ExzziTt Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 Cześć, mam takie trochę głupie pytanie. Czy jest jakaś różnica w żywotności opon podczas jeżdżenia na większym i niższym ciśnieniu tj. np. jeżeli będę jeżdził na wyższym to się szybciej zużyją czy na niższym, czy to nie ma wpływu?
Gość Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 Ma znaczenie jak najbardziej. Zależnie od ciśnienia opona w kontakcie z podłożem przyjmuje określony kształt, tzn. inaczej przylega do nawierzchni na niższym (większy kontakt z podłożem = większe tarcie) a inaczej na wyższym ciśnieniu (mniejszy kontakt). Znaczenie ma również sama nawierzchnia po której jeździmy.
Nemrod Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 Opony przy niższym ciśnieniu generują wyższe opory toczenia. Także powinny zużywać się szybciej. Na ile w praktyce szybciej i czy będzie to odczuwalne ciężko powiedzieć.
Gość Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 Zapomniałem dodać o materiale z jakiego opona jest zrobiona. Także czynników wpływających na żywotność opony jest całkiem sporo.
Red Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 (edytowane) 36 minut temu, Nemrod napisał: Opony przy niższym ciśnieniu generują wyższe opory toczenia. Także powinny zużywać się szybciej. Z punktu widzenia fizyki nie powinny. A to dlatego że większe opory toczenia wynikają z większej powierzchni styku a nie z siły nacisku, która jest rozkładana na większą powierzchnię. Teoretycznie więc niższe ciśnienie generuje mniejsze zużycie opony. Edytowane 14 Maja 2019 przez Red
WściekłyDzik Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 Paradoksalnie przy dużym ciśnieniu opona przyjmuje kształt V i ściera się jedynie wąski pasek na środku. Dlatego według mnie nie ma na to zagadnienie jednoznaczniej odpowiedzi. Do czynniki wpływające zapominamy o najważniejszych czyli prędkości, oraz samo obciążenie.
Nemrod Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 36 minut temu, Red napisał: Z punktu widzenia fizyki nie powinny. A to dlatego że większe opory toczenia wynikają z większej powierzchni styku a nie z siły nacisku, która jest rozkładana na większą powierzchnię. Teoretycznie więc niższe ciśnienie generuje mniejsze zużycie opony. Nie tylko. Przy niższym ciśnieniu opona bardziej odkształca się i pracuje. Pochłania ona w ten sposób część energii przekazywanej z napędu. Dodatkowa praca ( uginanie) napewno powoduje szybsze zużycie. Nie widziałem testu opon rowerowych. Widziałem za to testy opon samochodowych . Obniżenie ciśnienia o 0,5 bara powodowało szybsze zużycie bieżnika o około 20%.
Red Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 Tylko że dla każdego rowerzysty (oraz preferowanej dyscypliny) ciśnienie w oponie będzie inne. Kolejna zmienna. Dodatkowo zniekształcenia definiowane są też przez szerokość obręczy i jeśli np na moich poprzednich obręczach Frequency i19 posiadane opony zużywały się szybciej (zakładając że test opon samochodowych da się przełożyć na opony rowerowe) to na obecnych i29 już niekoniecznie. Kolejna zmienna. Zakładając że podjeżdżasz rowerem MTB to czy jadąc na wyższym ciśnieniu po szutrze/kamieniach ryzykując uślizgi koła nie ryzykujesz tym samym szybszego zużycia opony? Albo kiedy zjeżdżasz na wyższym ciśnieniu i mając mniejszą przyczepność też nie ryzykujesz szybszym zużyciem opon podczas hamowania (dłuższa droga hamowania)?
Nemrod Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 Tylko, że uślizgi spowodowane utratą przyczepności przy niższym ciśnieniu przy wspomnianych już oponach samochodowych powinny powinny mies jeszcze większe znaczenie bo występuje tam bez porównania większy moment obrotowy. A jednak na niższym zużywają się szybciej. Wnioski: opory toczenia (a w zasadzie tarcie ) mają znacznie większe znaczenie na zużycie bieżnika niż ewentualne tarcie przy utracie przyczepności. Zresztą przy wspomnianych oponach terenowych w rowerze doskonale to widać. Asfalt gdzie raczej nie ma uślizgów zjada je znacznie szybciej niż teren gdzie w wyniku luźnej nawierzchni mogą się one pojawić. Oczywiście występuje zbyt wiele zmiennych szczególnie w terenie by jednoznacznie wskazać jak /ile szybciej. Ale przy w miarę stałych warunkach np: jazda po asfalcie można stwierdzić, ze opona z wyższym ciśnieniem będzie wycierać/zużywać się wolniej niż ta z niższym. Otwartą kwestą pozostaje tylko czy będzie to 3% czy 5% cz 10%...
Red Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 Chłopie a ty dalej z tym samochodem. Taki przykład. Na moich oponkach mam przejechanie 8kkm i a na poprzednim zestawie tych samych opon przejechałem 7,5 na wyższym ciśnieniu (bo były ja dętkach) a według teorii z samochodów, którą chcesz tu wpasować powinienem je wymienić jakieś 2kkm temu. Wyjaśnij.
svoboda Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 Schwalbe jasno na swojej stronie internetowej https://www.schwalbe.com/en/luftdruck.html w zakładce "What is the correct inflation pressure for my tire?" informuje: Cytat "The higher the inflation pressure, the lower the rolling resistance, the tire wear and the likelihood of a puncture." czyli im wyższe ciśnienie tym mniejsze opory toczenia, zużycie opony i prawdopodobieństwo przebicia od uderzenia. Ja im wierzę
Nemrod Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 51 minut temu, Red napisał: Chłopie a ty dalej z tym samochodem. Taki przykład. Na moich oponkach mam przejechanie 8kkm i a na poprzednim zestawie tych samych opon przejechałem 7,5 na wyższym ciśnieniu (bo były ja dętkach) a według teorii z samochodów, którą chcesz tu wpasować powinienem je wymienić jakieś 2kkm temu. Wyjaśnij. Wyjaśniam. Sama dętka powoduje wyższe opory toczenia a co za tym idzie szybsze zużycie. Czyli to samo jak jeździłoby się na niższym ciśnieniu. Zresztą jak wyżej kolega wkleił, że ludzie z Schwalbe twierdzą, że wyższe ciśnienie powoduje niższe zużycie opony...
kaido2 Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 Napisze tak.: Te teoryzowanie można sobie w buty wsadzić, teraz to już nie ma znaczenia. Dobra osnowa + dobra mieszanka i po sprawie. Dętki srętki cuda na kiju , a pierwsze co się poddaje to osnowa po przepracowaniu swojego i nie zależnie czy małe ciśnienie, czy duże. Pomijam kabany typu Michelin Dynamic Sport i tak tu mieszanka się żużyje do osnowy a ta się nie podda, tylko czy przebieg 2,5 - 3kkm przemawia do mnie bym się nad taką oponą zastanawiał?. W przypadku powiedzmy takich Vittoria Rubino Pro G+, czy GP4000 s/ sII mieszanki jest jeszcze na tyle,że jeszce sporo km to przejedzie , a osnowa poddaje się w przypadku Vittori po 16kkm, a GP nadają się do wywalenia w okolicach 25. Zatem generalnie wszystko zalezy od opon. Kiepskie chcąć nie chcąc kombinując na wszystkie strony zużyją się tak samo ( zużyje mieszanka) szybko, lepsze również tak samo jednak ilość przejechanych km będzie duuuużo większa.
RaTer Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Mam wrażenie, że zdecydowanie większe znaczenie niż ciśnienie ma nawierzchnia po jakiej jeździmy. Opony MTB z dużym bieżnikiem na asfalcie znikają w oczach.
MichalB Opublikowano 22 Lutego 2020 Opublikowano 22 Lutego 2020 Nie chciałem zakładać nowego tematu. Krótkie pytanie. Założyłem nowe opony Continental i zauważyłem wklescniecia których nie rozumiem. Wiecie co to jest?
Gość Opublikowano 22 Lutego 2020 Opublikowano 22 Lutego 2020 11 minut temu, MichalB napisał: Nie chciałem zakładać nowego tematu. Krótkie pytanie. Założyłem nowe opony Continental i zauważyłem wklescniecia których nie rozumiem. Wiecie co to jest? To znacznik zużycia opon. Jak te dołki przestaną być widoczne, to czas myśleć o nowych oponach
Rekomendowane odpowiedzi