych za 100ml) -lejek shimano -strzykawka 20 ml z apteki i wężyk ( może być do transfuzji lub akwarystyczny tak aby ciasno wszedł na strzykawkę i na port w zacisku) -odtłuszczacz typu benzyna albo alkohol izopropylowy -szmatki -imbusy Lub poszukaj gotowego zestawu do odpowietrzania. Powodzenia Edytowane 25 Maja 2019 przez Kruk
TomekS Opublikowano 26 Maja 2019 Autor Opublikowano 26 Maja 2019 (edytowane) Ok, okazuje się, że producenci/sprzedawcy nie są aż tak straszni i można opanować sprawę bez zestawu do odpowietrzania. Jeżeli otrzymacie hamulce wyglądające jak u mnie to znaczy, że zestaw jest już zalany olejem i przygotowany do montażu. Opis oznaczonych powyżej części: 1 - osłona widoczna na końcu przewodu 2 - widoczna na klamce zatyczka (zaklejona taśmą) 3 - blokada dźwigni hamulca Jak podejść do podpięcia hamulca? 1 - zdjąć blokadę z klocków hamulcowych 2 - założyć przednie koło z tarczą 3 - zdjąć czarną osłonę (nr 1) z przewodu. Zobaczymy, że pod osłonką kryje się cienka błona (dla ułatwienia można ją przebić szpilką - ja tak zrobiłem) 4 - zdjąć taśmę, a następnie blokadę (nr 2, w moim przypadku po wyjęciu blokady natychmiast wypłynęło trochę płynu) 5 - włożyć przewód do otworu, dokręcić mocowanie 6 - zdjąć blokadę klamki (nr 3), oczywiście można to zrobić wcześniej, ale trzeba uważać, żeby przypadkiem nie nacisnąć dźwigni hamulca 7 - kilkukrotnie zacisnąć hamulec Trudno było mi uwierzyć, że taka operacja skończy się poprawnie działającymi hamulcami, ale zrobiłem już ponad 100 km i hamulce działają perfekcyjnie. W swoim górskim rowerze mam hamulce hydrauliczne XT i nie widzę żadnej różnicy w jakości i hamowania. Edytowane 26 Maja 2019 przez TomekS
Kruk Opublikowano 28 Maja 2019 Opublikowano 28 Maja 2019 Jak działa to dobrze, jak klamka będzie gąbczasta to odpowietrzanie. Siła hamulców XT to przede wszystkim dobre hamowanie nawet przy długich zjazdach, taki hamulec byś raz dwa zagotował. Oczywiście na siłę hamowania ma duży wpływ jakie są klocki, jaka jest tarcza, jak duża ona jest, jak dobrze odpowietrzony jest hamulec, czy dobrze ustawiony jest zacisk. Nawet z M315 można zrobić ostro hamujące hamulce dając dobre klocki i lepsze lub/i większe tarcze.
Rekomendowane odpowiedzi