mess Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 Czesc, Mlody rosnie - za szybko. Wlasnie grubo wyrosl przez zime z pieknego GT Stomper Prime na kolach 20... Kupowalem nowy w sklepie i niemal jak nowy wlasnie sprzedalem - oczywiscie tracac polowe wartosci roweru... Pora na kolejny. Mierzylem syna do wiekszego Stompera - na kolach 26 - i jest spoko! Tylko... ta cena... Wiec dla ukojenia nerwow i z racji wybitego dna w portfelu patrzylem za uzywkami... ale albo niespecjalnie sa albo stan zazwyczaj... no niezbyt pieknie sie prezentuja... Dlatego przyszedl mi do glowy pomysl - a moze by tak kupic czesci, albo jakiegos mocno schodzonego i nieatrakcyjnego - i gruntowny remont/lakierowanie/wymiana co potrzeba/zakupy, etc... i niech ma pieknego customa? Tylko teraz z racji tego ze jestem kompletnym laikiem i jedyne co to chyba umiem zmienic detke na kole... Czy w calosci na gotowo myslicie ze zmieszcze sie z pasujaca rozmiarem rama, ktora nie bedzie ciezka/stalowa, z przerzutka z tylu, jakis w miare sensowny amor z przodu, vbrake w zupelnosci wystarczaja, nie chce teraz przerzutki z przodu - ponoc nie ma takich krotkich korb do przerzutki z przodu... - czy z czyms takim - kompletowanie, lakierowanie, zlozenie - zmieszcze sie powiedzmy w 800 stowach? Tak zeby czlowiek byl zadowolony i wszystko mialo jak nalezy rece i nogi? Czy tez realnie nalezy zakladac wyzsza kwote? No i od razu - czy jest ktos na tyle mily, ze pomoze, podpowie, podsunie link - tak zebym nie zgadywal wszystkiego? Pisze z tego wzgledu ze jak juz nadmienilem - jestem laikiem, wiec nie wiem czy i co do czego bedzie pasowac a co nie. Nie mam niestety czasu zeby uczyc sie wszystkiego i wtedy szukac konkretow samemu... Jestem z Wroclawia, wiec jesli ktos blisko - jeszcze fajniej. Z gory dzieki za podpowiedzi. Albo pomysl przejdzie przy czyims wsparciu albo niestety znow sklep... 😕 Pzdr. mess
Kruk Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 Siemka. Jak idzie o budowę roweru jaki by nie był zawsze zapłacisz więcej bo raz to części mają swoją marżę a dwa to wysyłki. Dzisiaj bardzo ciężko kupić sensowny amor pod koła 26 cali, a tym bardziej że masz 800 złotych budżetu. W takim wypadku najlepiej kupić używkę w dobrym stanie pod koła 26 i powymieniać najbardziej zużyte części. Nie mniej to i tak myślę że tak koło 1200 złotych się zamkniesz. Najgorsze że nie potrafisz nic robić w rowerze, a co za tym idzie nie masz odpowiednich kluczy do kasety, korby itp. to znaczy że serwis, to znów trzeba płacić, także budowa roweru na 26 będzie bardziej kosztowna niż kupno używki.
elmapeto Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 Zgadzam się z @Krukiem . Dobra używka na pewno się znajdzie. Wymienisz klocki ,kasetę i łańcuch i będzie grało,a może i bez tego się obejdzie. Osobiście nie szukałem i kupiłem młodemu rr 340 w deca . Na jego potrzeby wystarcza ,a i łapał się w podobny budżet. Pamiętaj o polskich znakach:-)
mess Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Opublikowano 24 Maja 2019 Hej, Dzieki za odpowiedzi. Że trzeba pisać z pl-znaczkami? eeeeeeee, co z internetami w dzisiejszych czasach się porobiło... Z ciekawości - takie coś: https://allegro.pl/oferta/scott-voltage-yz40-15-alu-acera-alivio-wroclaw-7711539535?msg=Twój+e-mail+został+wysłany.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62 Przykładowo gdybym chciał do tego: 1. zwykłą korbę - wywalam przerzutkę przód - tylko krótka korba - ile to 165mm? 2. chyba inny support też? 3. nie wiem czy przerzutki z tyłu aby nie trzebaby wymienić ale... to akurat bym jakoś ogarnął... 4. kaseta z tyłu - zakladając 7 czy 8 tarcz - moze nie tyle ile +/- kosztuje ale... czegoś konkretnego trzebaby szukać? 5. widelec - wywalam ten złom - szukając widelca sztywnego - czego trzebaby szukać? konkretnie pod ramę coś trzeba patrzeć? konkretny jakiś wymiar? Na pewno do wymiany siodło, rama do obczajenia bo jeśli obtrzaskana to wyczyścić i lakiernia.... Nie - nie mówię że mój budżet to 800zł... Chciałbym wiedzieć ile realnie musiałbym wrzucić kasy żeby mieć spoko rower. Nowy GT mogę mieć za 1400zł... Nowy trek to 2k 😕 Superior 1,9k... Pytanie tylko czy za NOWY i mimo wszystko chyba niezły rower wygórowana cena czy własnym sumptem można mieć coś równie fajnego za zdecydowanie mniejsze pieniądze... Tak, narzędzi nie mam ale kupić zawsze mogę - może kiedyś jednak naumiałbym się wreszcie serwisować mój rower.... Pzdr. mess
elmapeto Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 To ja osobiście szukałabym samej ramy i od początku dłubał.
Kruk Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) Jeśli kupisz używkę i ją ponaprawiasz będziesz miał najlepszy stosunek cena do osprzętu. Poszukaj na OLX jakiegoś roweru 26 do np.1000 czy 1200 złotych. Allegro jest droższe. poszukaj np. w okolicy czy swojej miejscowości wtedy możesz podjechać i zobaczyć. Edytowane 24 Maja 2019 przez Kruk
Motke Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 W najnowszym bike 5/2019 jest kilkanaście stron o rowerach dla dzieci. Porady, przegląd rowerów itp.
Rekomendowane odpowiedzi