Elvis Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 (edytowane) Ogólnie jeździłem na rowerze Author Prime po utwardzonych drogach (asfalt/kostka/ziemiste), zazwyczaj na 1 przełożeniu, dowiedziałem się o czymś takim jak Sram Automatix, także myślę że to dla mnie, jeszcze napęd pasek zamiast łańcucha kusi, chociaż jak będzie zwiększało 2x koszt roweru to chyba odpuszczę. Kolor jakiś czarny/szary/grafit ewentualnie rama czerwona.. Taki rower: Koła lekkie/zwykłe 28", Opony może Continental Double Fighter III 28" ? Dętki 28" zwykłe Napęd na pasek Piasta Sram Automatix z hamulcem Rama pasująca aluminium/ lekka Korba pasująca Pedały aluminiowe Widelec pasujący Kierownica pasuąca + rogi Siodełko wygodne Błotniki zgrabne niekrzykliwe Przedni hamulec V, chociaż myślałem bez, ale nie wiem jak pasek spadnie.. Tyle chyba wystarczy do złożenia (+ ręce i klucze ) Mój wzrost 178 Części fajnie jakby udało się kupić do 2k, ale może być mniej lub ciut więcej Można gdzieś zamówić złożenie, ale większa radocha samemu, chociaż nie wiem czy np. po dobraniu wszystkich części nie wyjdzie jakaś lipa i rower będzie ledwo jeździł. Sporo szukania mnie czeka, może ktoś coś zasugeruje ? Nie wiem czy dobrze wymyśliłem ? Edytowane 22 Maja 2019 przez Elvis
nctrns Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Jak znajdziesz ramę, korbę i pasek, do tego jeszcze resztę gratów i zmieścisz się w dwóch tysiącach, to gratuluję
Eddek Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 28 minut temu, Elvis napisał: Ogólnie jeździłem na rowerze Author Prime A że się tak zapytam, jest coś konkretnego, co przeszkadza ci w obecnym rowerze, że chcesz pójść w tym, dość dziwnym moim zdaniem, kierunku?
pavello Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Mam propozycję dla autora wątku - spróbuj znaleść wszystkie części możliwie najtaniej i zobacz ile wyjdzie - dodam tylko, że SRAM Automatix jest już nieprodukowany. Części do rowerów na pasek są też średnio dostępne.
Elvis Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 (edytowane) Chyba zaczęło się od tego, że pomyślałem dokupić rogi do Authora, z doświadczenia wiem że jak jakieś urządzenie zacznę modyfikować, to szybko zostaje to wymienione na nowy/innym model. Też jest takie głupie myślenie, zmienię rower, może będę więcej jeździć . Dowiedziałem się że jest coś takiego jak SRAM Automatix i pomyślałem ale fajne, to coś dla mnie, jest/ było dostępne w FIXIE Floater 2S - prawie dla mnie rower, ale dowiedziałem się że jest taki bajer jak pasek napędu :), a też tego modelu już nie produkują To chyba nie ma dostępnych automatycznych przerzutek bez przełączników/ przełaczania pedałami. Pewnie SRAM Automatix też nie będzie pasował do paska Edytowane 22 Maja 2019 przez Elvis
nctrns Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Koronkę powinno się dać wymienić. Jest jeszcze Sturmey Archer Kick Shift. To i Automatix możesz szukać używanych, ale najlepiej poza granicami Polski
Elvis Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 Sturmey Archer Kick Shift to nie automatyczna, chyba tylko SRAM taką ma/miał
remigiusz Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Napęd paskowy bez trudu założysz do Automatixa. Rzeczony Automatix może być tu, z kołem co prawda, ale... https://www.rowerystylowe.pl/p-10250/tylne-kolo-dahon-20-wraz-z-piasta-sturmey-archer-automatix
Elvis Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Opublikowano 23 Maja 2019 Eddek zadałeś dobre pytanie, co mi przeszkadza w obecnym w sumie to niewygodne siodełko i chyba kierownica, waga też mogłabyć mniejsza. Popytałem, jednka nikt nie chce zrobić tego co wymyśliłem, chciałem rower z 1 automatyczną przerzutką z hamowaniem pedałami. Jednak spróbuję zrobić użytek z obecnego złomka, zmienię siodło i dokupię rogi. Może kiedyś wyjdzie coś bardziej dopasowanego.
Rekomendowane odpowiedzi