Skocz do zawartości

Ciśnienie w oponach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam takie pytanie:

mam opony Maxxis Forekaster / 2.35 / 120TPI Kevlar 29, przerobiłem na system bezdętkowy, na oponie pisze minimalne ciśnienie 2.5 bar, to jest jakieś 2.47atm. Czy muszę utrzymać to minimalne? Może to dziwne ale najlepiej mi się jedzie na 1.6atm. Czy tak nie można? Jakie stosujecie minimalne ciśnienie na teren?

Dodam że oglądałem film szaja i kilka innych i często mówi się właśnie o minimalnym ciśnieniu zalecanym przez producenta.

Opublikowano

Oczywiście, że możesz stosować niższe ciśnienie.M.in. po to stosuje się system bezdętkowy, aby można było zejść niżej niż pozwala na to producent (wreszcie on tez musi się jakoś zabezpieczyć przed zniszczeniem opony). W przypadku stosowania dętki mogłoby dojść do przyszczypnięć o obręcz.  

Poziom ciśnienia zależy w dużej mierze od wagi użytkownika i rodzaju opony. Opona ma tendencje do wyginania się na boki, a przy super wylajtowanych oponach i większej masie użytkownika jest to jeszcze bardziej spoptęgowane. W konsekwencji może to doprowadzić do zeskoczenia opony z rantu lub w ekstremalnym przypadku do zniszczenia opony o rant obręczy. Dlatego nalezy wyważyć ilość powietrza do rodzaju opony i wagi użytkownika. Ja jeżdżę na dość lekkich oponach i przy wadze (teraz już) 100 kg pompuje ok. 1,8-2,2 bar. Na radzie nie miałem żadnych przygód z oponą.

Opublikowano

Dzieki, czyli generalnie przy mojej wadze 85kg, dla świetego spokoju lepiej zrobić min 1.8bar.

WściekłyDzik
Opublikowano

mając niskie ciśnienie pamiętaj tylko o nim najeżdżając na ostre krawędzie jak np wysoki krawężnik. Nie atakuj pod kątem, tylko czołowo/na wprost, bo nie ma opcji że felga nie uderzy jak opona ucieknie do boku. 

Opublikowano
9 minut temu, maku1977 napisał:

Dzieki, czyli generalnie przy mojej wadze 85kg, dla świetego spokoju lepiej zrobić min 1.8bar.

1.8-2.0 to ja mam na dętkach jadąc na maraton czy na jakieś ścieżki leśne. A ważę podobnie jak Ty (84kg). I nie mam przygód ze snejkami. Także w przypadku bezdętek 1.8 wydaje mi się dość bezpieczną granicą przy naszej wadze. A jeżeli dobrze Ci się jeździ na 1.6 to właśnie tak bym zostawił i poobserwował czy nic się nie dzieje niedobrego. Jak opona nie będzie Ci próbowała zeskoczyć z obręczy to jest ok a jak będzie coś nie tak to podniesiesz odrobinę.

Opublikowano

Dokładnie tak jak pisze @bbc. Nie rezygnuj z ciśnienia, na którym Ci się dobrze jeździ. Jesli nic niepokojącego podczas jazdy nie zauwazyłeś np. niekontrolowanego pływania roweru, szarpnięć, itp, to oznacza, że ciśnienie jest dobre :) Chętnie sam pojeździłbym na niższym,bo wtedy opona ma jeszcze lepszą trakcję, ale jeszcze się boję przy moejj wadze i dość agresywnej jeździe :) 

Opublikowano

Ciśnienie to kwestia indywidualna a minimalne ciśnienie określane jest dla opony z dętką (przy niższym może pojawić się ryzyko snake bite'a). Dla tych co nie mają pewności polecam korzystanie z aplikacji np MTB Tire Pressure.

Opublikowano

I dlatego kupiłem dobry ciśnieniomierz 😁

Opublikowano
11 minut temu, User56sz napisał:

I dlatego kupiłem dobry ciśnieniomierz 😁

A jaki?

Opublikowano
2 godziny temu, Red napisał:

Dla tych co nie mają pewności polecam korzystanie z aplikacji np MTB Tire Pressure.

A widzisz chłopie, jak to warto z mądrzejsyzmi obcować ;) Dzięki za podpowiedź. Pomocna rzecz.

Opublikowano (edytowane)

W dniu 15.05.2019 o 09:52, Red napisał:

Ciśnienie to kwestia indywidualna a minimalne ciśnienie określane jest dla opony z dętką (przy niższym może pojawić się ryzyko snake bite'a). Dla tych co nie mają pewności polecam korzystanie z aplikacji np MTB Tire Pressure.

A dobierze ona ciśnienie do specyfiki danej trasy i preferencji użytkownika? O ile na szosie ma to sens to w MTB bym się kłócił

Edytowane przez Peter
  • Pomógł 1
Opublikowano
W dniu 15.05.2019 o 09:00, maku1977 napisał:

Witam, mam takie pytanie:

mam opony Maxxis Forekaster / 2.35 / 120TPI Kevlar 29, przerobiłem na system bezdętkowy, na oponie pisze minimalne ciśnienie 2.5 bar, to jest jakieś 2.47atm. Czy muszę utrzymać to minimalne? Może to dziwne ale najlepiej mi się jedzie na 1.6atm. Czy tak nie można? Jakie stosujecie minimalne ciśnienie na teren?

Dodam że oglądałem film szaja i kilka innych i często mówi się właśnie o minimalnym ciśnieniu zalecanym przez producenta.

Ogólnie nie jestem zwolennikiem przekraczania limitów zalecanych przez producenta, bo po coś one są. Tutaj jednak 2.5 bar jako minimalne na oponach MTB wydaje się czymś dziwnym.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Peter napisał:

A dobierze ona ciśnienie do specyfiki danej trasy i preferencji użytkownika? O ile na szosie ma to sens to w MTB bym się kłócił

Dobierze. Jest kilka takich apek. Większość ma możliwość wybrania ciśnienia dla dętki, tubless'a oraz terenu. Dobrze poszukaj. 

Na marginesie to w szosie to nie ma sensu w ogóle bo tam zmiennego terenu nie masz. Skąd Ci taki argument przyszedł do głowy. 

Edytowane przez Red
Opublikowano
18 godzin temu, Red napisał:

Dobierze. Jest kilka takich apek. Większość ma możliwość wybrania ciśnienia dla dętki, tubless'a oraz terenu. Dobrze poszukaj. 

Na marginesie to w szosie to nie ma sensu w ogóle bo tam zmiennego terenu nie masz. Skąd Ci taki argument przyszedł do głowy. 

Miałem na myśli że o ile w szosie takie proste apki do ciśnienia mają sens to w MTB sądzę, że nie bardzo bo za dużo subiektywnych zmiennych

• Pomógł 1
Opublikowano
5 minut temu, Peter napisał:

Miałem na myśli że o ile w szosie takie proste apki do ciśnienia mają sens to w MTB sądzę, że nie bardzo bo za dużo subiektywnych zmiennych

To jest szukanie dziury w całym...

Opublikowano
Godzinę temu, Peter napisał:

A żeby dobrać ciśnienie to trzeba jakieś studia skończyć? Nie, to jest bardzo prosta czynność. I za Franz'em napiszę że szukasz dziury w całym zamiast po prostu spróbować. 

• Pomógł 1
Opublikowano
24 minuty temu, Red napisał:

A żeby dobrać ciśnienie to trzeba jakieś studia skończyć? Nie, to jest bardzo prosta czynność. I za Franz'em napiszę że szukasz dziury w całym zamiast po prostu spróbować. 

Ja nie mówię, że to coś trudnego, tylko coś subiektywnego, a co za tym idzie - coś co ciężko opisać algorytmem aplikacji i tyle. 

• Pomógł 1