soosa Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Szanowne grono... Dojeżdżam swój stary rower górski MBike Renegade 5.0. Poszukuję prostej kierownicy spełniającej moje dziwne oczekiwania - mianowicie chciałbym by część montażowa do mostka, zgrubienie - była możliwie jak najkrótsza (najwęższa) - mocowanie pod mostek 31,8mm. Preferuję wąskie kierownice (około 56-58 cm), ale po dołożeniu zamka blokady amortyzatora do mojej dotychczasowej kierownicy przestały mi się na niej mieścić rogi. Producenci z jakiegoś powodu nie podają tego parametru (znalazłem tylko przy Kalloy Uno HB-FB12L wzmiankę, iż przy szerokości kierownicy 66 cm długość prostego odcinka rury do zagięcia na montaż osprzętu wynosi 22,5 cm), sprzedawcy w sklepach otwierają oczy i jedyne co mogą zaproponować to to żebym zabrał kierownicę do domu i przymierzał tak by nie było śladów. Zgodnie z moimi pomiarami potrzebuję pod osprzęt około 20,5 cm, symetrycznie z obu stron 41 cm, przy preferowanej szerokości kierownicy około 56-58 cm. Aktualnie mam kierownicę szerszą - 64 cm - i bardzo źle mi się na niej jeździ, mam wrażenie zbyt szerokiego rozstawu rąk oraz ciągle boję się że o coś kierownicą zahaczę gdy przejeżdżam blisko jakichś przeszkód (drzewa, barierki, itp.). Będę wdzięczny za jakieś sugestie odnośnie modeli kierownic które mógłbym wziąć pod uwagę.
elmapeto Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Kup wąską kierownicę i przytnij z obu stron ile potrzebujesz.
soosa Opublikowano 21 Maja 2019 Autor Opublikowano 21 Maja 2019 @elmapeto, może niejasno napisałem. Szeroką na 64 cm kierownicę mam aktualnie po przycięciu na maksymalny możliwy wymiar po ściągnięciu osprzętu możliwie jak najbliżej mostka. Dla mnie to za szeroko - szukam modelu kierownicy, w którym wybrzuszenie pod mostek jest możliwie wąskie tak by osprzęt lewy/prawy (klamki, manetki chwyty, rogi oraz blokada skoku amortyzatora) był bliżej mostka.
Gość Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Może lepszym rozwiązaniem byłaby zmiana mostka na 25,4 i kupno pasującej kierownicy? U mnie na takim zestawie i kierownicy o długości 58cm mieści się całkiem sporo - rogi, gripshifty, dzwonek, hamulce, mocowanie lampki Noise XTR, uchwyt licznika, pilot do licznika, manetka blokady Reby i na upartego coś jeszcze by wlazło.
Motke Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Albo mostek zostaw a kup adapter: https://rowerowy.com/sklep/czesci/kierownice-redukcje/redukcje/prod/reducer-shim + kierownica 25,4 1
Rekomendowane odpowiedzi