michal_krk Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 Witam serdecznie, Od kilku dni przeszukuję Internet, próbując znaleźć odpowiedź na pytanie dot. kompatybilności bagażnika dachowego (tzw. bazowego) z różnymi modelami samochodów. Do rzeczy ... Posiadam bagażnik dachowy (bazowy) Interpack, który był poprzednio użytkowany w samochodzie Honda Accord VII (2003r, sedan). Chciałem wykorzystać ten sam bagażnik w samochodzie z grupy VW (również sedan, bez relingów). Różnica, jaką od razu widzę to otwory montażowe w rancie karoserii VW, których nie było w Hondzie. Łapy bagażnika są "gładkie", tzn. nie posiadają ani otworów na trzpienie, ani trzpieni, które miałyby być wsunięte w otwory montażowe w rancie karoserii VW. Zastanawiam się, czy montaż łap w VW jedynie poprzez skręcenie śrub (bez trzpieni) jest wystarczająco bezpieczny, by móc korzystać z takiego rozwiązania śmigając z rowerem ? Nie jestem w stanie dokładnie określić modelu bagażnika, gdyż nabyłem go jako używany i nie posiadam do niego opakowania/instrukcji Z góry serdeczne dzięki za pomoc, Pozdrawiam, Michał
remigiusz Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 Hej, montowałem na Seacie Cordoba bagażnik z dwoma rowerami i jazda. Mocowanie bez żadnych trzpieni w otworach. Mam teraz Lancera i tak samo, chwytaki wchodzą kawałek pod drzwi i łapią za dach, belki dachowe Thule. Producent napisał że na belki można załadować 70 kg. Więc trzy rowery spokojnie bez szaleństw można wozić.
Łza Włóczynutka Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 (edytowane) z tego co się orientuję, trzeba kupić łapy dedykowane do danego modelu samochodu, natomiast belki zostają. Edytowane 23 Maja 2019 przez Łza Włóczynutka
Gość Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 10 godzin temu, Łza Włóczynutka napisał: z tego co się orientuję, trzeba kupić łapy dedykowane do danego modelu samochodu, natomiast belki zostają. Dokładnie. Jakakolwiek rzeźba przy mocowaniach skończy się sfrunięciem roweru z bagażnikiem z dachu, więc odradzam takie kombinacje.
michal_krk Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) Ok, dzięki za opinie. W takim razie po weekendzie podskoczę chyba do Interpack-a w Krakowie i dobiorę jakieś łapy do mojego samochodu, by nie zastanawiać się czy rower odfrunie czy nie. Edycja... Nowy, kompletny bagażnik zamówiony, będzie po weekendzie. Safety first Pozdrawiam, Michał Edytowane 25 Maja 2019 przez michal_krk
Rekomendowane odpowiedzi