Skocz do zawartości

Single speed na 1x8/1x9

KamilWawice

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

pisałem już w innym wątku, że wdrażam w plan złożenie monstercrossa. Ostatecznie bazą jest Cannondale F800SL z Leftym. Aktualnie mam tam napęd 3x9 z przerzutką LX z tyłu. Chciałbym przejść na 1x9 przy następujących założeniach:

- zostaję przy Shimano (jeśli to możliwe, a zwłaszcza, jeśli chodzi o klamkomanetki),

- szosowe klamkomanetki (myślę o Sorze R3000),

- z tyłu kaseta Sunrace CSM990 albo CSM980 i Deore XT M772 z długim wózkiem,

- z przodu jakaś owalna zębatka od Banless i korba Deore XT FC-M770,

- hamulce tarczowe, mechaniczne (w innym wątku padły sugestie w tym temacie zgodne z tym, co już wcześniej ustaliłem i na ten moment wziąłbym TRP Spyre).

Chciałbym wymienić cały napęd, w tym korbę. Proszę zatem o radę, co wybrać. Chciałbym układ możliwie najprostszy (czyli np. najlepiej tylna przerzutka bez adaptera).

Pozdrawiam

Edytowane przez KamilWawice
Opublikowano

Ogólnie spoko ale zastanowiłbym się nad tematem korby. Tzn nad linią łańcucha jaką uzyskasz

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, SzpiceR napisał:

Ogólnie spoko ale zastanowiłbym się nad tematem korby. Tzn nad linią łańcucha jaką uzyskasz

Jak się zabrać za ten temat? W sensie, co determinuje? Tylko korba, czy konkretna rama i korba?

Edytowane przez KamilWawice
Opublikowano

Update: w tym momencie założona jest owalna zębatka Banless 32T, kaseta Sunrace CSM980 11-40T i przerzutka Shimano LX M581 z długim wózkiem. Pierwsze 8 biegów bez żadnego problemu. Natomiast przy wrzuceniu na największą zębatkę górne kółko przerzutki dotyka zębatki i to pomimo maksymalnego wykręcenia śruby regulującej. Wniosek: w drodze adapter Sunrace SP570 i przerzutka Shimano Deore XT M772 ze średnim wózkiem. Taki układ powinien spokojnie obsłużyć kasetę 11-40T, a jednocześnie odsunięcie przerzutki adapterem powinno pozwolić uzyskać odpowiedni dystans pomiędzy przerzutką, a kasetą.

Opublikowano

Update po krótkiej jeździe testowej. Klamkomanetki Sora działają z przerzutką LX - została tymczasowo, bo adapter Sunrace nie pasuje, ale będę szukał innego - jakieś pomysły? Jest ok, choć do idealnego działania sporo brakuje.

A5E0E211-01B9-4E42-9AC2-7D9D67395A7C.jpeg 79B91F9D-286D-4471-87B7-E32388EEC1EB.jpeg
Opublikowano

MTB maja dłuższe niż szosa ramy, z co za tym idzie do kierownicy takiej za bardzo się nie nadają... Poczujesz to niedługo i się przekonasz o czym piszę.

Opublikowano
1 minutę temu, SpiderMAN napisał:

MTB maja dłuższe niż szosa ramy, z co za tym idzie do kierownicy takiej za bardzo się nie nadają... Poczujesz to niedługo i się przekonasz o czym piszę.

Szczęśliwie pozycję na rowerze można modyfikować 😜 i pewnie dlatego w Stanach mnóstwo osób jeździ na monstercrossach - warto rzucić okiem na tego typu modyfikacje. A tak na poważnie, jeśli miałbym problemy z jazdą w niższej pozycji, to zamiast szukać rozwiązań rodem z turystyków/trekkingów/holenderek, czyli pozycją zupełnie wyprostowaną, popracowałbym nad corem. Ten rower ma służyć nie do jazdy po trailach, tylko po zwykłych drogach, niezależnie od rodzaju, czy jakości nawierzchni, więc nie martwię się, że baranek się nie sprawdzi.

Opublikowano

Kombinuj i zdawaj relację, ja tylko piszę o realiach, parę tego typu prób widziałem, kilka się skończyło zarzuceniem pomysłu po takim czy innym czasie użytkowania.

Opublikowano
Teraz, SpiderMAN napisał:

Kombinuj i zdawaj relację, ja tylko piszę o realiach, parę tego typu prób widziałem, kilka się skończyło zarzuceniem pomysłu po takim czy innym czasie użytkowania.

Jasna sprawa! Na obecnym etapie jest jeszcze trochę pracy przy wyregulowaniu, ale jak już będzie jeździł tak, jak bym chciał i zrobię kilka dłuższych jazd, napiszę, jak oceniam ostatecznie projekt.

Opublikowano

Ja osobiście chętnie zobaczyłbym podsumowanie kosztów, bo także chciałbym pośmigać gravelkiem, ale każdy grosz się liczy, taki custom może być dosyć interesujący.

Opublikowano
46 minut temu, SpiderMAN napisał:

Ja osobiście chętnie zobaczyłbym podsumowanie kosztów, bo także chciałbym pośmigać gravelkiem, ale każdy grosz się liczy, taki custom może być dosyć interesujący.

Postaram się zrobić jakieś podsumowanie, ale jak już uznam, że projekt jest skończony, a przyznam, że noszę się z zamiarem przemalowania (przy czym, podobnie, jak z przełajem w zeszłym roku: najpierw modyfikacje, potem jazda i korekty, a na koniec przemalowanie i estetyka, a zatem raczej perspektywa kilku miesięcy). Prawdę powiedziawszy, gdyby liczyć koszt zakupu roweru, w sensie finansowym, rozsądniej byłoby myśleć o czymś z Deca albo jakimś Rometem itp. Natomiast zabawa z pomysłem i realizacją przebudowy jest bezcenna :)

Opublikowano

Kolejny update: adapter Sunrace SP570 i przerzutka Shimano Deore XT M772 ze średnim wózkiem nie pasują do ramy (nie mogę założyć adaptera - nie sprawdziłem tego wcześniej). Co gorsze, goatlink Wolf Tooth obsługuje napędy (w zależności od rodzaju) 10s i 11s, ale nie 9s. Stan jest zatem taki, że nie mogę skorzystać z największej zębatki kasety (choć przyznam, że po przejechaniu ok. 200 km w stosunku 50/50 szosa/teren nie było jeszcze takiej potrzeby, a co więcej, problemem jest to, że tarcza 32t jest za mała, bo brakuje mi twardszych przełożeń i będzie do zmiany). Do głowy przychodzą mi 2 rozwiązania, więc proszę o opinię, które z nich jest do zrobienia, a jeśli oba, które ma sens:

1. zastosowanie przerzutki, która zadziała z adapterem (MTB Shimano 10s nie zadziała z klamkami, które mam, ale chyba MTB Sram zadziałałoby, przy czym z kolei adaptery MTB działają tylko z Shimano, więc ostatecznie chyba jakaś szosowa Shimano), a wtedy docelowo zmiana tarczy na 36t, żeby nie brakowało na szosie

2. zastosowanie zmodyfikowanej kasety (nigdy jeszcze czegoś takiego nie robiłem, ale widziałem, że sporo osób modyfikuje kasety, więc musiałbym ustalić, jak zrobić kasetę 9rzędową z największą tarczą 38, którą powinna obsłużyć przerzutka z długim wózkiem bez adaptera), a wtedy docelowo tarcza 34t.

Może jeszcze jakieś inne? Może po prostu zostać przy kasecie Shimano 11-36?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podpinam się pod temat,bo mam pewną kwestię. Mianowicie dawno nic nie dłubałem przy rumaku ,więc czas coś pokombinować. Nigdy nie używałem 1x . Mam zmieniarkę deore shadow na 9rz. Chciałbym na próbę założyć coś takiego https://allegro.pl/oferta/mechanizm-korba-1x12-1x11-1x10-1x9-1x8-narrow-wide-8012874627 z ciekawości. Wiem ,że to nie jest wypas ,ale na początek by wystarczyło ,żeby zaspokoić ciekawość jak się tego używa. Pytanie moje jest takie czy to zadziała?

Opublikowano

A nie prościej i taniej kupić po prostu zębatkę Narrow o bcd odpowiednim do Twojej korby ? Serio...korba na kwadracie za 200 to jest strasznie drogo, teraz to Alivio M4050 ze sztywną osią się kupi za niecałe 200 złotych. 

Opublikowano

Muszę sprawdzić czy moja jest rozkręcana, bo mam jakąś tanizne acere ,więc może być problem. Tak sobie pomyślałem,bo w sumie suport jeszcze śmiga i nie mam konieczności zmieniać. Zaraz sprawdzę korbę:-)

Niestety nic z tego. Moja korba jest nitowana.

Opublikowano

Noo to był przykład tylko ale tak, można blaty demontować.

Opublikowano

W sumie kupując ramiona korby osobno i w miarę tania zębatkę narrow wide to i tak zapłacę co najmniej dwie stówy,więc równie dobrze mogę wziąć tą co dałem na początku tego sunraca. Sam nie wiem. 

Opublikowano

Szukam , przeglądam cały czas.

Opublikowano

Można przerobić single speeda na 1x8/1x9?

Opublikowano
W dniu 19.05.2019 o 22:48, seraph napisał:

To zależy od ramy.

A jak to sprawdzic?

Opublikowano

Single speed ma chyba symetryczne widełki (dla zachowania linii łańcucha) a w dodatku 130mm. Można bawić się z piastą wielobiegową ale nie wiem czy o to ci chodzi.