Piwko Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Witam chciałbym wymienić napęd w moim kellys arc 10 z clarisa na 105 Czy on bez problemu spasuje czy będę musiał coś kombinować? oto mój model https://www.sporti.pl/product-pol-45629-Rower-Kellys-ARC-10-2015.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gclid=Cj0KCQjwoInnBRDDARIsANBVyAQh5E_YxqPQkV63agzeBnWgeN2LL8KePHfg-56UbMq1562osM3xBHYaAiJPEALw_wcB chciałbym tam włożyć całość 105 https://allegro.pl/oferta/shimano-grupa-105-r7000-52-36-2x11rz-7799975458?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=Cj0KCQjwoInnBRDDARIsANBVyAS8B5nUGzaQqoHnSQsXj5yC4tmX_6OPhgzNpq6YCdempGZOrJslb-IaAhnpEALw_wcB tam są różne dopłaty czy je też brać? w granicach 8 zł 14 zł np: (wózek do wyboru, wózek GS dopłata +16zł) Będę wdzięczny za pomoc.
IOO Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Sprawdz czy do twoich Piast pasuje kaseta 105 bo masz: https://www.rowertour.com/p/19521/shimano-fh-2400-claris-tylna-piasta-szosowa-czarna A tam stoi że: Piasta kompatybilna z napędami 8/9 rzędowymi. Ja nigdy nie pamiętam co jest z czym kompatybilne. Długość wózka dobiera się do rozpiętości kasety. 1
Piwko Opublikowano 20 Maja 2019 Autor Opublikowano 20 Maja 2019 (edytowane) czyli jak tak piszą to musiał bym jeszcze piasty wymienic, no to spoko bo to ok 170 zł by mnie więcej wyszło a lepiej mieć pewność że wszytsko będzie pasować. Bo w sumie wystarczyło by 1 wymienic? Edytowane 20 Maja 2019 przez Piwko
IOO Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Wymiana piasty wiąże się z przepleceniem koła, do nowej piasty doliczyć musisz szprychy i nypel. Ale tak jak pisałem poszukaj na stronie shimano czy to może jednak pasuje. Możesz też napisać do sklepu. 1
pavello Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Możliwe, że wystarczy wymiana samego bębenka w kole. Ale to już musisz ogarnąć z kimś na miejscu 1
Administrator SzajBajk Opublikowano 21 Maja 2019 Administrator Opublikowano 21 Maja 2019 11 godzin temu, Piwko napisał: tam są różne dopłaty czy je też brać Dopłaty: wersja z obejmą - musisz wziąć, bo takie masz mocowanie przedniej przerzutki, kaseta 11-32 - masz teraz 11-28 i jeśli tyle Ci wystarcza, to tej typowo górskiej brać nie musisz, długi wózek GS - jeśli bierzesz kasetę 11-28 lub 11-30, to wystarczy SS, jeśli 11-30, to bierz GS, suport - musisz wziąć, w Polsce się przyjęło sprzedawać grupy bez suportu. Jeśli chodzi o korbę, to polecam zdecydowanie kompakt, czyli 34-50. Jeżdżę na 36-52 i mimo dosyć mocnej nogi widzę, że na kompakcie rzadziej musiałbym zrzucać na małą zębatkę z przodu. Rozważ też nową owijkę, bo będziesz miał teraz pancerze schowane. Ale fajnie składać rower 1 1
Kruk Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 To Szaj istnieje na forum nie no żart Daniel wszystko napisał jak trzeba. 2
Piwko Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 Ok dzięki wam za rady i cenne info będę teraz powoli kompletował zamówienie
Slick Tires Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 ja od siebie powiem inaczej, zastanow sie nad trzema blatami w szosie, 30/39/50 mamy komfort poniewaz prawie caly czas jezdzimy na srodkowym blacie, z przodu zmieniamy tylko na podjazdach czy zjazdach mozemy wsadzic ciasniej stopniowana kasete, przykladowo zamiast 11-28 11-25 przy czym 30/25 to w zasadzie to samo przelozenie co 34/28 a jedyne co to waga wieksza o tyle ile wazy jeden blat... wiec nic a sam wiem jak sie jezdzi kiedy trzeba operowac caly czas dwiema przerzutkami a jak sie jezdzi kiedy mamy do ogarniania tylko tyl, zrozumialem to po zmianie korby z 42t na 48t kiedy to na 42 caly czas jezdzilem na 42t a po przejsciu na 48t musialem zrzucac na 36t by zbytnio nie krzyzowac lancucha, oczywiscie to tez zalezy od tego jaka masz noge... zawsze mozna zmienic blaty na 53/42/32 mniej wiecej takie
SzpiceR Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 19 godzin temu, Slick Tires napisał: ja od siebie powiem inaczej, zastanow sie nad trzema blatami w szosie, 30/39/50 mamy komfort poniewaz prawie caly czas jezdzimy na srodkowym blacie, z przodu zmieniamy tylko na podjazdach czy zjazdach mozemy wsadzic ciasniej stopniowana kasete, przykladowo zamiast 11-28 11-25 przy czym 30/25 to w zasadzie to samo przelozenie co 34/28 a jedyne co to waga wieksza o tyle ile wazy jeden blat... wiec nic a sam wiem jak sie jezdzi kiedy trzeba operowac caly czas dwiema przerzutkami a jak sie jezdzi kiedy mamy do ogarniania tylko tyl 1. 3 blaty w korbie to żadna radość, nooo chyba, że ktoś mieszka w Alpach i taki młynek 30t jest mu potrzebny. 2. Miałem kiedyś 3x9 na korbie 30/39/52 i kasecie 11-26, nigdy więcej i nikomu nie polecę. 3. Co z tego, że masz ciaśniej upakowaną kasetę skoro na żadnym blacie nie jesteś jej w stanie używać w całości? Na napędzie 2x możesz jeździć praktycznie na każdym możliwym przełożeniu, na 3x już niekoniecznie. 4. Na największym blacie, powiedzmy 52 przy korbie 3rz ogarniesz bez kosmicznego przekosu może 5-6 koronek więc przy optymalnej kadencji mówimy o jeździe co najmniej 40kmh więc może ten jest niepotrzebny? 5. Im większy blat na którym jedziesz tym płynniejsze kręcenie. Też ciągle jeździłem na 39t, po przesiadce na 50-34 i praktycznie ciągłej jeździe na 50t średnia przelotowa wzrosła o 2 kmh. 6. Jeżdżąc po w miarę płaskim/lekko pofałdowanym terenie zrzucać z blatu nie trzeba więc nie ma sensu pisać o "operowaniu dwoma przerzutkami"
Slick Tires Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 wlasnie widze ze nie do konca wiesz co i jak 1. oh serio? dopiero w alpach? jakpisalem 11 25 zamiast 11 28 2. bo co? 3. co ty p… na srodku jedziesz na cala kasete tak jak napedy 1xX duzy blat zjazdy maly podjazdy, chyba nie chcesz jezdzic na 30 11!!! 4. NA ZJAZDY 5. rownie dobrze moge powiedziec ze po przesiadce z 26 na 29 vmax mi sie zwiekszyl o 2kmh 6. faktycznie nie trzeba, korba 50 34 kaseta powiedzmy 11 28 to fajna kadencja wychodzi
SzpiceR Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 35 minut temu, Slick Tires napisał: co ty p… na srodku jedziesz na cala kasete tak jak napedy 1xX W jakiejś korbie trekingowej 42 czy 48t może i tak ale przy korbie szosowe 3rz że środka nie przelecisz całej kasety bo łańcuch będzie ocierał o blat xd
kaido2 Opublikowano 27 Maja 2019 Opublikowano 27 Maja 2019 14 godzin temu, SzpiceR napisał: W jakiejś korbie trekingowej 42 czy 48t może i tak ale przy korbie szosowe 3rz że środka nie przelecisz całej kasety bo łańcuch będzie ocierał o blat xd To zależy też od rozstawu między blatami i przekosów blaty - kaseta. Nie zawsze jest tak że blaty są też proste. 14 godzin temu, SzpiceR napisał: 5. Im większy blat na którym jedziesz tym płynniejsze kręcenie. Też ciągle jeździłem na 39t, po przesiadce na 50-34 i praktycznie ciągłej jeździe na 50t średnia przelotowa wzrosła o 2 kmh. 14 godzin temu, Slick Tires napisał: 5. rownie dobrze moge powiedziec ze po przesiadce z 26 na 29 vmax mi sie zwiekszyl o 2kmh 14 godzin temu, Slick Tires napisał: chyba nie chcesz jezdzic na 30 11!!! Panowie, wiele z tych problemów rozwiązuje umiejętnosć jazdy w rytmie. W wielu rowerach przy korbie kompakt mam pozakłądane kasety MTB i nie robi mi problemu utrzymanie, a nawet dokręcanie przy zmianie przełożeń. W górach też mnie się takie rozwiązanie sprawdza. Ale też tzreba wziać poprawkę, że każdy z nas ma inną charakterystykę wynikła też z wytrenowania stąd doradzanie w kwestii przełozeń jest raczej trudną sprawą. To tak jak doradzać w których majtkach będzie komu wygodniej.
Slick Tires Opublikowano 27 Maja 2019 Opublikowano 27 Maja 2019 no wlasnie kaseta mtb, czyli w najlepszym wypadku roznica miedzy trybami 2 zabki, sam jezdzilem po asfalcie i wiem jak bardzo to przeszkadza, jade sobie 31 kmh czuje jest lzej, daje bieg wyzej, za ciezko… . bieg nizej za lekko… . potrzeba cos pomiedzy… . taki luksus tylko na kasecie co zabek, i nie mowmy ze wystarczy wytrenowanie bo tak nie jest, no chyba ze ktos rownie dobrze pedaluje na 90 rpm oraz 75 powiem jeszcze od siebie ze korba 50 34 to i tak stanowczo za duzo dla amatora, najlepiej by sie jezdzilo na jakims 44/26 no… tylko niestety nie bedzie czym dokrecic z gorki wiec i tak lepiej na 3 blaty
kaido2 Opublikowano 27 Maja 2019 Opublikowano 27 Maja 2019 (edytowane) Godzinę temu, Slick Tires napisał: i nie mowmy ze wystarczy wytrenowanie bo tak nie jest, no chyba ze ktos rownie dobrze pedaluje na 90 rpm oraz 75 Podałem to na własnym przykładzie gdzie doszedłem do tego przez wytrenowanie rytmu. Jeżdżę w zakresach kadencji 80-136 rpm i skok nie robi na mnie wrażenia, przejście jest płynne bez utraty prędkości, ba jestem w stanie dokręcać. ale też dodałem: 3 godziny temu, kaido2 napisał: Ale też tzreba wziać poprawkę, że każdy z nas ma inną charakterystykę To wiąże się głównie że inny osobnik lepiej czuje się w niższych zakresach i tak lepsze będzie tu ciaśniejsze stopniowanie. Inna rzecz, że wielu nie jeździ w rytmie, bo tak jest po prostu wygodniej, a w rezultacie często jest tak, że guma, guma i strzał. Stąd też bardzo często doradzanie polega na tym iż pojeździj i sam określ ( po cześciowym poznaniu siebie i odpowiednim podejściu do tematu) czego tak na prawdę chcesz. Nie ma złotego środka, bo ludzie są różni, mają różne podejście i pod daną charakterystykę delkwenta dobiera się komponenty. Godzinę temu, Slick Tires napisał: powiem jeszcze od siebie ze korba 50 34 to i tak stanowczo za duzo dla amatora, najlepiej by sie jezdzilo na jakims 44/26 Dlatego właśnie używam kaset MTB, nie ma problemu w górach i na zjazdach przy moim sposobie jazdy. 39/32 i nie ma opcji bym gdzieś nie wjechał, jak na razie i tak wszystko traktowałe z blatu i max 28. Można tez użyć korby juniorskiej ( 46) przy normalnej kasecie szosowej. 46/11 to już można nieźle rozkręcić na prostej i zjeździe. Edytowane 27 Maja 2019 przez kaido2
Rekomendowane odpowiedzi