Skocz do zawartości

Nierówne zużycie tarczy + klocek nie przykrywa w całości tłoczka

Majster

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! 😊

Mam pytanie do  osób posiadających hamulec Shimano M7000 SLX.

Zauważyłem, że klocek nie hamuje na całej długości tarczy.

Zastosowałem przejściówkę PM na tarczę 180mm, przy poprzednim hamulcu klocek był w prawidłowej pozycji.

Myślałem o szlifowaniu adaptera, ale zauważyłem także, że klocek nie przykrywa całości tłoczka, widać że zaczyna się tam zbierać brud.

Wydaje się, jakby klocek (metaliczny, oryginalny przyszedł założony z hamulcem) był "za krótki". 

Proszę o zobaczenie zdjęć. Czy w waszych hamulcach też się pojawia taki problem?

Tak zamocowany jest zacisk:

498ead0c67e687215e2958460f794df4_big.jpg

A tak wygląda widok od spodu. Widać biały tłoczek, klocek hamulcowy nie jest na całej długości tłoczka, zaczyna się kilka mm nad nim:

a10b17052c8b1b453596dbf466ca2ccf_big.jpg

Pozdrawiam i proszę o pomoc 

Opublikowano

Taka ma być. Pewnie masz klocki z wcięciem od jednej strony. W miarę jak będzie go ubywać to powierzchnia robocza się zwiększy. 

Opublikowano

Dzięki za odpowedzi. Wcięcia nie ma, po prostu klocek jest "za wysoko" w stosunku do tarczy.

Skoro tłok jest odkryty i gromadzi się tam brud, czy powinien co jakiś czas rozbierać zacisk i czyścić tłok ?

Opublikowano
28 minut temu, Majster napisał:

czy powinien co jakiś czas rozbierać zacisk i czyścić tłok ?

Tak, wyjąć klocki i wyczyścić zacisk od środka. Nie rozbieraj go.

Opublikowano

Nierówno Ci się ściera tarcza z prostego powodu, na śrubie zgubiłeś TO:

Adapter.thumb.jpg.7f1e964423e794eb5766819b31958af4.jpg

Dałeś tylko te wklęsłe a tych wypukłych nie dałeś/zgubiłeś. Tak to powinno być zrobione:

p5pb12873429.jpg

One są po to by idealnie ustawić adapter bez zmiany pozycji zacisku podczas dokręcania. 

A jak idzie o adapter to jak masz oryginalny Shimano to możesz dać podkładki jeszcze pod adapter a jak masz nie oryginalny to zmień na oryginał, ostatnio na forum ktoś miał problem z zaciskiem póki nie wymienił adaptera na oryginalny.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam,

po zamontowaniu nowych Deorek M6000, przejechaniu paru górek, tarcza z przodu wygląda jak by klocki nie pracowały na całek powierzchni. ( foto w załączniku). Czy to ja źle coś zamontowałem, czy ten typ tak ma. Z tyłu jest troszkę lepiej. Przód tarcza 180mm, tył 160mm.

To chyba wina klocków, miały być żywiczne a są metaliczne G03S. Tylko jak to się ma do tarcz Tektro 180-s, czy lepiej zmienić coś.

Pozdrawiam

20190530_113655.jpg 20190530_113916.jpg

20190530_115746.jpg Edytowane przez Bronek5
Opublikowano

Gdzies juz bylo, ze moze pomoc zamontowanie oryginalnego adaptera od Shimano.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
55 minut temu, Reset napisał:

Gdzies juz bylo

Dokładnie.

@Bronek5 Połączyłem obydwa wątki.

Opublikowano

Koledzy, u mnie również tarcza nie jest ścierana w całości. W moim przypadku nie ma możliwości zgubić podkładkę :) Czy jest się czym przejmować?

IMG_20190508_162545.jpg

Opublikowano

Nie nie ma się raczej czego obawiać, fakt lepiej jak cała powierzchnia klocka dociska do tarczy wtedy mamy najwięcej siły hamowania. Można by adapter lekko podpiłować/podszlifować aby idealnie klocki dociskały ale nie wydaję mi się że jest to konieczne.

Druga sprawa to to że oryginalne adaptery Shimano różnią się czasami od innych firm i to też może generować problem. A czasami sama budowa amora ma tak i tyle.

Opublikowano

Boję się, że ścieranie anodowanego aluminium to nienajlepszy pomysł :( Jeszcze nie mierzyłem, ale tarcza jest nowa, przejechałem na niej może 500 km głównie po płaskim.

Opublikowano

Tarcza wyglada jakby miała nierówną grubość albo byla pokrzywiona. Adapter nawet krzywy, raczej by nie spowodował tak nierownego wytarcia traczy.

Opublikowano

Tarcza jest idealnie prosta, nie miałem żadnego problemu z ustawieniem zacisku tak, by nic nie ocierało. Mierzyłem grubość nowej tarczy w kilku miejscach i jest równej grubości. Nie to jest przecież problemem. 

Opublikowano

Jeśli mówimy o podszlifowaniu adaptera to tam gdzie byłoby szlifowane to i tak idzie zacisk i odcina dostęp tlenu.

Opublikowano

Przyjrzałem się teraz tylnej tarczy i jest identycznie, mimo że z tyłu nie mam adaptera. Nie chcę ingerować w geometrię mocowania zacisku na ramie.

Opublikowano

Noo to na pewno nie, tak jak pisałem widocznie tak ta rama i amor mają i tyle :) chyyyba że jakieś dziwne mniejsze tarcze masz ale to przecież XT ;D 

Opublikowano

No właśnie :D także chyba nie będę się tym przejmować, siła hamowania jest ok i nic więcej nie wykombinuję, a adaptera z przodu nie chcę zmieniać, bo straci swój look :P