mareq Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 Potrzebuję opon do mojego Rometa Ramblera. Koła 26 cali. Obręcze mają rozmiar 559-19C. Jazda w 90% po asfalcie (różnej jakości). Chciałbym żeby po prostu jeździło się łatwiej. Opony o jakiej szerokości mogę pakować na taką obręcz. Wiem, że dużo energii tracę na przyspieszeniach więc chyba najlepiej poszukać w miarę cienkich opon, bo będą mniej ważyć. Jak chodzi o półkę cenową to raczej coś z tańszych opon (choć jak znam siebie to często przekraczam planowany budżet ). Ważne są małe opory toczenia ale i przyczepność na mokrym asfalcie. Co byście polecili?
Gość Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 Jeździłem kiedyś na KENDA Kwest w moim starym Krossie Levelu A4, obręcz miałem także 19mm szerokości. Na tych oponach zrobiłem kilka razy trasę do pracy z pod Krakowa gdzie wcześniej mieszkałem, ze średnią przekraczającą 28 km/h, co jak na rower mtb jest wynikiem dość dobrym. Opony te maja niskie opory toczenia, są ciche, i jako tako sprawują się w deszczu, na wprost jest spoko, w zakrętach nie należy się zbyt mocno wychylać. Co do ceny, to s śmiesznie tanie, 1/6 z ceny aktualnie posiadanych opon. Można śmiało brać. https://www.centrumrowerowe.pl/opona-kenda-kwest-k193-pd5277/
Piotr78 Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 (edytowane) https://allegro.pl/kategoria/sport-i-turystyka?string=city jet&sourceid=Mozilla-search&bmatch=baseline-var-n-spo-1-1-0313&order=d Schwalbe City Jet ( 1,5 oraz 2.0 ) z wkładką antyprzebiciową, dość lekkie ( 1,5 = 490 gr , 2,0 = 575 gr ) i szybkie. Wada - na mokrym dość słabe ( ale to chyba standard - w zakrętach, przechyłach itp. ) Jak tańsze to kolega wyżej dobre i tanie zaproponował. Edytowane 17 Maja 2019 przez Piotr78
Filippo Opublikowano 29 Maja 2019 Opublikowano 29 Maja 2019 Jeżeli chcesz chociaż minimalnie zachować rys MTB w tym rowerze, to ja mogę polecić Continental Double Fighter III. Sam założyłem w miejsce zjechanego w 1,5 roku tylnego Smart Sama i różnica jest kolosalna,. Mimo że przód to dalej jest SMART SAM, to rower jest szybszy i dużo, dużo cichszy na asfalcie.
Rekomendowane odpowiedzi