Skocz do zawartości

Avid elixir 7

MariuszRider

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem, otoż dzisiaj jechalem sobie na rowerze i nagle przedni hamulec zaczal mi sam hamowac. Mowa tu o avidzie. Odkrecilem kolo zdialem hamulec i patrze ze w srodku tylko jeden tloczek wypychal. Nie wiem czy tak ma byc ale po wypchnieciu go jest niby lepiej, chociaz juz nie hamują tak jak przed tem. Wtedy były żyletki ledmo dotknalem hamulec i juz mnie wyrzucalo a teraz trzymając hamulec moge jechac... prosze o pomoc

Opublikowano

Albo uszczelka sparciała albo coś i tylko jeden tłoczek się wysuwa.

Albo hamulec zapowietrzony.

Albo coś w środku tłoczka pękło.

Spróbuj zrobić metodą na "luźne klocki":

i potem odpowietrz układ, może pomoże.

Opublikowano

Hamulec byl kupiony i zakladany na serwisie 20marca, a w kwietniu 3tygodnie byly amortyzatory na serwisie. Rower uzywalem jakis tydzien i nagle juz z hamulcem sie cos stalo. Teraz bede musial znowu oddac na serwis i czekac 2tygodnie az to zrobia... zlosliwosc rzeczy martwych...

Opublikowano

Nooo złośliwość ale Avidów, poczytaj sobie na forach ile osób na nie psioczy, odsetek ludzi którzy mają z nimi problem jest znacznie większy niż z produktami Shimano czy Magury. 

Opublikowano

Kurde męczę się i męczę z tym hamulcem... Generalnie niby juz dwa tłoczki fajnie chodzą ale problem w tym ze za żadne skarby nie da się jakby wyregulować miejsca hamulca. Chodzi mi o to ze albo tarcza ociera o zacisk albo tarcza ociera o klocki a co najlepsze, że nie moge włożyć nowych klocków bo blokują całą tarczę tylko musze je zjechac papierem ściernym żeby w ogóle weszły.. Jakieś propozycje?

Opublikowano

Chłopie, a wiesz co to reset klocków?

Musisz tłoczki w zacisku wcisnąć do swojego pierwotnego położenia. potem dopiero możesz założyć nowe klocki. Włóż stare klocki i czymś szerokim próbuj je rozepchnąć. Jesli nie idzie to musisz odkręcić śrubkę od odpowietrzania w klamce i wtedy rozpychać tłoczki.

Opublikowano
13 minut temu, MariuszRider napisał:

sorki nie wiedziałem :(

Ja mam avidy w drugim rowerze dla mnie to porażka ustawianie ich żeby nie tarły , jak za dużo oleju to tłoczki się nie schowają a jak za mało to klamka Ci będzie miażdżyć palce heh a prześwit między klockami na pewno mniejszy niż w Shimano...

Opublikowano (edytowane)

trafiłem niestety jednego z tych ze tak powiem słabych... z tyłu mam juz 3rok i nic a z tym co chcila coś

Edytowane przez MariuszRider