cowall Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 hej, Mam pytanie, a nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi. Czy to normalne, że śruby w blokach mi się poluzowały po przejechaniu ok 200 km? Głównie jazda miejska, więc dużo wpinania, ale to moje początki z SPD SL i zastanawiam się, czy nie za lekko je dokręciłem. A z drugiej strony nie wiem jaka jest siła rekomendowana do dokręcenia bloków w bucie?
Red Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Rekomendowana siła to do oporu. Śruba musi złapać dobrze blok żeby się nie odkręcić.
Franz Mauer Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 (edytowane) Oczywiście, że mogły. Co jakiś czas należy sprawdzić czy się nie luzują. Szczególnie jak są jeszcze nowe. Siła z jaką należy dokrecać bloki to 5-6 Nm. Nie można dokręcać na "pałę" bo można zniszczyć gniazda i podeszwę buta. Jeśli nadal będą się luzować to można zastosować klej do gwintów (oby nie przesadzić). Edytowane 13 Maja 2019 przez Franz Mauer 1
cowall Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 Dzięki, właśnie to mnie interesowało czy ma to być 5 czy 30 Nm. Będę kontrolował na bieżąco, i zobaczę czy nadal się będą odkręcały. Być może pierwsze moje dokręcenie było zbyt słabe, ze względu na brak doświadczenia.
Łukasz_P Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Mi się jeszcze nigdy nawet nie poluzowały w dwóch parach. Ale myślę, że daje mocniej, niż te 5-6 Nm. Kręcę bardzo mocno, ale z wyczuciem.
cowall Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 Będę obserwował, jak już wiem że tak się może zdarzyć to po prostu kontrolnie spojrze raz na jakiś czas. Miejmy nadzieję, że to jednorazowy incydent.
Kruk Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Ja swoje śruby w blokach nawet smaruje smarem przeciw zapiekaniu ale przykręcam je na chama, nigdy nie urwałem gwintu może dlatego że wkładka w moich butach jest stalowa
elmapeto Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Ja też smaruje,żeby móc odkręcić przy wymianie. Nigdy luzu nie złapały.
Zigfir Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 A u mnie chyba za słabo dokręciłem blok SPD bo się nie tyle poluzowały śruby co się przesunął do przodu. Nie smarowane ale jeszcze też nie skręcone maksymalnie bo ciągle testuję ustawienia.
Rekomendowane odpowiedzi