Fructus Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 Jest maj, mam już dość czekania na Eskera 6 M - przymierzałem się do Scotta, który jako jedyny w Warszawie był dostępny od ręki. Wpadłem też na gravela Antymaterii - mają go wystawowego na Sorze, w moim rozmiarze. I tak mi się spodobał, że zacząłem brać go pod uwagę. Panowie z Antymaterii złożą mi go na 105-ce (jak policzyłem GRXa, na którego mógłbym w końcu także poczekać to podatek od nowości mnie zabił). Szykuję się więc do złożenia zamówienia i proszę o uwagi dot. podzespołów na jakich rower będę składał. Poniżej lista jaką otrzymałem od producenta: Rama Antymateria Gravel Widelec Antymateria Gravel Full Carbon Stery Stery accent zintegrowane Taper Suport Shimano BB-RS500 Mostek PRO PLT Sztyca PRO PLT 27,2 Podkładki 5x Alu lub tworzywo Kierownica PRO PLT Piasty Antymateria Gravel Obręcze Accent EXE Szprychy 64x Pillar 2,0mm - czarna Nyple 64x Pillar - mosiężne Opaski 2x Schwalbe Dętki 2x Chaoyang 700c Opony Continental speed ride 42 Kaseta Shimano 105 CS-HG700 Łańcuch Shimano CN-HG601 Korba Shimano 105 FC-R7000 Pedały Author Slim - czarne tworzywo Klamkomanetka prawa Shimano 105 ST-R7000 Klamkomanetka lewa Shimano 105 ST-R7000 Przerzutka przednia Shimano 105 FD-R7000 Przerzutka tylna Shimano 105 RD-R7000 Obejma przerzutki Shimano Hamulce 2x Shimano BR-R317 Tarcze 2x Shimano 6śr Linki przerzutkowe Shimano Linki hamulcowe Shimano Pancerze hamulcowe Shimano Pancerze przerzutkowe Shimano Regulator Shimano SM-CA70 Zacisk podsiodłowy Śruba Siodełko Antymateria Sport Owijka Antymateria Na pierwszy rzut oka do wymiany: piasty, support, siodło i pedały. Może i kapcie? Coś jeszcze rzuca się Wam w oczy?
Fimala Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 2 godziny temu, Fructus napisał: Jest maj, mam już dość czekania na Eskera 6 M - przymierzałem się do Scotta, który jako jedyny w Warszawie był dostępny od ręki. Wpadłem też na gravela Antymaterii - mają go wystawowego na Sorze, w moim rozmiarze. I tak mi się spodobał, że zacząłem brać go pod uwagę. Panowie z Antymaterii złożą mi go na 105-ce (jak policzyłem GRXa, na którego mógłbym w końcu także poczekać to podatek od nowości mnie zabił). Szykuję się więc do złożenia zamówienia i proszę o uwagi dot. podzespołów na jakich rower będę składał. Poniżej lista jaką otrzymałem od producenta: Rama Antymateria Gravel Widelec Antymateria Gravel Full Carbon Stery Stery accent zintegrowane Taper Suport Shimano BB-RS500 Mostek PRO PLT Sztyca PRO PLT 27,2 Podkładki 5x Alu lub tworzywo Kierownica PRO PLT Piasty Antymateria Gravel Obręcze Accent EXE Szprychy 64x Pillar 2,0mm - czarna Nyple 64x Pillar - mosiężne Opaski 2x Schwalbe Dętki 2x Chaoyang 700c Opony Continental speed ride 42 Kaseta Shimano 105 CS-HG700 Łańcuch Shimano CN-HG601 Korba Shimano 105 FC-R7000 Pedały Author Slim - czarne tworzywo Klamkomanetka prawa Shimano 105 ST-R7000 Klamkomanetka lewa Shimano 105 ST-R7000 Przerzutka przednia Shimano 105 FD-R7000 Przerzutka tylna Shimano 105 RD-R7000 Obejma przerzutki Shimano Hamulce 2x Shimano BR-R317 Tarcze 2x Shimano 6śr Linki przerzutkowe Shimano Linki hamulcowe Shimano Pancerze hamulcowe Shimano Pancerze przerzutkowe Shimano Regulator Shimano SM-CA70 Zacisk podsiodłowy Śruba Siodełko Antymateria Sport Owijka Antymateria Na pierwszy rzut oka do wymiany: piasty, support, siodło i pedały. Może i kapcie? Coś jeszcze rzuca się Wam w oczy? Dlaczego chcesz wymieniać suport? Siodło to indywidualna sprawa więc raczej najpierw bym na nim pojeździł niż zmieniał od razu. Piasty rzecz dyskusyjna. Trzeba by się dowiedzieć co to i kto to dla nich robi. Pedały ok, można wsadzić SPD. Opony - fajnie jakby by były pod tubeless, ale to nie jest jakiś problem. Zależy gdzie chcesz jeździć. Jeśli w większości asflat to bym je zostawił. Ogólnie wygląda to całkiem fajnie i nie widze potrzeby zmieniania czegokolwiek.
nctrns Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 Ja bym się zastanowił nad hamulcami - jak masz budżet to hydrauliczne 105 (plus oczywiście odpowiednio droższe klamkomanetki), jak taniej, to może TRP Spyre. 1
Fructus Opublikowano 17 Maja 2019 Autor Opublikowano 17 Maja 2019 (edytowane) Dang, przeoczyłem hamulce! Dzięki @nctrns. Obawiam się, że po tych modyfikacjach cena (bazowo 6800) zacznie szybować do 8k a dalej, kto wie (to będzie już poziom GRXa). @fimala support to grosze, wymiana piast to już nie przelewki (komplet pasujących Shimano to kolejne n-set złotych). Podejście mam pragmatyczne - skoro i tak jest to rower na zamowienie to mogę go zlozyc z takich części jakie chcę, by później nie zastanawiać się, że coś mogłem zrobić inaczej. Edytowane 17 Maja 2019 przez Fructus
Fructus Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Opublikowano 24 Maja 2019 Temat do zamknięcia - hydrauliczne hamulce możliwe tylko z wykorzystaniem osprzętu Srama (postmount). W tej konfiguracji rower będzie kosztował 9k co jest już poza moim budżetem. Szkoda.
nctrns Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) Eeee? Przecież Shimano ma hamulce post mount. EDIT: RS685, RS785 Edytowane 24 Maja 2019 przez nctrns
Rekomendowane odpowiedzi