mar_olsztyn Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 Witam, kupiłem niedawno używany Specialized XC. Zacząłem ogólny przegląd- rozkręcenie wszystkiego co się da i wymianę, konserwację części. Mam problem z wyjęciem przedniego widelca. Może ktoś podpowie jak to wyjąć? Z góry widać taki plastikowy pierścień, pod nim podkładki i chyba już wieniec łożyska. Marek
mar_olsztyn Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Opublikowano 24 Maja 2019 Tylko on jest bardzo delikatny- podważenie go czymś ostrym kończy się uszczerbkiem. Chyba, że jest jednorazowy ?
mareq Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 Może trzeba puknąć młotkiem od góry? Tylko nie wal prosto po rurze. Albo weź gumowy młotek albo zwykłym przez klocek drewniany.
mar_olsztyn Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Opublikowano 24 Maja 2019 Teraz, mareq napisał: Może trzeba puknąć młotkiem od góry? Tylko nie wal prosto po rurze. Albo weź gumowy młotek albo zwykłym przez klocek drewniany. To już próbowałem- ani drgnie.
Franz Mauer Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 Nie ma co się rozczulać! WPuść między podkładkę klinującą a rurę WD 40, Brunox lub jakiś dość rzadki olej, w ostateczności pepsi lub colę. Odczekaj chwilę i uderz zdecydowanie od góry w rurę młotkiem. To nie jest karbon i nie ma co się bać. Jednak zanim to zrobisz postaw rower na ziemi, bo na stojaku to może się nie udać
mar_olsztyn Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Opublikowano 24 Maja 2019 Tak zrobię. Dzięki za info panowie.MarekWysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
w0jta5 Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 W pierwszej kolejność podważ pierścień stożkowy. Widocznie jest zapieczony. Po tym widelec sam wyjdzie.
mar_olsztyn Opublikowano 25 Maja 2019 Autor Opublikowano 25 Maja 2019 (edytowane) W dniu 24.05.2019 o 11:40, eathan napisał: Musisz wyjąć ten pierścień. Cenna uwaga. Trochę wd40 i wyszedł pierścień stożkowy. Po tym amortyzator luźny. Dzięki W nocy rozkręciłem tylne widełki. Łożyska do wymiany- korozja. Możecie polecić sklep, w którym można kupić łożyska w zestawie w dobrej cenie ? Marek Numery łożysk: 6800RS 6800VRS 6802FRS Mam jeszcze pytanie- jak domowym sposobem zdjąć łożyska umieszczone obok siebie? Reszta wyszła bez problemu ale do tych ze zdjęcia nie wiem jak podejść- każde wychodzi w swoją stronę? czy jak? Marek Edytowane 27 Maja 2019 przez mar_olsztyn literówki, fotka
Rekomendowane odpowiedzi