Slick Tires Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 Witam, mam problem z regulacja hamulca, jak w tytule jest to sram level t, tarcza to Deore/SLX SM-RT66 amortyzator sr suntour xcm rl, nie da sie tego ustawic tak by nie ocieralo, czy jest to w ogole mozliwe ze tarcza jest za szeroka? jak patrzalem to klocki sa w zasadzie na rowno z tarcza, moze z tym jest problem? moze sie musza po prostu dotrzec? jak narazie przebieg to 16 km co do hamowania to sila jest ok na to nie narzekam tylko wlasnie te ocieranie..... raz mocniej raz slabiej juz nie wiem co z tym zrobic, jesli sie okaze ze w jakis magiczny sposob nie jest to kompatybilne to oferuje na sprzedaz w zasadzie nowy hamulec sram level t + tarcza 180 + adapter 160 na 180
Gość Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 Koła nie masz luźnego?Poluźnić trzeba zacisk scisnąć klamkę i dokręcić śruby zacisku, sprawdź ten sposób bo nie Wim np w jaki sposób regulujesz?
Slick Tires Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Opublikowano 24 Maja 2019 proboje cos wyregulowac odkrecajac zacisk, sposob z scisnieciem klamki nie dziala, trzymam zacisk, szukam polozenia w ktorym nic nie halasuje ale po dokreceniu wszystko od nowa, powiedzcie szczerze, moze rzeczywiscie lepszym wyjsciem bylby avid bb7? tam moge sobie recznie ustawic odleglosc klockow od tarczy.... kolo nie jest luzne, nic kompletnie nie bije czy jest to wgl mozliwe ze przyczyna jest przecietny pod wzgl sztywnosci amortyzator?
Kruk Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 Amor jeśli możemy tak to nazwać to straszny budżeciak, może mieć wpływ na ocieranie klocków podczas jazdy. Najważniejszą sprawą jest to czy tarcza jest idealnie równo i czy sam adapter pod jest dobry i nie powoduje po do kręceniu: / II/ ( gdzie / to klocek a II to tarcza) a powinno być | II | Druga sprawa to taka że czy tłoczki nie są za mocno wysunięte, możesz zrobić tak że wkręcisz strzykawkę z DOT'em, cofniesz klocki, i wtedy na tarczy pozaciskasz klamkę hamulca by wyrównały się z tarczą. Wpierw sprawdź przy ostrym świetle nastawionym na zacisk, że jak zaciśniesz klamkę, przy poluzowanym zacisku, to gdy zaczniesz dokręcać śrubę to czy zacisk na boki się nie przekręca. Niestety dzisiejsze heble mają bardzo minimalny próg błędy i minimalne przekrzywienie klocków względem tarczy powoduje ocieranie.
elmapeto Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 Zdejmij koło i sprawdź czy tłoczki wciśnięte do do końca. Druga sprawa, sztywność amortyzatora może mieć na to wpływ. Trzecia rzecz , naciągnięcie szprych. Jeśli koło za bardzo pracuje może też być kłopot.
pawel2208 Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 Naciąg szprych to raczej przy hamulcach typu V brake itp może mieć wpływ na ocieranie. Tarcza jest przykręcona do piasty, a piasta do widelca. O ile jest dobrze koło dokręcone to szprychy nie mają nic do tego :-) Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka
elmapeto Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 1 minutę temu, pawel2208 napisał: Naciąg szprych to raczej przy hamulcach typu V brake itp może mieć wpływ na ocieranie. Tarcza jest przykręcona do piasty, a piasta do widelca. O ile jest dobrze koło dokręcone to szprychy nie mają nic do tego :-) Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka W sumie racja;-)
pawel2208 Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 Chyba, że koło będzie tak krzywe i będzie powodowało wibracje całego roweru razem z tarczą :-PWysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka
Slick Tires Opublikowano 25 Maja 2019 Autor Opublikowano 25 Maja 2019 (edytowane) powiem tak.... udalo mi sie to zrobic metoda polegajacym na minimalnym poluzowaniu zacisku oraz regulacja jego polozenia stukajac srubokretem, na oko widac ze dystans pomiedzy tarcza a klockiem jest smiesznie maly, to nie bedzie nawet 0.25mm kolo jest proste, piasta to samo, tarcza kompletnie nie bije jest nowa, amortyzator? owszem jest budzetowy ale jednak w czasie pokonywania zakretow bez hamowania kompletnie nic nie slysze wiec tez to nie to, chyba po prostu jestem fajtlapa co nie umiala dobrze hamulca nastawic, co do amortyzatora, powiem tyle, szajbak robil test sr suntour xcr i jako dobra strone tego amora wskazal jego sztywnosc, sporo opinii czytalem, ze to niby nie dziala itd itp nie warto, ale jednak, przesiadlem sie z sztywnego widelca, na kamienistym zjezdzie na ktorym na sztywnym jechalem 20 kmh bez pedalowania teraz dobijam do 40 kmh, na sztywnym przy 20 kmh tracilem czucie w rekach od wstrzasow, na tym budzetowym widelcu nie ma tego problemu, zreszta na sztywnym wystarczylo do lasu wjechac by zaczely po prostu napieprzac rece, teraz wszystko ustalo, takze jesli ktos poszukuje taniego amortyzatora (340 zl), to od siebie jak najbardziej polecam model sr suntour xcm, byc moze dzieki temu ze to wersja z tlumieniem jestem zadowolony na to takze trzeba zwrocic uwage, koniecznie wersja lo albo rl, wbrew temu co pisza niektorzy nie roznia sie tylko tym czy maja blokade na goleni czy manetce, wersja bez blokady oraz hlo nie ma tlumienia, lo tlumienie + blokada na widelcu rl tlumienie + blokada na manetce Edytowane 25 Maja 2019 przez Slick Tires
Rekomendowane odpowiedzi