Skocz do zawartości

Rower Trailowy a Maraton MTB

hazok

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.  

Posiadam rower KROSS DUST 2.0 z 2016 roku. Kupilem go bo zawsze lubiłem pojeżdzac sobie z góry na trasach typu Twister w BBialej. Jednak ostatnio naszła mnie myśl na starty w MTB Maratonach. Stąd pytanie czy takim rowerem da sie objechać maraton i coś w nim ugrać? Oczywiscie nie licze na żadne podium, tylko zeby szło powalczyc na trasie z typowymi użytkownikami rowerów XC. Pozdrawiam :)

Jasne, że dasz radę coś zwojować, o ile nieźle jeździsz. Jak jeździsz kiepsko, to i na wypasionym ścigaczu do XC nic nie zwojujesz. :D

O najlepsze lokaty faktycznie trudno byłoby Ci się bić, ale środek stawki spokojnie możesz uzyskać.

3 godziny temu, hazok napisał:

Witajcie.  

Posiadam rower KROSS DUST 2.0 z 2016 roku. Kupilem go bo zawsze lubiłem pojeżdzac sobie z góry na trasach typu Twister w BBialej. Jednak ostatnio naszła mnie myśl na starty w MTB Maratonach. Stąd pytanie czy takim rowerem da sie objechać maraton i coś w nim ugrać? Oczywiscie nie licze na żadne podium, tylko zeby szło powalczyc na trasie z typowymi użytkownikami rowerów XC. Pozdrawiam :)

Nie ma problemu. W amtorskich maratonach ludzie jeżdżą na naprawdę różnych maszynach. Rok, dwa temu na Cyklokarpatach gościu zasuwał na Fatbike'u. Podejrzewam że bardziej w celach promocyjnych ale szło mu nieźle. 

1 minutę temu, Red napisał:

na Cyklokarpatach gościu zasuwał na Fatbike'u

No proszę. :) Może i w sumie nie jest to głupi pomysł na błotniste maratony. :) 

Jeśli chodzi o moje umiejetności to niedawno na moim pierwszym maratonie na 447 zawodników bylem 216. Ale chciałbym osiagnac troche wiecej. Czy z tym rowerem można coś ulepszyć pod maraton, np. zmiana mostka, kierownicy na prosta, bo pewnie zmiana skoku odpada...

Andrzej Sawicki

Na pewno możesz założyć dłuższy mostek ustawiony na minus, aby wymusić bardziej pochyloną sylwetkę podczas jazdy.

W amortyzatorach RS można zwykle zmienić skok, ale Sektor Sektor 130 mm to model z najkrótszym skokiem. Niestety musiałbyś wymienić amortyzator na przeznaczony do XC, a to już konkretny koszt.

Pamiętaj też, że na tym rowerze masz przewagę podczas trudnych zjazdów, gdzie typowe rowery XC próbują zrzucić zawodnika przez kierownicę.