Skocz do zawartości

Korba Shimano FC-MT210 36/22T 175mm

mariobros08

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś mądry albo w temacie mógłby się wypowiedzieć na temat tej korby? Obecnie mam octalink Shimano FC-M522, 42x32x24, kasetę 10rz 11-42 i przerzutkę tylną SLX RD-M670. Z tego co przeczytałem gdzies w necie to te MT210 to niebrandowanę części shimano.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie że nie brandowane tylko poza grupowe :) To są części Shimano ale nie  wchodzą w skład żadnej konkretnej grupy osprzętu.

Opublikowano (edytowane)

200 to prawie zawsze altus, 300 acera, 400 alivio itd. 

Co do tej korby to w porównaniu do tej, którą masz to mimo sztywnej osi obstawiam ( nie wiem tego ) że będzie mniej sztywna od Twojej obecnej na octalink. Obecna deorka mimo, że 3 blatowa to lżejsza ( 730 gr + suport 250 ) natomiast 210-2. 36/22 waży 930 + 100 gr suport.  Ona jest zrobiona ze stopu alu, który jest w najtańszych korbach shimano typu fc-m131, ty500 itp. Natomiast zębatki są stalowe, też wycięte czy raczej odlane z lichego stopu. ( w deorce masz największą alu, a resztę stalowe, ale lepszy stop, do tego ramiona hollowtech czyli puste w środku ). Korba deore 2 rz wazy 730 gr, wiec 200 mniej od fc-mt210. ( fc-m6000 )

Reasumując, na sztywności nie zyskasz, na trwałości łożysk nie zyskasz, na wadze nie zyskasz, na cenie zyskasz połowę okolo 150 zamiast 300 pln. Musisz rozważyć za i przeciw i wybrać. 

Edytowane przez Piotr78