Tribanowiec Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Witam, Jestem nowy na szosie i nadszedł czas na nowy lancuch. Zastanawiam się jaki wybrać z jednej strony ludzie mówią że lepszy łańcuch będzie lepiej pracowal z napędem z drugiej strony sklep który mówi żeby dobrać łańcuch tej samej grupy bo cięcie zębów lepiej pasuje i będzie to najlepiej pracować. Grupa w rowerze to Sora r3000 brać łańcuch do sory czy ultegre?
Franz Mauer Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Wielu serwisantów twierdzi i ja mogę to potwierdzić, że łańcuchy dedykowane do danej grupy działają bez zająknięcia. Powoduje to, że w przypadkach problemów z napędem element łańcucha możesz z automatu wykluczyć. Jednak okazuje się, że i wiele łańcuchów inncyh producentów lub nawet grup osprzetu tej samej firmy może pracować równie dobrze, a czasem nawet lepiej Dla przykładu, największe wpadki ma zamiana łańcuchów SRAM z napędem Shimano i odwrotnie. Wiele o tym piszą w internecie. Za to łańcuch KMC można bez najmniejsyzch problemów zamienić z Shimano,bo są w pełni kompatybilne. Zwykle łańcuchy wyższych grup tego samego producenta posiadają nowsze technologie, które mogą sprawić że naped działa jeszcze przyjemniej i jest trwalszy. Więc jeśli masz fundusze to bierz Ultegrę.
Kruk Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Dokładnie tak jak Franz napisał, wyższe modele tych samych producentów działają lepiej, np. łańcuch 11 rzędowy na napędzie 10 rzędowym Shimano działa o wiele lepiej. Nie długo kupię ten 12 rzędowy Shimano i sprawdzę czy daję jakąś różnicę na 11 rzędowym napędzie.
Tribanowiec Opublikowano 21 Maja 2019 Autor Opublikowano 21 Maja 2019 Okej dzięki wielkie za szybkie treściwe odpowiedzi 😉 w takim razie biorę ultegre różnica w cenie marna bo po rabatach ok 5zl. Pewny jestem że na każdym będzie lepiej bo system Shimano hg poprawi prace a w tym momencie mam łańcuch kmc.
Franz Mauer Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Kiedyś w fabrykach KMC produkowano łańcuchy dla marki Shimano 😉
Piotr78 Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Ciągle produkują, ale nie wszystkie modele. Np w łańcuchach 9 sp. Kmc produkuje dla Shimano modele hg53 oraz hg73. Hg93 już nie. Ponadto np. w tańszych łańcuchach robi dla Shimano hg40, 71, to z pamięci, robi też inne.
Tribanowiec Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Opublikowano 23 Maja 2019 Może i produkują ale nie ma nic dziwnego w tym teraz tak naprawdę większość firm robi w tych samych fabrykach przez co zmniejszają koszty, co moim zdaniem nie znaczy że robia to samo bo np Shimano w łańcuchach ma system hg który podobno ułatwia zmianę biegów 😉
Kruk Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 Dla mnie Shimano jak idzie o łańcuchy 10 rzędowe to dał ciała, dopiero 11 dobrze działają i jak ktoś ma napęd 10 rzędowy zawsze lepiej kupić 11 rzędowy łańcuch. Nie mniej Ty masz 9 rzędowy to może 10 będzie działać dobrze choć nie wiem czy nie lepszy by był HG 93 łańcuch niż HG 95 do 10 rzędowego którego nie cierpię...
Peter Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 Pamiętam, że dobre 10 lat temu w MTB zrywałem łańcuchy shimano jeden za drugim. Jak jest teraz nie wiem, bo od tamtych lat przestałem używać shimano 😜
Kruk Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 Nowe łańcuchy z serii CN HG pod 11 rzędów już są lepsze, ciekawi mnie nowy łańcuch shimano pod 12 rzędów...
Kruk Opublikowano 23 Maja 2019 Opublikowano 23 Maja 2019 Ja też w wielu rzeczach mam wyrobione zdanie, ale wiem jedno że technologia idzie do przodu nie nie wolno mieć" patentu na racje" bo tak możemy powielać jakieś stereotypy. Sam tak mam z hamulcami Avida i na serio ciężko by mi było zmienić zdanie na ich temat.
maku1977 Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 Wydaje mi się że tak, ale wole upewnić się u fachowców. Czy do srama gx eagle 12rz założę łańcuch z xx1 12rz. Bo mam możliwość dużo taniej odkupić na zapas.
Piotr78 Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 Bez sensu. To jak na forum bmw zapytać. Mam wypasiona m3 i tera pytanie, mam możliwość kupić tanio opony sporo węższe niż w oryginale ( albo szersze ) Brat mial w golfie i byly ok, bendem zakladal, ale chcę się upewnić Pany, moge jo ? Po to masz drogi i dobry napęd, żeby dobrze pracował. Jak chcesz to zepsuć to zakladaj.
maku1977 Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 12 minut temu, Piotr78 napisał: Bez sensu. To jak na forum bmw zapytać. Mam wypasiona m3 i tera pytanie, mam możliwość kupić tanio opony sporo węższe niż w oryginale ( albo szersze ) Brat mial w golfie i byly ok, bendem zakladal, ale chcę się upewnić Pany, moge jo ? Po to masz drogi i dobry napęd, żeby dobrze pracował. Jak chcesz to zepsuć to zakladaj. Cały czas myślałem że xx1 eagle jest wyższą grupą napędową niż gx eagle. Jeśli tu i tu jest 12 rzędów to myślałem że łańcuch podejdzie, a nawet będzie lepszy. Ma nowy do odsprzedania wiec myślałem że na przyszłość będzie.
Piotr78 Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 Dlatego przytoczylem przyklad z m3 a nie z m5
maku1977 Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 10 minut temu, Piotr78 napisał: Dlatego przytoczylem przyklad z m3 a nie z m5 Powiem szczerze że dalej nie rozumiem dlaczego, ale jak tak mówisz że nie można to Cię posłucham. Jeśli jednak chciało by ci się wyjaśnić to bardzo proszę. Co on jest węższy czy co? Poprostu cały czas myślałem ze xx1 jest lepszy od gx o zastosowanie lepszych materiałów przy zachowaniu kompatybilności
Piotr78 Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 Oczywiście, kazdy łańcuch jest węższy dla coraz większej ilości koronek kasety. O okolo pol mm. /edit Mój błąd, źle przeczytalem myślałem, ze chcesz łańcuch 11 sp zalozyc do 12 przepraszam
maku1977 Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 1 minutę temu, Piotr78 napisał: Oczywiście, kazdy łańcuch jest węższy dla coraz większej ilości koronek kasety. O okolo pol mm. 1 minutę temu, Piotr78 napisał: Oczywiście, kazdy łańcuch jest węższy dla coraz większej ilości koronek kasety. O okolo pol mm. Ale tu i tu jest 12
Piotr78 Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 (edytowane) Śmiało oczywiście możesz zakładać Jeszcze raz sorry za moje niedopatrzenie - jakoś mi się przeczytało, że łańcuch 11 sp Edytowane 25 Maja 2019 przez Piotr78
Kruk Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 Czytanie ze zrozumieniem czasami kuluje, sam tak mam Spokojnie możesz brać jaki chcesz łańcuch 12 rzędowy od Eagla.
Rekomendowane odpowiedzi