Skocz do zawartości

Magura MT7 zmiana tarcz

maku1977

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, powiedzcie mi ludziska taką rzecz, zakupiłem hamulce magura MT7, w zasadzie przyjdą do mnie na początku tygodnia, i teraz mam dylemat, czy wymieniać tarcze na Storm, czy zostawić te które mam SLX SM RT64M, czy jest taka konieczność dla zachowania prawidłowej sprawności hamulca. Posiadane tarcze są jak nowe, a wymiana na Storm wiąże się zarówno z kupnem tarcz oraz adapterów z CL na IS. Co o tym myślicie?

Opublikowano

Magura ma z tego co kojarzę dedykowane nieco grubsze tarcze dlatego zalecają takie a nie inne. Hamowanie zapewne w jakimś tam stopniu może być zatem nieco inne. 

Opublikowano

Jeśli jest tak jak Ares piszę, to jest na to rada, wystarczy założyć hamulce nowe na stare tarcze i dolać oleju do klamki, oczywiście ruszając ją. Wtedy w pompujesz nieco więcej oleju do układu i ewentualne różnice w grubościach tarczy, zniwelują nieco bardziej wysunięte tłoczki hamulca.

Opublikowano

Sprawą ilości oleju w układzie się nie przejmuje tak jak tym, czy sama konstrukcja tarczy, zastosowany materiał tarczy itp. nie ma istotnego wpływu na jakość hamowania i nie jest integralną częścią idei magura.

Opublikowano

Jeśli tarcza jest przystosowana do metalików to powinna dać radę :)

Opublikowano
Godzinę temu, maku1977 napisał:

Sprawą ilości oleju w układzie się nie przejmuje tak jak tym, czy sama konstrukcja tarczy, zastosowany materiał tarczy itp. nie ma istotnego wpływu na jakość hamowania i nie jest integralną częścią idei magura.

Tak na pewno nie jest bo mało kto przy takim układzie kupował by taki produkt. Produkt hermetyczny gdzie ani nie da się zamienić tarczy a co gorsza i co bardziej istotne skorzystać z innych klocków hamulcowych. Większość tarcz zresztą robiona jest z tej samej wysokogatunkowej stali. 

Opublikowano

Czyli tak jak myślałem, tarcze magura dedykowane, to tak naprawdę wartość dodana :)

Opublikowano

Prawie wszyscy coś dedykują. Kasa i jeszcze raz kasa. Shimano, Sram, ... a chyba większość ma tarcze Shimano bo ładnie wyglądają...  

Opublikowano

No akurat z CL to dużego wyboru ładnych niema

Opublikowano

Mam Magura Mt4 z tarczami shimano. Nie dostrzegłem problemów w działaniu.

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Piasta z Center Lockiem ma dostęp do wszystkich tarcz, bo jak nie tarcza z CL (i jak to nie ma ładnych tarcz z CL, XTR owe są super :D ) to adapter:

hwzxxx00s2335s.png

Opublikowano

Właśnie mam takie adaptery na których pisze magura, ale one nie mają tych bolcu, mają same podtoczenia 

Opublikowano

Wszystko jedno, w taki sposób możesz mieć każde tarcze a na 6 śrub nie wejdą najlepsze Shimano. :)