Arcadius Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 Cześć No dobra poddaje się i nie ukrywam, że trochę się pożale z bezsilności. W czym problem? Otóż na początku roku kupiłem nowego Kross Level 8.0 (2018). Niestety w pod koniec lutego złamałem rękę, więc jeżdżenie czekało aż w końcu zacząłem ten rower używać. Wydaje się, że żadnych niepokojących dźwięków nie było wcześniej ale i rower miał jedynie przejażdżki po asfalcie. Od jakiegoś czasu pojawiły się stuki, cykanie dochodzące z okolic korby. Zanim do tego doszedłem zacząłem eliminować przyczyny. Najpierw przegląd napędu i piast - eliminacja luzów, braku smarowania. Jeszcze raz dokręcenie pedałów. Przy okazji do wymiany poszedł badziewne łożyska supportu - pressfit. Zamontowałem rewelacyjnego Tokena Ninja. Stery, mostek także sprawdziłem. Hałas pojawia się przy pedałowaniu w obciążeniu korby np. na stojaka (intensywnie). Jak już to wiem, stanąłem z rowerem i zacząłem uciskać raz jedno ramię korby, raz drugie mając ramę pod pewnym kątem, żeby wysymulować warunki pracy korby i ramy. Dźwięki pojawiają się i niestety mnie to martwi. Co ciekawe, to kiedy stoję na pedałach jadąc i dociskam rower (bez pedałowania) tego dźwięku nie ma. Jeśli byłaby to wada ramy w postaci pęknięcia to chyba powinno to dać znać, tak myślę sobie. Może to jest wada korby, która gdzieś na łączeniach puściła? Proszę o podpowiedzi. Teraz to. Co jest ważne w tej historii. Zapytacie dlaczego nie pojadę na serwis autoryzowany? Będę mieć prawdopodobnie problem z gwarancją, bo po pierwsze z racji złamania nie zrobiłem wymaganego przeglądu, po drugie wymieniłem samodzielnie łożyska supportu. Z resztą dostać się do jakiegokolwiek dobrego serwisu w Poznaniu to nie lada sztuka - wiadomo sezon. Są dwa serwisy autoryzowane i każdy z nich posiada kiepskie opinie,znacznie gorsze niż inne serwisy w mieście. Z resztą korzystałem nie tak dawno z jednego z nich i pozostawiam bez komentarza. I tutaj drugi wątek sprawy, jeśli okazałoby się, że ta wada ramy, to czy Kross ma prawo odmówić wymiany na nową ze względu na powyższe? Nie było ingerencji w ramę, więc uczciwie rzecz biorąc powinni za tą wadę odpowiadać, bo jest wadą ukrytą na przykład.
elmapeto Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 Skoro tyle rzeczy sprawdziłes to może pedały?
Gość Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 Mogą być wadliwe zmień na inne lub zamień od kogoś na chwilę?
Kawasaki Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 Czy dobrze rozumiem, że dźwięk pojawiał się również bez kręcenia korbą na stojącym rowerze po nacisku na korby? Prozaiczna rzecz, ale zapytać trzeba czy sprawdziłeś dokręcenie tarczy hamulcowej i zacisku z tyłu i ewentualnie kasety? Wiem, że dźwięk z supportu, ale kiedyś też dałbym uciąć głowę, że cyka support... Jeśli support mial wymienione łożyska i jesteś pewien, że ma odpowiednio równo je wprasowane + nasmarowane eliminowałbym dźwięki z tylnego koła - często one się tak przenoszą, że problem słyszymy w korbach.
Arcadius Opublikowano 18 Maja 2019 Autor Opublikowano 18 Maja 2019 Walczyłem od bladego świtu i doszedłem do przyczyny. Otóż ten stuk to wina obejmy rury siodłowej ramy. Nie wiem jak dawało to znać przede wszystkim przy pedałowaniu na stojąco ale najwyraźniej przy większych naprężeniach i pracy ramy obejma w kontakcie z ramą taki dźwięk dawała. Swoją drogą rama tego Krossa jest dość giętka co z jednej strony na plus z drugiej każdy element pracuje najwidoczniej Szkoda tego całego zachodu żeby dojść do tak prozaicznej przyczyny, pozostają modyfikacje i jeszcze większa wiedza o własnym rowerze Dziękuję za reakcję i mam nadzieję pocieszyć się trochę i wreszcie jazdą.
Kawasaki Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 Hehe no właśnie, dźwięki słyszymy w supporcie, a są na drugim końcu którejś z rur, która do niego dochodzi
Rekomendowane odpowiedzi