Skocz do zawartości

Amortyzator przedni - demontaż.

mar_olsztyn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupiłem niedawno używany Specialized XC. Zacząłem ogólny przegląd- rozkręcenie wszystkiego co się da i wymianę, konserwację części. 

Mam problem z wyjęciem przedniego widelca.  Może ktoś podpowie jak to wyjąć? Z góry widać taki plastikowy pierścień, pod nim podkładki i chyba już wieniec łożyska. 

Marek

widelec.jpg

Opublikowano

Tylko on jest bardzo delikatny- podważenie go czymś ostrym kończy się uszczerbkiem. Chyba, że jest jednorazowy ?

Opublikowano

Może trzeba puknąć młotkiem od góry? Tylko nie wal prosto po rurze. Albo weź gumowy młotek albo zwykłym przez klocek drewniany.

Opublikowano
Teraz, mareq napisał:

Może trzeba puknąć młotkiem od góry? Tylko nie wal prosto po rurze. Albo weź gumowy młotek albo zwykłym przez klocek drewniany.

To już próbowałem- ani drgnie. 

Opublikowano

Nie ma co się rozczulać! WPuść między podkładkę klinującą a rurę WD 40, Brunox lub jakiś dość rzadki olej, w ostateczności pepsi lub colę. Odczekaj chwilę i uderz zdecydowanie od góry w rurę młotkiem. To nie jest karbon i nie ma co się bać. Jednak zanim to zrobisz postaw rower na ziemi, bo na stojaku to może się nie udać

Opublikowano

Tak zrobię. Dzięki za info panowie.

Marek

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Musi wyjść i już . Mlotek i do dzieła.

Opublikowano

W pierwszej kolejność podważ pierścień stożkowy. Widocznie jest zapieczony. Po tym widelec sam wyjdzie.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.05.2019 o 11:40, eathan napisał:
Musisz wyjąć ten pierścień.

Cenna uwaga. Trochę wd40 i wyszedł pierścień stożkowy. Po tym amortyzator luźny. Dzięki
W nocy rozkręciłem tylne widełki. Łożyska do wymiany- korozja. Możecie polecić sklep, w którym można kupić łożyska w zestawie w dobrej cenie ?
Marek
Numery łożysk:

6800RS

6800VRS

6802FRS

Mam jeszcze pytanie- jak domowym sposobem zdjąć łożyska umieszczone obok siebie? 

Reszta wyszła bez problemu ale do tych ze zdjęcia nie wiem jak podejść- każde wychodzi w swoją stronę? czy jak?

Marek

lozyska.jpg Edytowane przez mar_olsztyn
literówki, fotka