Skocz do zawartości

Pomoc w doborze ramy

faithx6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Powoli przymierzam się do wymiany mojego leciwego KTM-a model raceline (rama 53cm), w oko wpadła mi Kona Blast 2019. Waham się miedzy M(17″)/L(19″),  mój wzrost 173 cm, po zmierzeniu nogi od podłoża do krocza wychodzi mi 82/83 cm czyli coś pomiędzy 18″ a 19″, jakieś sugestie która ramę wybrać. 

Opublikowano (edytowane)

Biorąc pod uwagę to co KONA pisze an swojej stronie odnośnie geometrii ramy - szedłbym w M. Jednak nie jest to dla mnie jednoznaczne i sugerowałbym Ci przymierzyć się do obu rozmiarów. Różnice między tymi dwoma rozmiarami są niewielkie, a największa dotyczy bazy kół. Wsiadziesz i będziesz wiedział czy czujesz się jak na kobyle czy masz rower pod pełną kontrolą. 

Edytowane przez Franz Mauer
  • Pomógł 1
Opublikowano
4 godziny temu, Franz Mauer napisał:

Biorąc pod uwagę to co KONA pisze an swojej stronie odnośnie geometrii ramy - szedłbym w M. Jednak nie jest to dla mnie jednoznaczne i sugerowałbym Ci przymierzyć się do obu rozmiarów. Różnice między tymi dwoma rozmiarami są niewielkie, a największa dotyczy bazy kół. Wsiadziesz i będziesz wiedział czy czujesz się jak na kobyle czy masz rower pod pełną kontrolą. 

Dzięki za odpowiedz, generalnie masz racje największa różnica jest na bazie kół, cala reszta są to już znikome różnice. Niestety nie mam możliwości przymiarki ramy jako że w moich okolicach nigdzie nie maja tego modelu, zostaje tylko kupno przez neta.

Opublikowano

Jeśli nie śmigasz na trudnych, wymagających zwrotności trasach,to zaryzykowałbym rozmiar L. 

• Pomógł 1
Opublikowano
W dniu 20.05.2019 o 21:54, Franz Mauer napisał:

Jeśli nie śmigasz na trudnych, wymagających zwrotności trasach,to zaryzykowałbym rozmiar L. 

Porównałem sobie wymiary z moim obecnym rowerem i tak jak sugerowałeś w pierwszym poście M będzie lepsza dla mnie. Dzięki za pomoc.