Skocz do zawartości

Obręcze Merida Comp cc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich.

Mam obręcze Merida comp cc w moim Big Nine XT. Czy można założyć do nich opony bezdętkowe??

Edytowane przez pawelb86
Opublikowano

Dzięki za podpowiedź.  Jest to cena uwaga

Opublikowano

W teorii nie w praktyce ludzie zakładają... obręcze expert są pod bezdętkę.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej,
Ja tak jeżdżę od roku na oponach maxxis ikon 3c exo tr. startowałem chyba w 6 bike maratonach i zero problemów. Jeżdżę z ciśnieniem 1.8 i waze 83 kg.

Mam meride big nine 800 dokładnie z tymi obreczami o które pytasz.

Opublikowano

Mam obręcze Comp CC w swoim rowerze, dzisiaj złapałem kapcia i zobaczyłem, że obręcz jest fabrycznie zabezpieczona czerwoną taśmą. Kupiłem też polecaną Gorilla Tape ale sprawdzę  na tej fabrycznej czy uda się uszczelnić mlekiem.

Opublikowano

U mnie ta fabryczna opaska na pierwszy rzut oka wyglądała jak pod tubeless, ale w rzeczywistości nią nie była. Nakleilem taśmę trezado dla pewności i jest ok.

Opublikowano

IMAG5266_1.thumb.jpg.2d4f34cc18448ad297dd03de51d60f86.jpg

Faktycznie, ta taśma się nie nadaje. To opaska z tworzywa sztucznego, która w ogóle nie jest przyklejona tylko trochę naciągnięta na obręcz i złączona w miejscu otworu na wentyl.

Opublikowano

Tylko pamiętaj żeby ją zdjąć zanim nakleisz taśmę

Opublikowano

Nie ma szans, opaski na obręcze się nie nadają pod TR, już lepiej by 2/3 razy taśmą izolacyjną okleić obręcz niż taka opaska :)

Kup taśmę i tyle :) Według tego co widzę to do obręczy o np. 23mm wewnętrznej średnicy dobrze sprawuje się taśma 24-25mm :) i analogicznie wyżej. Taśma powinna być ciut szersza tak własnie o 1-2 mm szersza niż szerokość obręczy w środku.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A jakiej szerokości taśmę kupowaliście pod obręcz Comp CC ?

Opublikowano

Ja Ci powiem jak DT piszę. 

Jeśli masz wewnętrzną szerokość w obręczy np. 23mm to taśma ma być 25 mm czyli 2 mm szersza :)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

I jaka jest ta szerokość wewnętrzną tych obręczy ? Jak by ktoś wiedział to proszę o odpowiedź bo nie wiem jaką taśmę kupić .

Opublikowano

Ja dawałem 23mm z zestawu trezado i bylo ok.

Opublikowano

Super bardzo dziękuję za odp. Jakie widzisz różnice po przejściu na tubless?  Moim głównym powodem dla którego chce przejść jest mniejsze ciśnienie i większa amortyzacja 

Opublikowano

Lepsza trakcja, niższe ciśnienie dzięki czemu opona lepiej amortyzuje i od zalania mlekiem nie miałem ani jednego kapcia. Wcześniej co chwilę łapałem gumę od drobnych kolców z roślin które wbijały się w oponę i robiły mikrodziurki w dętce.

Opublikowano

Ja mam Big.Nine NX Edition z Expert CC obręczami, które podobno są tubeless ready, chociaż taśma też jest czerwona i nie wiem w sumie co sprawia, że teoretycznie Comp CC nie są TR? Natomiast mam pytanie odnośnie konwersji.

1. Słyszałem, że wentyle nierzadko pasują dokładnie i ważne jest dobranie odpowiedniego wentylu do obręczy. Czy ktoś przerabiał Expert CC na tubelessy i może polecić wentyl z którym nie było problemów?
  2. Znalazłem zestaw do konwersji: Stan's NoTubes Tubeless Bundle (Rim Tape/Valves/Sealant) i tam na dole jest napisane: 
    Cytat

Notice
    Please note that Stan's Yellow Rim Tape by itself is not a tubeless conversion. Traditional (Non Stan's NoTubes ZTR) rims including those labeled "tubeless ready" still require a black rubber NoTubes Rim Strip to achieve a secure tubeless setup. Using only Yellow Rim Tape and NoTubes Tire Sealant on a conventional rim can result in catastrophic "burping" issues. The rapid loss of air while riding can have disastrous consequences. Please see our Rim Strip Selector tool for help in determining the appropriate setup for your rims.

Czy to oznacza, że oprócz taśmy do tubelessów muszę też mieć jakis Rim Strip ? Nigdzie o czymś takim nie słyszałem? Z jakich zestaw wy korzystacie przy konwersji ?

Pozdrawiam,

Maciek

Opublikowano

Ja korzystałem z trezado i od dwóch lat wszystko ok. Tą oryginalna opaskę zdejmujesz i oklejasz taśma po czym wkładasz wentyle z zestawu. Później ja zakładam oponę i wlewam mleko bokiem, z opona maxxis ikon 3c exo tr na tej obręczy uszczelnia się bez prolbemu. Niektórzy leją mleko strzykawka przez tą rurkę w którą wkręca się zawór, ale ja tak nigdy nie robiłem.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć,

Podłączę się pod temat. Czy ktoś się orientuje ile ważą wspomniane koła (Merida Comp CC 29")? 

Opublikowano

Szaj ich czasem nie ważył w porównaniu merida - kellys? 

Opublikowano (edytowane)

Szukałem w języku polskim i angielskim, ale niestety nie natknąłem się na ten film. W takim razie poszukam. 

edit:

myślisz o filmie?

uWAGA! Dlaczego przeszczepiałem części Kellysa Hackera 70 i Meridy Big.Nine 5000. Mocne starcie!

Edytowane przez Hawkey
Opublikowano (edytowane)

Faktycznie są wagi, ale obręcze to Expert nie COMP. Nie wiem jak przy kołach ale przy innych części jest ogromna różnica w wadze pomiędzy COMP i Expert

EDIT:

udało mi się coś ustalić, natomiast jest to bardzo orientacyjne. Wagę mam mało dokładną i koło przednie ważone było z tarczą sm-rt10 180mm

- przód: koło z tarczą 1230g, samo około 1000g

- tył: szacunkowo 1200g (bazując na różnicy w wadze piasty)

- opona Maxxis IKON - 605g

- dętka 150g

Edytowane przez Hawkey
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pisałem w osobnym wątku o kłopotach z Maxxisami Ikon 27,5 120TPI Exo 3C TR. Rower to Merida BIG.Seven z 2018 z obręczami właśnie Comp CC. Nie wiem, czy to wina opon, czy obręczy - bez szans na to, żeby opona cokolwiek zaczęła się wypełniać. I nawet nie z mocną pompką, a porządnym kompresorem w zaprzyjaźnionym warsztacie samochodowym. Zaniosłem do doświadczonego serwisu - też polegli, nawet grosza nie wzięli - dwóch bardzo dobrych rowerowych mechaników próbowało - bezskutecznie. Wszystko wylatuje bokami - między brzegiem opony, a brzegiem obręczy. 30 km z dętką, żeby się ułożyły opony nie pomogły. Nakleiłem drugą warstwę taśmy - nadal bez szans. Opona jest jak papier - miękka, nawet jej rant się nie prostuje, dziury na bokach są po 2-3 mm Tego nie da  się pompować. Trudno sobie nawet wyobrazić, że miałoby to nawet cokolwiek złapać powietrza. Próbowałem z 20g CO2 - bez szans. Dochodzę do wniosku, że zarówno obręcze jak i opony z Tubelessem się nie dogadają. 

Opublikowano (edytowane)

Dopisuje tutaj swoją odpowiedź dla @JacekPlacek bo dotyczy bezpośrednio obręczy CompCC, może moderator zostawi aby innym łatwiej się szukało po tematach.

Zrobiłem tub.eless na fabrycznych obręczach CompCC i Ikonach, które nie są TR ready + taśma Grizzly.

Było trochę zabawy z oponą bo zwężała się do środka obręczy zamiast wypełniać ranty - nie miałem ani air tanka, tylko jakiś marny kompresorek elektryczny z biedronki który ledwo zipiał 2Bar. Byłem w Castoramie i gość pozwolił nabić i sprawdzić na miejscu kompresorem za 1500zł. Kompresor na stacji też poległ.

Sprawę załatwiło smar.owanie rantu opony mlekiem (palec lub pędzel) i dociskanie do obręczy tak aby się skleiło ze sobą. Było trochę zabawy ale się udało, opona siedzi równo bo na szczęście jest na niej wskaźnik zaraz nad rantem jako punkt odniesienia. Podczas tej operacji tani kompresorek ciągle dmuchał i w końcu wszystko ze sobą zaskoczyło.

Używam mleka Oko Magic Milk Hi-Fibre.

Edytowane przez Frost
  • Lubię to! 2