Filipp Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Cześć. Ostatnio kiedy czyściłem rower zauważyłem, że na samym dole amortyzatora (powietrzy suntour raidon) mam otwór na śrubke i moje pytanie brzmi czy w tym otworze nie powinno być śrubki? Na kolejny dzień zauważyłem, że bardzo zmalało mi ciśnienie w amortyzatorze i dodam, że przez ten otwór wylatuje powietrze kiedy wciskam amor.
Gość Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Tak, w tym otworze powinna być śruba ale nie ma ona nic wspólnego z spadkiem ciśnienia, bo mocuje jedynie dolną lage z górna a dokładnie z popychaczem sprężyny powietrznej. Dmucha powietrzem to znak, że uszczelki kurzowe robią to co powinny. https://activia.sgl.pl/cena/czaci-zamienne/ruby-i-rubki/do-dolnych-laglw_ruba-dolnej-goleni-amortyzatorlw-suntour/13
Filipp Opublikowano 21 Maja 2019 Autor Opublikowano 21 Maja 2019 Teraz, PrzeLuka napisał: Tak, w tym otworze powinna być śruba ale nie ma nic wspólnego z spadkiem cisnienia, bo mocuje ona jedynie dolną lade z górna a dokładnie z popychaczem sprężyny powietrznej. A czy powinienem obawiać się tym brakiem śrubki? A jeśli tak to gdzie moge ją dostać lub jak sie nazywa?
Gość Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Bez niej raczej bym nie jeździł. Link do niej masz wyżej. A spadek cienienia może być spowodowany nieszczelnością komory powietrznej. Obstawiam brak smarowania tłoka. Serwis amortyzatorowi zapewne by dobrze zrobił. Jeździłeś nie widząc braku śruby, więc przeglądu nie robiłeś od dawna.
Kruk Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Rama Dartmoor'a to podejrzewam że na nim skaczesz, to i pewnie od wstrząsów się poluzowała i odpadła. Dokup i dokręć dobrze, może leciutko na loctite.
Filipp Opublikowano 21 Maja 2019 Autor Opublikowano 21 Maja 2019 5 minut temu, Kruk napisał: Rama Dartmoor'a to podejrzewam że na nim skaczesz, to i pewnie od wstrząsów się poluzowała i odpadła. Dokup i dokręć dobrze, może leciutko na loctite. Spostrzegawczy jesteś 😛 Śrube już zamówiłem i tym razem sie upewnie, że wszystko dokręcone. Dzięki wam za pomoc 👍
Gość Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Nie trzeba locktitu. Wystarczy używać amor zgodnie z przeznaczeniem. Dokrecam z momentem 10 Nm. Klucza pewnie nie masz, więc wystarczy z głową. Nie na chama ile fabryka dala, bo zerwiesz gwint.
Kruk Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Aaa tutaj Przelukama racje, Raidon to amor do XC nie do skakania, jeśli na nim skaczesz ( co wnioskuje po ramie ) to miej to na uwadze że to amor nie do tego.
Filipp Opublikowano 21 Maja 2019 Autor Opublikowano 21 Maja 2019 Staram sie jeździć z rozwagą, poza tym dopiero zaczybanam i raczej nie skacze 3 metrowych dropów
Kruk Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Noo nawet 50 cm może być nie wskazany do takiego amora. Do skoków i tricków no to są do tego inne amory
Gość Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Temat uznaje za wyczerpany a dyskusje nad tym czy Raidon nadaje się do skakania czy nie można kontynuować w którymś z istniejących wątków 😉 Zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi