Skocz do zawartości

Gwint włoski - Jaki suport?

Qsiorz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak jest różnica między  SM-BB52 a  BB-RS500 ?

Czy mogę użyć tego drugiego pomimo że mam korbę dedykowaną do pierwszego czy nie bardzo ?

Pytam poniewaz moja rama ma gwint włoski 70 mm prawy obustronny. A dedykowany suport nie jest dostepny w wersji ita tylko bsa.

Opublikowano

RS500 to jest suport do rowerów szosowych z szerokością mufy 68mm, BB52 mozna stosować w MTB i Trekkingu zarówno w ramach z mufą 68 jak i 73mm.

Poza tym mam obawy, czy uda Ci się wkręcić miski z gwintem angielskim do ramy z gwintem włoskim. Wymiary obu się różnią, a nawet gdyby się udało to musiałbyś z dwóch wkładów suportu w systemie angielskim złożyć jeden,bo potrzebujesz dwie miski z prawym gwintem,bo włoski z obu stron ma prawy gwint. Podobno system angielski można mieszać z francuskim,bo wystarczy tylko mieć dwie lewe miski. Jednak mianownikiem wspólnym jest ten sam rozmiar gwintu, a we włoskim już tak nie jest.

Więc dlaczego nie kupisz wkładu uportu pod standard włoski np: https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-shimano-sm-bbr60-105-ultegra-pd8103/?v_Id=65649&gclid=EAIaIQobChMIva2ggNyz4gIVx-WaCh0uvAb2EAYYAiABEgLNkfD_BwE

Zapomniałem...

sprawdź czy rzeczywiście masz mufę 70mm, a nie np. 68mm. Jeśłi masz 70mm to ten suport: https://www.formicki-bike.pl/pl/Produkty/?id=119193/Wklad_suportu_Shimano_Dura-Ace_BB-R9100_ITA_70mm

• Pomógł 1
Opublikowano

Tutaj mam zdjecie jak mierzylem szerokosc pod suport, przyznam szczerze ze nie znam sie na tych suportach. 

IMG_20190522_200347.jpg IMG_20190522_200306.jpg
Opublikowano

Tak będzie pasować nie mniej oczywiście jeśli masz korbę ze sztywną osią :)

Opublikowano (edytowane)

Jesteś pewien, że rama gwint z obu stron prawy ? Jeśli nie to  możliwe, że masz mufę 68 mm i gwint standardowy angielski. Plus lakier i wychodzi 70 mm, No chyba, że wewnątrz jeszcze mógłbyś suwmiarkę rozciągnąć, bo teraz widać 34,6 mm - jak w mordę szerokość anglika. Włoch ma 35,6 mm. Pomierz raz jeszcze i szerokość mufy i średnicę wewnątrz.

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano (edytowane)

Tak jestem pewien bo tez myslalem ze mam anglika ale za nic nie moglem go odkrecic dopiero jak krecilem tak jak bym odkrecał normalne sruby to puscilo, obie miski pasowaly z obu stron w ramie i mnie to zaczeło zastanawiac bo sie z tym nie spotkalem nigdy wczesniej.

A wymiary bez zmian wiec juz zgłupiałem co to jest.

Edytowane przez Qsiorz
Opublikowano (edytowane)

Byly jeszcze chyba aż 2 rodzaje gwintów,  naprawdę rzadko spotykane, francuski i chyba jeszcze jakiś, ale wymiary i kierunek gwintu sprawdzę później bo z głowy nie powiem. Co to za rama, jakis stary model ? Jakieś napisy na miskach masz ?

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano

No zabiłeś mnie teraz, mierzyłem drugi raz i wszystko się zgadza, i chyba zgłupiałem całkiem co tam jest.

mam tu tylko na tym suporcie tyle napisane 36mm

DSC_0119.thumb.JPG.0e239dd9c386c421bc42c04c85bcedce.JPG

DSC_0113.JPG
Opublikowano

To super, mogę kupić bez problemu rs500. Temat do zamknięcia, Dziękuje wszystkim za pomoc! :D

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

@Qsiorz - kupiłeś RS500? Pasuje do twojej korby? Pytam, bo sam mam podobnie w rowerze retro mojej żony. Zastanawia mnie, że suport jest "road", korma "mtb" - średnica osi jest taka sama?

Opublikowano

Osie w szosowych korbach i mtb na są takie same, 24 mm jak idzie o sztywne osie. 

• Pomógł 1