Skocz do zawartości

Czy smarować i gdzie przy sterach zintegrowanych na łożyskach maszynowych?

matwoz1199

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam ramę dartmoor blackbird ostatnio został złożony, po 3h jazdy na nowiutkich sterach usłyszałem coraz to większe trzaski. Po rozebraniu łożyska ładnie się kręcą a pod dolnym łożyskiem brak smaru tylko jak by z niego zrobił się olej, może za słabo nasmarowali. Gdzie mam smaru nie żałować a gdzie już tak i ogólnie co smarować?

Opublikowano
52 minuty temu, matwoz1199 napisał:

Witam posiadam ramę dartmoor blackbird ostatnio został złożony, po 3h jazdy na nowiutkich sterach usłyszałem coraz to większe trzaski. Po rozebraniu łożyska ładnie się kręcą a pod dolnym łożyskiem brak smaru tylko jak by z niego zrobił się olej, może za słabo nasmarowali. Gdzie mam smaru nie żałować a gdzie już tak i ogólnie co smarować?

Jeżeli masz zastrzeżenie co do pracy łożyska maszynowego to można je delikatnie rozebrać / usunąć uszczelnienia/ wymyć nafta i dać nowy smar, przy sterach nie oszczędzaj smaru bo smar działa tez jako uszczelnienie. Co wyjdzie na zewnątrz to usuń .

Opublikowano

Nawal sobie smaru wszędzie, i na bieżnie gdzie montujesz łożyska jak i do miski łożysk, nadmiar ściągniesz. Tutaj nie ma filozofii :)

Opublikowano (edytowane)

Wszystko nasmarowane i dalej przy uderzeniu kołem o ziemię i skręceniu kierownicy ten irytujący przeskok (chrupnięcie). Stery to dartmoor blink, luzów nie ma 

Edytowane przez matwoz1199
Opublikowano

Może nie stery tylko mostek źle skręcony?

Opublikowano

A może być nawet koło które jest nie dokręcone

Opublikowano

Ja walczyłem półtora miesiąca z moim rowerem ,aż udało mi się namierzyć źródło niepożądanego dźwięku . Musisz szukać. 

Opublikowano

Koło w 100% dokręcone na boost. Dźwięk dochodzi z okolic sterów/mostka, mostek ten miałem w poprzedniej ramie i wszystko grało więc nie wiem co jest grane😔 walcze dalej a jak się uda tk dam znać 

Opublikowano

Sprawa rozwiązana, problemem okazał się klin, orginał był plastik i  słabo rozpierał łożysko górne. Po wymianie na metalowy w końcu nastała cisza 😁

• Lubię to! 1