eltomek Opublikowano 19 Maja 2019 Opublikowano 19 Maja 2019 Zastanawiam się nad sensem kupienia silikonowego etui do nowo kupionego Garmina Edge Explore, koszt takiego etui to ok. 85zł, i niby to nie dużo, tyle co dobre etui na telefon, ale zastanawiam się jaki jest cel stosowania takiego etui: ochrona przed upadkiem? Nie wiem czy ten Garmin ma szkło na ekranie czy plastik, bo jeśli plastik to tu nie ma chyba czego chronić? Sama obudowa wygląda dość trwale. Pewnie ochroni to samą obudowę przed zarysowaniem po upadku ochrona przed zabrudzeniami? Urządzenie w standardzie IPX7, czyli można go myć wodą bieżącą (bez detergentów), standard przewiduje zanurzenie w wodzie na głębokość 1m przez 30 minut lepiej się trzyma w ręce? z pewnością tak, ten Explore ma ładną, ale jednak dość śliską obudowę Czy komuś z Was pękł ekran w takim sprzęcie? Albo wielokrotnie upadł i nic się nie stało?
Gość Opublikowano 19 Maja 2019 Opublikowano 19 Maja 2019 Ja do swojego Garmina 820 kupiłam etui z Allegro w cenie o 30% niższej niż dedykowane przez Garmina. Jedyne co, to musiałam wyciąć otwór na czujnik światła, bo jakoś na to Chińczycy chyba nie wpadli. Etui przydaje się bardzo - ostatnio po piaszczystej i pylistej trasie większość syfu zebrało etui, a sam licznik był jak nowy. Etui trafiło pod kran, a licznik miał się dobrze. W przypadku dzwonu silikon też jakoś ochroni, choć tego szczęśliwie jeszcze nie testowałam. Skoro jednak wydałam grubo ponad 1000 złotych na licznik, to na to etui za kilkadziesiąt złotych jakoś się znalazło. Szybkę też nakleiłam, bo była w zestawie z etui. Ekran czy plastikowa obudowa w kontakcie z asfaltem mają raczej marne szanse, więc dodatkowa osłona raczej się przydaje. Dodatkowo zamocowałam smyczkę na licznik i za każdym razem owijam ją wokół kierownicy, żeby w razie "W" nie zgubić licznika.
Chrismel Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Mam tego Garmina w etui i zdecydowanie lepiej trzyma się w ręce. Jako że dużo czasu jeżdżę w trudnych warunkach i po ciemku ma to dla mnie duże znaczenie. Ale etui ma jedną wadę. Licznik ma sygnalizację dźwiękową informującą na przykład o zbliżającym się skręcie. Etui ten dźwięk wygłusza do tego stopnia że w warunkach ruchu miejskiego jest praktycznie niesłyszalny,
maku1977 Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Jak dobrze poszukasz to kupisz takie etui za 19zł
eltomek Opublikowano 20 Maja 2019 Autor Opublikowano 20 Maja 2019 8 godzin temu, Sziva napisał: Szybkę też nakleiłam, bo była w zestawie z etui A jak to wpływa na sprawność ekranu dotykowego? Dość powszechna opinia o tych licznikach jest taka, że ten ekran słabo reaguje na dotyk, natomiast w moim Edge Explore naprawdę nie ma na co narzekać, bardzo dobrze działa przesuwanie, multi-touch (powiększanie i obracanie mapy) i zastanawiam się czy to przypadkiem nie jest tak, że dodatkowa warstwa zmniejsza precyzję dotyku.
Gość Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 39 minut temu, eltomek napisał: A jak to wpływa na sprawność ekranu dotykowego? Dość powszechna opinia o tych licznikach jest taka, że ten ekran słabo reaguje na dotyk, natomiast w moim Edge Explore naprawdę nie ma na co narzekać, bardzo dobrze działa przesuwanie, multi-touch (powiększanie i obracanie mapy) i zastanawiam się czy to przypadkiem nie jest tak, że dodatkowa warstwa zmniejsza precyzję dotyku. Jakiegoś szczególnego pogorszenia nie odczułam. Ekran jak nie należał do demonów szybkości, tak nadal do niego nie należy, ale różnicy nie czuję.
Chrismel Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 1 godzinę temu, eltomek napisał: A jak to wpływa na sprawność ekranu dotykowego? U mnie też jest naklejona szybka i ekran działa bez zarzutu.
daniel33mc@wp.pl Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Kolego warto ten silikon jak i szkło na szybkę, jak wrócę do domu zrobię zdj. Jak wyglonda mój garmin po szlifie
Rekomendowane odpowiedzi