Skocz do zawartości

Chrobotanie w pancerzu linki hamulca - chyba błoto - co zrobić?

RadS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Miałem dziś przyjemność przejechać się po błocie i w deszczu, woda z piachem była wszędzie. Po jeździe słyszę chrobotanie wewnątrz pancerza linki tylnego hamulca, gdy zaciska się klamkę - pewnie dostało się błoto (przed tą przejażdżką nie było tego problemu).

Jeśli to ma znaczenie: rower Fuji Jari 1.3 2018, hamulce TRP HY/RD.

Da się temu zaradzić bez zdejmowania całego pancerza? Wolałbym tego uniknąć, jedno że nie zagłębiałem się dotąd w temat linek i pancerzy (do tego prowadzonych wewnątrz...), drugie że owijka była wymieniana zaledwie miesiąc temu.

Edytowane przez RadS
Opublikowano

No niestety..... czteropak i ściąganie pancerza:) 

Opublikowano

Najważniejszy w tej operacji jest czteropak.

Opublikowano

Nie masz wyjścia Kolego, musisz ściągnąć linki i pancerze. Ja bym kupił lepsze pancerze z lepszymi końcówkami z uszczelnieniem :) weź sobie kolorowe od razu :D 

Opublikowano
4 godziny temu, maku1977 napisał:

No niestety..... czteropak i ściąganie pancerza:) 

3 godziny temu, User56sz napisał:

Najważniejszy w tej operacji jest czteropak.

Czteropak załatwiony, teraz muszę tylko kupić resztę gratów :P

19 minut temu, Kruk napisał:

Nie masz wyjścia Kolego, musisz ściągnąć linki i pancerze. Ja bym kupił lepsze pancerze z lepszymi końcówkami z uszczelnieniem :) weź sobie kolorowe od razu :D 

A jakie to końcówki? W temacie linek jestem zielony. Czyli potrzebuję:

• Linki do hamulców
  • Pancerza do hamulców
  • Tej końcówki z uszczelnieniem, żeby znowu się w to nie bawić
  • Dobrego tutoriala (ktoś, coś?)
  • Chyba nowej owijki... Da się ponownie wykorzystać samoprzylepną owijkę?

I pytanie z serii "nie ma głupich pytań" - dlaczego nie mogę wyczyścić tego pancerza w taki sposób:

1. Wyciągnąć linkę z pancerza, zostawiając pancerz na miejscu
  2. Przeczyścić środek pancerza poprzez wtłoczenie czegoś do środka (chociażby wody) przy klamkomanetce, tak żeby wyleciało z drugiej strony. Np. strzykawką.
  3. Wypchnąć resztę tej np. wody sprzężonym powietrzem, tak żeby środek był suchy
  4. Wsadzić z powrotem tą samą wyczyszczoną linkę
Opublikowano

Od ciebie zależy sposób wyczyszczenia pancerza , albo to będzie zgodnie z poradami Szaja albo wyląduje twój post w dziale druciarstwo :)))))

Opublikowano

Dobra, dzięki za porady :) Zacząłem grzebać przy tej lince i faktycznie, mój pomysł nie ma szans :P

Póki co pół czteropaku poszło przy oglądaniu tutoriali i wybieraniu szpeju... @Kruk, fajny ten zestaw hamulcowy. Jeśli spisuje się tak jak twierdzi producent, to przy kolejnej kąpieli błotnej nie powinno już być tego problemu.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Operacja zakończona sukcesem, wliczając w to testy :)Udało się nawet wykorzystać ponownie owijkę. Jednak więcej nie podejmuję się wymiany linek prowadzonych wewnętrznie - wszystkie triki z żyłką i podmianą pancerza/linki zawiodły, więc samo przeprowadzenie pancerza zabrało 3h. Po drodze zapieczona zaślepka otworu na linkę w ramie, zahaczona pianka do tłumienia pancerza wewnątrz ramy, przerwana żyłka... Czekam jeszcze na uszczelnioną końcówkę pancerza, żeby więcej nie było takich sytuacji.

Dzięki wszystkim za pomoc :)