Skocz do zawartości

Wymiana kompletnego napędu - czy zestaw będzie współpracować?

wojo36

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum. 😎

Jako iż jest to mój pierwszy temat, warto abym się przedstawił. Mam na imię Paweł mam 25 lat. Jeżdżę na rowerze od najmłodszych lat. Mimo iż rower był mi bardzo bliski, nie przykładałem uwagi do odpowiedniego serwisowania roweru, bądź robiłem to w sposób niewłaściwy. Za sprawą forum i kanału na YT, mocno wkręciłem się w temat i postanowiłem zaaplikować mojemu rowerowi totalną regenerację.

Może w ramach wstępu również opiszę mój sprzęt. Rower jest stosunkowo stary. Jest to Kellys CRX Saphix z 2006 roku. Myślałem nad wymianą roweru na nowy, jednak jestem przywiązany do tego roweru, dlatego planuje jego kompletną regenerację. [Zdjęcia]

Z uwagi że większość kluczowych podzespołów nie było wymienianych i odpowiednio serwisowanych, na początek planuje wymianę praktycznie wszystkich kluczowych elementów roweru.

Na ten moment rower otrzymał kompletnie nowe opony CST X Pedium one, oraz zestaw dedykowanych dętek. 

Na montaż czeka zestaw nowych hamulców typu V-Brake Shimano BR-T4000 Alivio.

Jednak doszedłem do momentu kompletowania podzespołów napędu i od kilku dni borykam się z dylematem co właściwie kupić. Dlatego potrzebuje Waszej pomocy. Największy problem mam z korbą, stąd postanowiłem założyć temat właśnie w tym dziale. 

Aktualnie napęd roweru kształtuje się w ten sposób

Korba: Shimano FC-M311 (oryginalna FC-M171) 

Kaseta: Shimano CS-G31 (najprawdopodobniej, jednak nie mam 100% pewności)

Support: Nieznany (mocowanie na kwadrat) 

Łańcuch: Nieznany

Przerzutka przód: Nieznany

Przerzutka tył: Shimano RD-M340 Acera (stary model, z epoki kiedy rower był produkowany) 

----

Jak ja to widzę?

Korba: Shimano Acera FC-M361 42x32x22 (nie wiem czy jestem w stanie wejść na wyższy segment (Alivio) przy moim sprzęcie)

Kaseta: Shimano Alivio CS-HG51 (już zakupiona)

Support: [potrzebna Wasza pomoc, najlepszy jaki mogę wziąć do wybranej korby]

Łańcuch: j/w

Przerzutka przód: Shimano Acera FD-M360

Przerzutka tył: Shimano Acera RDM360 (tak jak z korbą, nie widzę sensu przejścia na Alivio przy 8 rzędowej kasecie, jeśli jestem w błędzie proszę o wyprowadzenie) 

Moje pytania -

Czy zestaw który wybrałem będzie ze sobą pracować? Jeśli tak, prośba o dobór supportu oraz łańcucha.

Wasze propozycję podzespołów nowego napędu. Jestem otwarty na wszelkie propozycje, nie widzę żadnego problemu aby dopłacić do lepszych podzespołów jeśli rzeczywiście zrobi to różnicę. 

W jakie narzędzia muszę się zaopatrzyć aby dokonać wymiany samodzielnie? 

Edytowane przez wojo36
Opublikowano

Siemka.

Sprzęt no bardzo leciwy i podstawowy. Jak idzie o korbę dla mnie jedyne sensowne jest sztywna oś w korbie czyli Alivio M4050. Suport podstawowy by Ci wystarczył czyli Bb52. łańcuch weź jakiś 9 rzędowy.

Nie wiem czy jest sens ulepszanie takiego sprzętu, chyba że masz malutki budżet lub chcesz konkretnie ten rower

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kruk napisał:

Nie wiem czy jest sens ulepszanie takiego sprzętu, chyba że masz malutki budżet lub chcesz konkretnie ten rower

@Kruk Co byś zrobił na moim miejscu?

Co do budżetu, teoretycznie jestem w stanie wciągnąć znacznie więcej. Za nowy rower który mi się podoba musiałbym wyłożyć minimum 4-5k (jak bym się uparł mógłbym kupić od ręki, ale mam inne wydatki w kolejce). Jak coś kupuje to zawsze bez kompromisów i aby starczyło mi na lata. Jak chciałbym kupić rower za 2k to będzie na podobnym osprzęcie jak ten który planuje zakupić. Tutaj wydam łącznie może z 600-700 PLN, więc nie wydawało mi się to złym rozwiązaniem, tym bardziej że kasy za dużo nie wydam a rower będzie dosłownie jak nowy.. Jeśli jestem w błędzie oświeć mnie. Serio w moim przypadku nie ma opcji na "nie". Jeśli mnie przekonasz do innego bardziej sensownego rozwiązania, bardzo możliwe że się na nie zdecyduje. 

Godzinę temu, Kruk napisał:

Jak idzie o korbę dla mnie jedyne sensowne jest sztywna oś w korbie czyli Alivio M4050. Suport podstawowy by Ci wystarczył czyli Bb52. łańcuch weź jakiś 9 rzędowy.

Rozumiem że bez problemu zamontuje to u siebie? 

Edytowane przez wojo36
Opublikowano (edytowane)

Pozostanie przy starym systemie ("kwadrat", wkład BB-UN26, 100 lub UN55), nie będzie wymagało zakupu różnych kompletów kluczy. Koszty ograniczone do minimum. Jak nie jeździsz przez cały rok , to zwykły 8-9rzędowy łańcuch ze spinką wystarczy. Mam u siebie 7-rzędową "kasetę" i nie miałem oporów przed założeniem nowego alivio a nie wspomnę , że o niewiele drożej kupiłem XTRa. Prostego "turneja", też bym nie wykluczał. Wszystko zależy, jak mocno zamierzasz eksploatować rower.

Edytowane przez piotr.solek
  • Pomógł 1
Opublikowano
4 minuty temu, piotr.solek napisał:

Pozostanie przy starym systemie ("kwadrat", wkład BB-UN26, 100 lub UN55), nie będzie wymagało zakupu różnych kompletów kluczy. Koszty ograniczone do minimum. Jak nie jeździsz przez cały rok , to zwykły 8-9rzędowy łańcuch ze spinką wystarczy. 

@piotrek.solek

A korbę którą brać? W między czasie doczytałem że ten rower fabrycznie miał korbę "48x38x28" aktualnie jest "42x32x22". Rozumiem że polecony support jest do korby którą zaproponowałem czyli Shimano Acera FC-M361

Opublikowano (edytowane)

Najtańszą. Nie ma moim zdaniem żadnej różnicy. Korba w jednym kawałku , bez wymienialnych blatów ma swoje zalety. Na wkładzie UN26 przejechałem ponad 10k km, więc tu też bym szukał odpowiedniej ceny. Mają różną długość, więc sprawdź specyfikację, lub wykręć stary (przed zakupem nowego). Co do ilości zębów, to zastanów się nad swoim stylem jazdy. Będzie działać. Przerzutki i tak będą wymagały delikatnej korekty lub wymiany (jeśli dotyczy). 

• Pomógł 1
Opublikowano
23 minuty temu, piotr.solek napisał:

Najtańszą. Nie ma moim zdaniem żadnej różnicy. Korba w jednym kawałku , bez wymienialnych blatów ma swoje zalety. Na wkładzie UN26 przejechałem ponad 10k km, więc tu też bym szukał odpowiedniej ceny. Co do ilości zębów, to zastanów się nad swoim stylem jazdy. Będzie działać. Przerzutki i tak będą wymagały delikatnej korekty lub wymiany (jeśli dotyczy). 

Czy ja dobrze rozumiem, ale sugerujesz mi kupno najtańszej korby? Wybacz za dociekliwość, ale Twoje odpowiedzi na moje pytania są mało precyzyjne. 

Także zapytam inaczej, jaki konkretnie model korby Twoim zdaniem mam wziąć? @piotr.solek

Opublikowano (edytowane)

Każda korba 3-rzędowa na kwadrat będzie dobra. Może to być prosta FC TY301 bądź droższa FC-TX801, FC-M311, czy wcześniej wybrany FC-M361. Zwróć uwagę na długość ramion i wzornictwo (droższe są ładniej wykończone i kolorystycznie ciekawsze). 

• Pomógł 1
Opublikowano

Z  tego co rozumiem, Koledzy z forum proponują Ci tylko wymianę tego co zużyte i pozostaniu na tym co jest, a lepiej zbierać kasę na nowy nabytek, bo nawet jakby dało się coś zrobić to koszta będą nieopłacalne co do zamierzonego skutku, zwłaszcza że to nie jest jakiś topowy model z dziwną ramą która jest unikatowa, tylko normalny fitness bike? 

• Pomógł 1
Opublikowano

@Kruk

Taki właśnie był mój cel, wymienić to co zużyte i mieć minimalną przyjemność z jazdy. Na ten moment rower jest mocno wyeksploatowany i daleko mu do formy którą prezentował na początku. Chcę szybko skończyć ten rower aby posłużył do kolejnego sezonu, bo aktualnie jeździ bardzo ciężko. Nie jeżdżę na co dzień (do tego mam auta), rower służy mi do rozrywki. Nowy rower najprawdopodobniej kupię w okresie jesień/zima (dużo lepsze okazje). Aktualnie zależy mi aby uzdrowić obecny sprzęt, aby wszystko sprawnie funkcjonowało. Rozumiem że na tym forum zestaw który proponuje jest znacznie poniżej standardów, jednak jak na moje wymagania będzie wystarczający. Średnio u mnie teraz z zakupem nowego roweru, więc wolę to odłożyć w czasie. Nawet jak kupie nowy i obecny rower zregeneruje, to odstawię go na działkę, lub do domu rodzinnego. Więc liczę że posłuży jeszcze wiele lat. 

Opublikowano (edytowane)

Hej, patrząc na fotki napędu to nie jest on w złym stanie ( nie jest  zużyty ). Korba, przerzutki, ( pewnie łancuch ) kaseta, wszystko wygląda ok. Jeśli chcesz zmienić na coś co poprawi jakość przerzucania, wzmocni hamulce ( v brake ) odchudzi rower, to nie tędy droga. Ty planujesz w zasadzie odświeżyć obecny rower ( no właśnie dlaczego skoro wszystko wydaje się ok ? )

1. Na Twoim miejscu wyregulowałbym to co jest, ewentualnie wymiana jakichś pancerzy/linek ( tych, których trzeba ) wycentrował koła ( jeśli trzeba ) ustawił wszystko raz jeszcze i gotowe. Ewentualnie sam łańcuch wymienił ( kaseta powinna przyjąć nowy ).

2. Jeśli jednak chcesz polepszyć właściwości jezdne/napędowe/hamulce to masz 2 opcje. Nowe części - drogo ( napęd 3x9 lub 3x10 ) lub używane ( manetki/klamkomanetki , hamulce, korba, być może przerzutki ) oczywiście wszystko w bdb stanie musi być i chwilkę trzeba zapolować na te rzeczy bo nowych niektórych już brak. ( z wysokiej półki ) Nowe to oczywiście kaseta, łańcuch, być może przerzutki.

Wersja 1 = koszt około 80-100-150-200  pln ( w zależności ile zrobisz sam i jakie pierdółki trzeba wymienić )

Wersja 2 = koszt około 1000 pln. ( korba,suport, kaseta, łańcuch, klamkomanetki, szczęki hamulca, przerzutki )

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano

korbe weź FC-MT300...jest sztywna oś w cenie kwadratu i wymienne tarcze chyba, że gdzieś znajdziesz tani zestaw do swojej ...czasami ludzie zmieniają 3x na 1x i wystawiają zestawy tarcz z nowych rowerów...

Opublikowano

Jezeli chodzi o tylną przerzutkę do napędu 3x8 to u mnie swietnie działa alivio RD-M4000, bylo zamontowane fabrycznie. Support na kwadrat po 6k km nadal sprawny, fabryczny jakis sr-suntour. Kupilem na zapas un26, ale fabryczny jakos jeszcze nie ma checi odpuscic.

Wysłane z Tapatalka