przem Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Witam Właśnie zabrałem się za wymianę widelca i powstał problem. Gdyż się okazało, że rura sterowa starego widelca ma 1 1/8 i jest prosta chyba jest coś w stylu adaptera, a nowy 11\8-1,5", sprzedawca potwierdził mi, że do tej ramy będzie pasował widelec taper i tak wygląda główka ramy. Jak mogę dopasować nowy widelec czy potrzebuje tylko bieżnie do taper czy więcej kombinacji ?
przem Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 sorry porobiłem i tak wygląda, .. na starym widelcu jest cos w rodzaju adaptera... a rama taper.. jest laikiem i robie to pierwszy raz to jest ten rower https://www.ghost-bikes.com/en/e-bikes/hardtail/bike/teru-2-al/
Kruk Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 (edytowane) Aaa to czekaj a to nie są stery czasami 1 i 1/4 ? te nietypowe Treka? Chyba że chodzi Ci po bieżnie dolną do amora tapered: https://www.rowertour.com/p/84560/dartmoor-bieznia-sterow-tapered-15-do-dolnego-lozyska?gclid=CjwKCAjw5pPnBRBJEiwAULZKvsQXaY6NbZWXtvztV1vH4Pu3fhjKYjIe6jTqE6iLRtahpviqyZQesxoCZs0QAvD_BwE Edytowane 22 Maja 2019 przez Kruk
Gość Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Najlepiej będzie jak wymienisz stery. "Sztukowana" bieżnia może nie pasować. Idź z tym na serwis. Będzie najłatwiej i najszybciej.
Motke Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 6 minut temu, Kruk napisał: Proszę: https://allegro.pl/oferta/cane-creek-ster-dolny-40-ec49-40-1-5-7171038465?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=CjwKCAjw5pPnBRBJEiwAULZKvlOUj26cQIpLYCos29cCTr2yLZtU0vm-G6vPkf6mDKQZbDzDQW_kIhoCMhAQAvD_BwE Po co? Przeczytaj uważnie o czym on pisze.
elmapeto Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Ja bym wymienił stery żeby wszystko pasowało jak trzeba . Sam widelec do ramy musi pasować.
przem Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 ok ale chyba musze zalatwic bieznie bo ze strego nie mogę zdjąć zreszta i tak by nie pasowalo, pierscien z kulkami pasuje srednica do nowego widelca .Moje pytanie jest czy tez będę musial wyjac czarna dolna obręcz w glowce ramy (chyba miska lozyskowa ) gdyż sama nie chciała wypasc ? Rama jest taper jak i nowy widelec.. tylko stary widelec jest na rurze sterowej prostej i chce się dowiedzieć co potrzebuje by nowy widelec spasować . Jedyny serwis dostepyn i sklep w którym zakupiłem rower powiedział mi ze widelec jest taper wiec wolabym się spytac specjalistow…
elmapeto Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Rama tapered,widelec tapered. Potrzebujesz sterów tapered. Stare trzeba wybić,bo nie będą pasować. Bieżnia będzie w komplecie z nowymi sterami. 1
Gość Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 @przem Jak napisałem wyżej dolna "sztukowana" bieżna może być niekompatybilna z starymi sterami. Głównie z dolnym łożyskiem. Idź z tym na serwis. Wymienią Ci stery i poskładają tak jak trzeba. Stare stery trzeba wybić i wprasować nowe, bo widzę że masz półzintegrowane.
przem Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 ok dzięki wszystkim za rady. Jutro podjade do serwisui zobaczę co mi podpowie..
Administrator SzajBajk Opublikowano 23 Maja 2019 Administrator Opublikowano 23 Maja 2019 14 godzin temu, przem napisał: utro podjade do serwisui Napisz, czy się udało i jakie stery musiałeś kupić, bo to chyba popularny temat. Powodzonka!
Kruk Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 Nie możesz zmienić kół na 15 x 110 jeśli amor jest do tego nie przystosowany jak jest to wszystko gra Jeśli chcesz kupić koła już zbudowane to zawsze licz się z tym że nie będą w 100% takie jak chcesz, chyba że akurat takie trafisz, zaś takie składane po swojemu więcej kosztują bo zaplatanie i centrowanie swoje kosztuje
przem Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Opublikowano 23 Maja 2019 widelec jest na os 15x110 a stary był na samozamykacz. wiec nowe kolo powinno pasować. bo jest na taka os .. z tego samego sklepu co widelec ale wyslali dwie paczki, jedna doszla drugia jeszcze nie Mam nadzieje ze kolo będzie już zbudowane...
Kruk Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 Pochwal się efektem jak już wszystko złożysz
przem Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Opublikowano 23 Maja 2019 pochwale się, ale na chwile obecna to optymistyczne podejście.. na razie probuje zlokalizować gdzie jest moje kolo😅 ale tak jak pisałam wcześniej drugi podobny zestaw idzie wiec najwyżej zonie zabiorę.:)
13Surykatek Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 9 godzin temu, przem napisał: .ich angileski jest jak mój Tyrolski A i polski nienajlepszy. Pisz poprawnie po polsku, nawet jak mieszkasz za granicą.
przem Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Opublikowano 28 Maja 2019 Temat ogarnięty przez serwis. Dziekuje za porady , faktycznie samemu moglo wyjść nie najlepiej . Z tego co wiem to zostały zamontowane części firmy Token . Kola się znalazły doszly z opoznieniem ale pasuja..Zdjecie w zalaczeniu. (proszę nie patrzeć na opone gdyż tymczasowo dokleja tasme ..)
Kruk Opublikowano 28 Maja 2019 Opublikowano 28 Maja 2019 Noo i przyzwoicie to wygląda miłego użytkowania
Rekomendowane odpowiedzi