Skocz do zawartości

Shimano 105 R7000 Regulacja

cichy300

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc wszystkim

Ostatnio nabylem swoja pierwsza szose. Cala na grupie 105 R7000. Nie mogę wyregulowac tylnej przerzutki. Jakies patenty macie na to? Przy regulacji przedniej dowiedzialem sie ze w szosie jest cos takiego jak trymowanie. Czy z przerzutka tylna tez sa jakies bajery? 

Swoja Deore w MTB ustawiam w 5min. Z ta 105 walczylem 2h i albo działa pierwsza polowa albo druga. 

Kaseta jest w dobrym stanie, lancuch również.

Opublikowano

Może tu znajdziesz coś pomocnego.

Opublikowano

Ja potrzebuje tylnej. Przednia jest juz wyregulowana

Opublikowano

Zakładałem niecały miesiąc temu r7000 i nie było żadnego problemu. 

Odpal sobie jakiś film w sieci i rób wszystko krok po kroku, nie ma tu nic skomplikowanego, imbusy w łapę i jedziesz. 

Chyba, że jest źle przykrecona do haka. 

Opublikowano

U mnie 105 R7000 dała się wyregulować momentalnie. 

Może masz źle ustawione zakresy H i L? Hak masz prosty?

Opublikowano

Hak wydaje sie prosty. Zalresy ustawialem 

Opublikowano
W dniu 14.05.2019 o 07:14, cichy300 napisał:

Ja potrzebuje tylnej. Przednia jest juz wyregulowana

To Przerzutka tylna 105 RD-R7000 powinno ci pomóc. Ja regulowałem wg tego manuala i wszystko działa. Powodzenia.

Opublikowano

Już widziałem ten manual. Ale gubie sie przy tych kliknieciach klamka.

-Klikam dzwignia zeby wbic 2zebatke (liczac od dolu)

-Ciagne linke tak aby łańcuch hałasował o 3 zebatke

- Przelaczam na 3 zebatke i luzuje lancuch az spadnie na druga zebatke

Tak to ma byc?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, cichy300 napisał:

Już widziałem ten manual. Ale gubie sie przy tych kliknieciach klamka.

-Klikam dzwignia zeby wbic 2zebatke (liczac od dolu)

-Ciagne linke tak aby łańcuch hałasował o 3 zebatke

- Przelaczam na 3 zebatke i luzuje lancuch az spadnie na druga zebatke

Tak to ma być?

Nie rozumiem pkt 2 i 3

Edytowane przez gabat
Błąd zapisywania
Opublikowano
W dniu 20.05.2019 o 13:27, gabat napisał:

Nie rozumiem pkt 2 i 3

Napisz moze krok po kroku jak ty to robisz. Ja już nie mam sily do niej. Albo dziala w miare prawie cala kaseta na blacie a wystarczy ze zrzuce na mlynek i juz dupa. I zazwyczaj pierwsze (liczac od największej koronki) 3/4 zebatko kiepsko dzialaja.

Dlugosc lamcucha moze miec znaczenie?

Opublikowano

Wrzucasz na 2. Kasujesz luz klamką i regulujesz baryłką tak żeby zaczęło halasowac o 3. Sprawdzasz caly zakres 1-11. Musisz pamiętać o tym, że tryby 1-6 (od najmniejszego) sprwdza się przy pelnym wrzuceniu na dużym blacie. 7-11 po trymowaniu przedniej przerzutki. Czyli wrzuczasz przerzutkę przednią do oporu i jeden klik w dół. Stan za tylnym kołem i patrz czy wózek wystawia przerzutkę dokladnie na wprost trybu. Jeżeli jest ok i wózek jest na wprost to łańcuch jest cicho. Jeżeli jest jakikolwiek dźwięk korygujesz baryłką ale delikatne. 1-4 kliki w prawo lub lewo. Patrząc na wózek zorientujesz się czy krecisze w dobrą stronę. Kilka razy i musi być dobrze w całym zakresie. Jeżeli nie to musisz sprawdzić linkę, hak lub klamkomentkę. Ja mialem wadliwą i nie chcialo się regulować. Powodzenia. 

• Pomógł 1
Opublikowano
4 godziny temu, cichy300 napisał:

Co znaczy kasuje luz klamka?

Lekko przesuwasz manetkę jak do wrzucenia 3 tak żeby napiąć linkę a właściwie wykasować luz, ale łańcuch pozostaje na 2. 

• Pomógł 1
  • 2 tygodnie później...
damikolajczak@gmail.com
Opublikowano

Podłączam się pod temat. Mam od kilku dni rower z grupą R7000. Przy zakupie długo trwała regulacja przerzutki tylnej, ponieważ albo grzechotało na najtwardszym przełożeniu, albo ocierało na miękich. W końcu mechanik sklepowy ustawił przerzutkę tak, ze nie hałasuje nic, jednak mam pewien dyskomfort spowodowanym działaniem , z jakim nie miałem wcześniej do czynienia. Chodzi o to , w położeniu łańcucha na dużej tarczy korby to już w środkowym ustawieniu z tyłu czyli na zębatce nr 6 muszę wrzucać półbieg klamkomanetką. Wg. mechanika jest to rzecz normalna w tej nowej odsłonie "105" a on to wie, bo jest certyfikowanym serwisantem Shimano. Jednak z mojego punktu widzenia jest to co najmniej dziwne rozwiązanie, a juz na pewno bardzo niewygodne. Przecież "w połowie kasety" odbywa się większość jazdy na szosie (z resztą nie tylko na szosie) i o ile półbiegi mają sens i są pomocne to raczej w położeniach łańcucha zbliżąjących się do skrajnych. Np. duża tarcza przód i 3-4 od końca tył. Czy któś mógłby rozwiać moje wątpliwości co do tego tematu?

Opublikowano
1 godzinę temu, damikolajczak@gmail.com napisał:

Podłączam się pod temat. Mam od kilku dni rower z grupą R7000. Przy zakupie długo trwała regulacja przerzutki tylnej, ponieważ albo grzechotało na najtwardszym przełożeniu, albo ocierało na miękich. W końcu mechanik sklepowy ustawił przerzutkę tak, ze nie hałasuje nic, jednak mam pewien dyskomfort spowodowanym działaniem , z jakim nie miałem wcześniej do czynienia. Chodzi o to , w położeniu łańcucha na dużej tarczy korby to już w środkowym ustawieniu z tyłu czyli na zębatce nr 6 muszę wrzucać półbieg klamkomanetką. Wg. mechanika jest to rzecz normalna w tej nowej odsłonie "105" a on to wie, bo jest certyfikowanym serwisantem Shimano. Jednak z mojego punktu widzenia jest to co najmniej dziwne rozwiązanie, a juz na pewno bardzo niewygodne. Przecież "w połowie kasety" odbywa się większość jazdy na szosie (z resztą nie tylko na szosie) i o ile półbiegi mają sens i są pomocne to raczej w położeniach łańcucha zbliżąjących się do skrajnych. Np. duża tarcza przód i 3-4 od końca tył. Czy któś mógłby rozwiać moje wątpliwości co do tego tematu?

Taka jest filozofia działania 7000. Przeczytaj mój wpis o regulacji i tam to opisuje.