Skocz do zawartości

Samodzielne składanie roweru, taki sobie wymyśliłem

Elvis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie jeździłem na rowerze Author Prime po utwardzonych drogach (asfalt/kostka/ziemiste), zazwyczaj na 1 przełożeniu, dowiedziałem się o czymś takim jak Sram Automatix, także myślę że to dla mnie, jeszcze napęd pasek zamiast łańcucha kusi, chociaż jak będzie zwiększało 2x koszt roweru to chyba odpuszczę. Kolor jakiś czarny/szary/grafit ewentualnie rama czerwona..

Taki rower:

1. Koła lekkie/zwykłe 28",
  2. Opony może Continental Double Fighter III 28" ?
  3. Dętki 28" zwykłe
  4. Napęd na pasek
  5. Piasta Sram Automatix z hamulcem
  6. Rama pasująca aluminium/ lekka
  7. Korba pasująca
  8. Pedały aluminiowe
  9. Widelec pasujący
  10. Kierownica pasuąca + rogi
  11. Siodełko wygodne
  12. Błotniki zgrabne niekrzykliwe
  13. Przedni hamulec V, chociaż myślałem bez, ale nie wiem jak pasek spadnie..

Tyle chyba wystarczy do złożenia (+ ręce i klucze :) )

Mój wzrost 178
Części fajnie jakby udało się kupić do 2k, ale może być mniej lub ciut więcej :)

Można gdzieś zamówić złożenie, ale większa radocha samemu, chociaż nie wiem czy np. po dobraniu wszystkich części nie wyjdzie jakaś lipa i rower będzie ledwo jeździł.

Sporo szukania mnie czeka, może ktoś coś zasugeruje ? Nie wiem czy dobrze wymyśliłem ?

Edytowane przez Elvis
Opublikowano

Jak znajdziesz ramę, korbę i pasek, do tego jeszcze resztę gratów i zmieścisz się w dwóch tysiącach, to gratuluję :)

Opublikowano
28 minut temu, Elvis napisał:

Ogólnie jeździłem na rowerze Author Prime

A że się tak zapytam, jest coś konkretnego, co przeszkadza ci w obecnym rowerze, że chcesz pójść w tym, dość dziwnym moim zdaniem, kierunku?

Opublikowano

Mam propozycję dla autora wątku - spróbuj znaleść wszystkie części możliwie najtaniej i zobacz ile wyjdzie - dodam tylko, że SRAM Automatix jest już nieprodukowany. Części do rowerów na pasek są też średnio dostępne.

Opublikowano (edytowane)

Chyba zaczęło się od tego, że pomyślałem dokupić rogi do Authora, z doświadczenia wiem że jak jakieś urządzenie zacznę modyfikować, to szybko zostaje to wymienione na nowy/innym model. Też jest takie głupie myślenie, zmienię rower, może będę więcej jeździć :). Dowiedziałem się że jest coś takiego jak SRAM Automatix i pomyślałem ale fajne, to coś dla mnie, jest/ było dostępne w FIXIE Floater 2S - prawie dla mnie rower, ale dowiedziałem się że jest taki bajer jak pasek napędu :), a też tego modelu już nie produkują :( To chyba nie ma dostępnych automatycznych przerzutek bez przełączników/ przełaczania pedałami.

Pewnie SRAM Automatix też nie będzie pasował do paska :(

Edytowane przez Elvis
Opublikowano

Koronkę powinno się dać wymienić.

Jest jeszcze Sturmey Archer Kick Shift. To i Automatix możesz szukać używanych, ale najlepiej poza granicami Polski ;)

Opublikowano

Sturmey Archer Kick Shift to nie automatyczna, chyba tylko SRAM taką ma/miał :(

Opublikowano

Eddek zadałeś dobre pytanie, co mi przeszkadza w obecnym w sumie to niewygodne siodełko i chyba kierownica, waga też mogłabyć mniejsza. Popytałem, jednka nikt nie chce zrobić tego co wymyśliłem, chciałem rower z 1 automatyczną przerzutką :) z hamowaniem pedałami. Jednak spróbuję zrobić użytek z obecnego złomka, zmienię siodło i dokupię rogi. Może kiedyś wyjdzie coś bardziej dopasowanego.