Kawasaki Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 Nie wiem czy jest to tak oczywiste, że nikt o to nie pyta, czy tylko mi wpadł do głowy taki pomysł? Chciałbym przełożyć koła z mtb do gravela, gdzie przednia ośka ma 12 mm, a w mtb 15 mm - dt swiss. Czy wystarczy wymienić end capy na 12mm, czy są jakieś redukcje?
Kruk Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 Na pewno są takie redukcje pytanie co na to rama i wideł? Co chcesz osiągnąć taką zamianą?
Kawasaki Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Opublikowano 12 Maja 2019 Pewnie sprzedam MTB, z którego zostaną mi fajne koła, stąd taka rozterka. Redukcji szukałem i znalazłem tylko jedną opcję w postaci karbonowej tulei, wkładanej w piastę co mnie jakoś tak średnio przekonuje.
Kruk Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 Na pewno są tylko trzeba szukać. Noo dobra a jakiej wielkości masz w MTB ? Nie wiem czy np 29 można dać do ramy i widelca przystosowanego do 28 kół
Kawasaki Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Opublikowano 12 Maja 2019 Obręcz 29 ma tę samą średnicę co 28, szerokość piasty 100mm (nie boost) więc powinno pasować, tylko ta średnica osi...
Franz Mauer Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 A jak jest z szerokością obręczy do MTB? Wejdzie Ci w wideł i nie ograniczy to możliwości wyboru wielkości ogumienia? Generalnie producent piasty określa możliwość zastosowania end capów lub innego rodzaju redukcji. 1
Kawasaki Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 Gravel ma dużo miejsca na oponę, może nawet 2calówki wejdą, a aktualna obręcz w gravelu praktycznie nie różni się na szerokość od tej z mtb, wszystko pod tym względem jest ok. 1
Brute4C Opublikowano 18 Grudnia 2020 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Odświeżę temat, @Kawasaki jakieś wrażenia z używania redukcji? Sprawuje się ok? Chciałbym kupić drugi komplet kół do Gravela na 27.5", najlepiej używanych, ale zdecydowana większość kół dedykowana jest MTB i ma właśnie osie 15mm, więc tylko redukcja może uratować sprawę.
Kawasaki Opublikowano 19 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2020 W końcu kół nie przekładałem, ale dowiedziałem się, że w piastach dt swiss wystarczy wymienić końcówki (end capy), także obyłoby się bez redukcji.
Rekomendowane odpowiedzi