Skocz do zawartości

Redukcja z ośki 15 na 12 mm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy jest to tak oczywiste, że nikt o to nie pyta, czy tylko mi wpadł do głowy taki pomysł? Chciałbym przełożyć koła z mtb do gravela, gdzie przednia ośka ma 12 mm, a w mtb 15 mm - dt swiss.

Czy wystarczy wymienić end capy na 12mm, czy są jakieś redukcje? 

Opublikowano

Na pewno są takie redukcje pytanie co na to rama i wideł? Co chcesz osiągnąć taką zamianą?

Opublikowano

Pewnie sprzedam MTB, z którego zostaną mi fajne koła, stąd taka rozterka. Redukcji szukałem i znalazłem tylko jedną opcję w postaci karbonowej tulei, wkładanej w piastę co mnie jakoś tak średnio przekonuje. 

Opublikowano

Na pewno są tylko trzeba szukać. Noo dobra a jakiej wielkości masz w MTB ? Nie wiem czy np 29 można dać do ramy i widelca przystosowanego do 28 kół

Opublikowano

Obręcz 29 ma tę samą średnicę co 28, szerokość piasty 100mm (nie boost) więc powinno pasować, tylko ta średnica osi...

Opublikowano

aa to skoro tak to nie widzę problemu :) 

Opublikowano

A jak jest z szerokością obręczy do MTB? Wejdzie Ci w wideł i nie ograniczy to możliwości wyboru wielkości ogumienia?

Generalnie producent piasty określa możliwość zastosowania end capów lub innego rodzaju redukcji.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Gravel ma dużo miejsca na oponę, może nawet 2calówki wejdą, a aktualna obręcz w gravelu praktycznie nie różni się na szerokość od tej z mtb, wszystko pod tym względem jest ok. 

• Lubię to! 1
  • 1 rok później...
Opublikowano

Odświeżę temat, @Kawasaki jakieś wrażenia z używania redukcji? Sprawuje się ok? Chciałbym kupić drugi komplet kół do Gravela na 27.5", najlepiej używanych, ale zdecydowana większość kół dedykowana jest MTB i ma właśnie osie 15mm, więc tylko redukcja może uratować sprawę.

Opublikowano

W końcu kół nie przekładałem, ale dowiedziałem się, że w piastach dt swiss wystarczy wymienić końcówki (end capy), także obyłoby się bez redukcji.