Skocz do zawartości

Wymiana pancerzy hamulców hydraulicznych

Cwiat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czeka mnie wymiana hamulców hydraulicznych, mam już pancerze w ramie ale będę musiał wymienić na inne (zmiana z shimano na magura). Mam wewnętrzne prowadzenie linek. Moje pytanie jak połączyć pancerze (stary z nowym) żeby jeden zastąpić drugim w ramie. Ktoś robił coś takiego? Dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Miłego dnia!

Opublikowano

Sprostuję, hamulce hydrauliczne maja po prostu przewody, nie są to pancerze w takim rozumieniu jak przy linkach.

Co prawda tego nie robiłem, ale kumpel serwisant przeciągał przy wymianie przewodów (wymiana z Shimano na Hope), nowe starymi, łącząc je poprzez wkręcenie w końce starego i nowego jakiegoś pręcika z gwintem.

Z tego nowego te końcówkę w która wkręcił ten pręcik obcinał.

Można tez przeciągnąć je bez tych ceregieli tylko trzeba się odrobine nagimnastykować zależnie od tego jak są w Twojej ramie puszczone.

Opublikowano

A wiesz jak ten pręcik z gwintem się nazywa i gdzie można go kupić. Te przewody hamulcowe całkowicie idą w ramie wchodzą czy mostku i wychodzą przy tylnym hamulcu. Więc taki łącznik byłby super rozwiązaniem.

Opublikowano

Niestety nie, on to gdzieś dorwał z czegoś i zaadaptował, to nie jest narzędzie do tego dedykowane.

Opublikowano

Poprostu połącz taśmą nowy przewód hydrauliczny ze starym czołowo, jak będziesz ciągnął za stary aby go wyciągnąć z ramy nowy będzie wchodził aż przeciągniesz przez całą ramę. Tylko sobie dobrze połącz mocną taśmą. A jak nie chcesz taśme to sobie dwa skręć wkrętem bez łebka. A potem te końcówkę przewodu obetniesz. 

Na Allegro na marginesie są fajne przewody do magury w różnych kolorach, też robię identyczny zabieg:)

Opublikowano
4 minuty temu, maku1977 napisał:

Poprostu połącz taśmą nowy przewód hydrauliczny ze starym czołowo, jak będziesz ciągnął za stary aby go wyciągnąć z ramy nowy będzie wchodził aż przeciągniesz przez całą ramę. Tylko sobie dobrze połącz mocną taśmą. A jak nie chcesz taśme to sobie dwa skręć wkrętem bez łebka. A potem te końcówkę przewodu obetniesz. 

Na Allegro na marginesie są fajne przewody do magury w różnych kolorach, też robię identyczny zabieg:)

Taśma musi być dość mocno klejąca i na pewno dość szeroka. Szara taśma naprawcza typu powertape będzie ok.

Opublikowano

Ja to robiłem izolacyjną, mocno zaciągnąłem dwa przewody aż ciężko było rozerwać

Opublikowano

Obawiam się że wkręty dociskowy przy średnicy wewnętrznej przewody hamulcowego fi2 czyli wkręt jakieś m3 będzie drobnozwojowy i gwint szarpania nie utrzyma. Ale to moja subiektywna ocena

Opublikowano

Ja wymieniałem niedawno. Izolacja elektryczna i sznurek taki jak do wieszania prania na suszarce, miękki. Sprawdza się idealnie. Myślałem że będzie ciężko, a wszystko poszło bardzo sprawnie.

Opublikowano (edytowane)

Ja pancerze przerzutek przeciągałem, jak przedmówcy, poprzez połączenie ich taśmą izolacyjną. Jak boisz się, że taśma puści to wystarczy nie tylko wyciągać, ale też wpychać z drugiej strony jednocześnie. Wtedy dużo mniejsze siły rozciągające są.

Edytowane przez pawel2208
Opublikowano (edytowane)

Taka praktyczna rada, jak wszystko zawiedzie. Sznurek się urwie, przewód wyleci, no masakra. Ja tak robiłem koledze. Odkurzacz i przykładam rurę  ssącą po jednej stronie a po drugiej stronie wpycham nitkę  z papierkiem małym. Odkurzacz wyciągnie bez problemu nitkę, dalej to już sznurek. 😁 Sposób sprawdzony dzieła.

Edytowane przez User56sz
  • Lubię to! 1
Opublikowano
Taka praktyczna rada, jak wszystko zawiedzie. Sznurek się urwie, przewód wyleci, no masakra. Ja tak robiłem koledze. Odkurzacz i przykładam rurę  ssącą po jednej stronie a po drugiej stronie wpycham nitkę  z papierkiem małym. Odkurzacz wyciągnie bez problemu nitkę, dalej to już sznurek. Sposób sprawdzony dzieła.

Ja tak robiłem tyle że używałem igły i mocnego magnesu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Jak masz gumowe zaślepki w ramie wyjmij je, jak będziesz przekładał przewód ułatwi Ci to pracę i zaoszczędzić nerwów, wtedy obwiniesz izolacja przewody i łatwiej przeciagniesz
Chyba że nie masz możliwość wyjecia gumowej zaślepki np u mnie jest dość że w kolorze ramy to nie można jej wyjąć, ale po 5 minutach udało się trafić z pomocą przyszedł kawałek drutu którym to pomogłem by nakierowac przewód na otwór

Opublikowano

A nie prościej użyć żyłki wędkarskiej? Lub tak jak było napisane, weź jakiś cienki wkręcik np. z zabawki wykręć czy np. z  przedłużacza ( tam pod gniazdkami ) utnij przy główce, kombinerkami wkręć w stary przewód tym końcem uciętym a potem nakręć lekko nowy ( będzie prościej bo będziesz mieć zaostrzony koniec) i powoli przeciągnij :) potem utnij po 1 cm z przewodów i będzie okey :)