Skocz do zawartości

Mechanizm korbowy - Shimano SLX FC-M660

florek86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem na etapie wymiany mechanizmu korbowego obecnie posiadam  3x9 . Zastanawiam się nad kupnem   Shimano SLX FC-M660 czy lepszym wyborem  będzie Deore z 2018-2019 roku ? chyba że macie jakieś inne propozycje? .

Opublikowano

Najpierw pomyśl o stopniowaniu zębatek i o przerzutce jaką masz obecnie żeby to obsłużyła. SLX FC-M660 jeszcze do dostania jest ? Czy o używanej piszesz ?

Opublikowano

Przerzutka przednia: Shimano SLX FD-M660Przerzutka tylna: Shimano XT Shadow RD-M772-SGS . Szukałem nowej takiej korby SLX FC-M660 ale ciężko znaleźć . Znalazłem mało używana w dobrym stanie .

Opublikowano

Samych zębatek nie myślałeś wymienić ?

Sądząc po osprzęcie to korbę też masz wyższej kasy.

Opublikowano

Korba: Shimano FC-M521 Hollowtech, 44/32/22, korby 170/175mm taką mam zamontowaną . Seryjnie była właśnie korba slx 

Opublikowano

No to fajna, dobra korba. No chyba, że chcesz jeszcze troszkę tylko sztywniejszą to fc-m590/591 44/32/22. Jeśli nie narzekasz na suport, sztywność to wymień najbardziej zużyte zębatki, pewnie srdodkowa 32. Do dostania stalowa za 30 pln lub alu za jakies 70-90.

Opublikowano

Wolałbym jakaś inna korbę ta już się zużyła . Rower już mam kilka lat . Co byś wybrał bp cena fc-m590/591 44/32/22 a tej SLX FC-M660  jest podobna ?No i oczywiście muszę dobranoc do tego kasetę i  łańcuch .

Opublikowano

Oryginalnie slx ma duza i środkową alu, a najmniejszą stalową koronkę. Deore tylko największą ma alu. Generalnie podobne korby. Do tego kaseta hg400 o stopniowaniu np 11-32 lub 11-34 i łańcuch lub dwa kmc x9.73 lub x9.93 lub shimano hg93 ( ten nie ma spinki w zestawie, trzeba dokupić, kmc cl 566r )

Oczywiście do korby ze zintegrowaną osią będziesz musiał kupić suport.

Opublikowano

Oki. dziękuje bardzo za pomoc coś z tego na pewno wybiorę :) 

pozdrawiam