Booka Opublikowano 19 Maja 2019 Opublikowano 19 Maja 2019 Witajcie, Jestem na etapie przerabiania napędu na 1x10 i zastanawiam się czy taka konfiguracja będzie ze sobą współpracować: - przerzutka tylna: SLX RD-M7000 11 rzędowa, średni wózek GS - kaseta: 10 rzędowa Sunrace MX3 11-46 - manetka: 10 rzędowa Deore SL-M610 - korba: Deore z jednym blatem Narrow Wide 32 Niby na papierze wygląda, że wszystko będzie ok ale nie jestem trochę pewien połączenia tej przerzutki z taką kasetą. Może ktoś próbował takiej konfiguracji i wie czy to będzie ze sobą dobrze działać?
Red Opublikowano 19 Maja 2019 Opublikowano 19 Maja 2019 Zależy właśnie która wersja. M7000 ma zarówno wersje 11spd (oznaczenie M7000-11) jak 10spd, która występuje tylko z długim wózkiem ale... Nie chcę zgadywać ale wózek SGS 10spd jest tej samej długości co GS 11spd (a cała różnica polega na budowie pantografu). Zanim zamówisz zadzwoni i popytaj dokładnie. A tak na marginesie to przy jednoblacie szedłbym raczej w stronę 11spd niż kombinował.
Kruk Opublikowano 19 Maja 2019 Opublikowano 19 Maja 2019 Do napędu 10 zawsze lepiej wziąć 11 przerzutkę bo działa lepiej w takim napędzie
w0jta5 Opublikowano 29 Maja 2019 Opublikowano 29 Maja 2019 Wg papieru RD-M7000-10 jest pod max zębatkę 36t, natomiast RD-M7000-11 jest 42T(2x11-speed) lub 46T(1x11-speed). BTW celując w przerzutkę M7000 i dość droga kasetę, nie lepiej pakować się w 1x11? Zmieniasz manetkę i masz lepsze stopniowanie.
gkmaster Opublikowano 30 Maja 2019 Opublikowano 30 Maja 2019 A ja uważam, że kolego robi dobry zestaw. Kaseta 11rz i przerzutka SLX to wg mnie nie najlepsze rozwiązanie bo jest zaje... czuła na minimalne skrzywienia haka, pracuje bardzo nie precyzyjnie, sprężyna w SLX jest za słaba aby poprawnie zrzucać na mniejsze zębatki - Ja osobiście przesiadłem się na przerzutkę starszego XT (780) bo działa znacznie lepiej. Może trochę ciężej ale precyzja jest znacznie lepsza dodatkowo kaseta 10rz i pracuje wszystko bardzo dobrze. Kaseta 10 rz wg mnie wystarcza - stopniowanie w 11rz jak dla mnie nie robi żadnej różnicy - w niskich zębatkach jest tak samo czyli 11-13-15, w górnych jest również tak samo czyli 32-37-42 a środek który faktycznie się różni jest wręcz pomijalny w jeździe w terenie. Przy kasecie 10rz łańcuch wg mnie lepiej pracuje. Moja sugestia: Kaseta 11-42 HG500 - cena ok 130 zł Przerzutka raczej XT tylko z serii 8000 bo stara seria obsługiwała tylko 36t Manetka - jeśli masz Deore to zostaw a jak nie to kup coś używanego SLX albo starego XT z serii 78x Blat 32t - nie wiem jaki styl jazdy preferujesz a mnie o tyle denerwuje, że przy jeździe szybko w dół to kręcisz korbą jak młynkiem. Jak coś to mam do sprzedania blat ABSOLUTEBLACK 104MM 10/11S narrow wide, 32T (stan dobry) albo DARTMOOR Trail NARROW-WIDE 32T czerwony (stan bardzo dobry)
w0jta5 Opublikowano 30 Maja 2019 Opublikowano 30 Maja 2019 (edytowane) 17 minut temu, gkmaster napisał: Kaseta 11rz i przerzutka SLX to wg mnie nie najlepsze rozwiązanie bo jest zaje... czuła na minimalne skrzywienia haka, pracuje bardzo nie precyzyjnie, sprężyna w SLX jest za słaba aby poprawnie zrzucać na mniejsze zębatki Ciekawa opinia, być może przy mocnym wyeksploatowaniu przerzutki takie objawy się pojawiają. Użytkuję ten zestaw (CS-M7000 i RD-M7000) i nie mam takich objawów, przerzutkę mam od nowości i działa cały czas właściwie. Nawet składam kolejny taki sam zestaw na drugi rower. Natomiast środek kasety, przynajmniej przeze mnie, jest własnie najczęściej użytkowany. No ale tu wybór należy do kupującego, ze wszystkim jego konsekwencjami. Krzywy hak to usterka którą trzeba naprawić. Im więcej koronek, tym ciaśniejsza kaseta (i węższy łańcuch) i wszystkie odchyłki od normy (krzywy hak, luzy na trzpieniach przerzutki, luz na bębenku/pływanie kasety) będą skutkować problemami. Wiedzą to wszyscy co mają NXy itp Edytowane 30 Maja 2019 przez w0jta5
gkmaster Opublikowano 30 Maja 2019 Opublikowano 30 Maja 2019 SLX-a kupiłem cały nowy zestaw 2x11 i od nowości działał tak sobie, precyzja działania SLX-a nie wiele różniła się od zwykłego DEORE i dla tego byłem cholernie z niesmaczony wydatkiem jakiego dokonałem. Teraz w drugim rowerze mam sterego XT 780, kaseta 10rz i wszystko działa bez problemu, nawet przy nieco krzywym haku - pisząc nieco mam na myśli nie widoczne dla oka odchylenie. SXL przy takiej odchyłce już działa jak loteria.
Booka Opublikowano 5 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2019 W dniu 30.05.2019 o 13:18, gkmaster napisał: Moja sugestia: Kaseta 11-42 HG500 - cena ok 130 zł Przerzutka raczej XT tylko z serii 8000 bo stara seria obsługiwała tylko 36t Manetka - jeśli masz Deore to zostaw a jak nie to kup coś używanego SLX albo starego XT z serii 78x Blat 32t - nie wiem jaki styl jazdy preferujesz a mnie o tyle denerwuje, że przy jeździe szybko w dół to kręcisz korbą jak młynkiem. Jak coś to mam do sprzedania blat ABSOLUTEBLACK 104MM 10/11S narrow wide, 32T (stan dobry) albo DARTMOOR Trail NARROW-WIDE 32T czerwony (stan bardzo dobry) Dzięki, taki zestaw też wygląda ciekawie. Myślałem jeszcze czy jednak nie zrobić 1x11. Gdybym chciał założyć kasetę 11rz o zakresie 11-46 to, którą z przerzutek XT RD-M8000 musiałbym wybrać? GS czy SGS?
Red Opublikowano 5 Czerwca 2019 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Spokojnie możesz brać GS. Znam ludzi którzy mają właśnie taką zmieniarkę z jednoblatem. SGS jest to wieloblatów (choć dwublat ogarnie i GS).
Gość Opublikowano 5 Czerwca 2019 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Kaseta sunrace 11-46 ma fajne stopniowanie nie poczujesz jakiejś dziury w napędzie ,wiem bo miałem tą konfiguracje co podałeś w pieszym poście ,dodam jeszcze tylko że obecnie zrobiłem też napęd 2x10 w zestawieniu tylnym jak podałeś tylko że korbę mam 28/38 i działa bardzo ładnie
Rekomendowane odpowiedzi