sonax Opublikowano 16 Maja 2017 Opublikowano 16 Maja 2017 Cześć, Mam kilka pytań dotyczących Garmin Edge 520: 1. Czy "Pozycje" są automatycznie zapisywane podczas jakiś zdarzeń (start, stop itp.)? Wszedłem do listy pozycji i znalazłem tam kilkanaście zapisanych. Tymczasem nigdy podczas jazdy nie wchodziłem do opcji "Zaznacz pozycję". 2. Od kilku ostatnich treningów zauważyłem irytujący i niepokojący objaw z komunikacją ze smartphon'em. Ca jakiś czas wyskakuje komunikat "Odłączono telefon" i za kilka/kilkanaście sekund "Podłączono telefon". Powtarza się to co kilka minut. Niestety nie mam pod ręką drugiego telefonu, żeby przetestować z innym. Problem pojawiał się podczas 3 ostatnich treningów. Wcześniej w tym roku już trochę jeździłem i nie miałem takiego efektu. Może ktoś coś poradzi, podpowie? 3. Niekiedy tworząc trasę na google maps oraz konwertując ją go GPX (sposobem z filmiku SzajBajka), gdy wrzucę do Garmina, trasa jest jakaś zafałszowana (np. a pętli zrobiona ósemka i dystans znacznie większy). Czy spotkaliście podobne problemy przy wrzucaniu GPX'ów tym sposobem?
sonax Opublikowano 28 Maja 2017 Autor Opublikowano 28 Maja 2017 ad. 2. Dodam jeszcze, że podczas jazdy mtb trzymam telefon w torebce na wierchu ramy, więc jest bardzo blisko.
adios_1984 Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Ad 1. Pozycje na pewno automatycznie się zapisują z dodanych plików TCX. Pozycja startu i końca trasy dodaje się do listy pozycji. Ad 2. Zdarzyło mi się coś takiego kilkukrotnie. Myślę, że ma to jakiś związek z funkcjami oszczędzania energii, lub jakimś bugiem w oprogramowaniu. Zobacz, czy nie masz przypadkiem ustawionego czasu widoczności bluetooth w ustawieniach telefonu. Ad 3. Nigdy mi się coś takiego nie przydarzyło. Z drugiej strony trasy importuję tylko ze stravy.
sonax Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Opublikowano 25 Lipca 2017 Dnia 7.07.2017 o 11:51, adios_1984 napisał: Ad 3. Nigdy mi się coś takiego nie przydarzyło. Z drugiej strony trasy importuję tylko ze stravy. Od jakiegoś czasu też już używam edytora tras na Stravie i zero problemów. Edytor bazuje m.in. na OSM jest darmowy i bezproblemowy.
Rekomendowane odpowiedzi