.::Piotr::. Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Witam, zauważyłem u siebie w przednim kole jakieś luzy i stwierdziłem ze najwyższa pora przepatrzeć i wymienić kuleczki w przedniej piaście. Na załączonych zdjęciach poniżej widać jaki jest problem, najwidoczniej gdzieś dostała się woda i zaczęła się korozja w piaście oraz na nakrętce dociskającej kulki łożyska. Wszystko wyczyściłem nasmarowałem i koło chodzi ładnie ale mam pytanko czy zastanawiać już się nad wymianą piasty czy tak można bez problemu jeździć? Odnośnik do komentarza
Tejot Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Korozja powierzchniowa na szczęście, z tego co widać po zdjęciach ładnie oczyszczona, jeśli na bieżni i konusie po usunięciu nalotu nie ma wżerów to śmiało można jeszcze na tym pośmigać, tylko zaglądać częściej i dobrze smarować. 1 Odnośnik do komentarza
.::Piotr::. Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 11 minut temu, Tejot napisał: jeśli na bieżni i konusie po usunięciu nalotu Czyli dobrze by było ten nalot usunąć tak? Czym to zrobić? jakimś drobnym papierem ściernym czy jak ??:) czyszczenie pędzelkami, szmatkami i benzyną ekstrakcyjną dało efekt jak na zdjęciach Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 piasta na zdjęciu po wyczyszczeniu wygląda bardzo dobrze moim zdaniem , jesli coś Ci jeszcze nie do końca pasuje to do usunięci nalotu wybrałbym wodny papier taki do polerowania lakieru , na pewno nic nim nie porysujesz a powinien dać radę Odnośnik do komentarza
.::Piotr::. Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 pierwsze 3 zdjęcia to jest jedna strona piasty po wyczyszczeniu a 2ostatnie to jest druga strona piasty Odnośnik do komentarza
Tejot Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Tak jak pisał @samuel_87 wodny papier ścierny lub nawet jakaś delikatna pasta polerska powinna dać temu nalotowi radę. Oczyścić trzeba obowiązkowo, bo inaczej korozja pójdzie dalej, kulki wymienić, jeśli po oczyszczeniu nie będzie wżerów (a wnioskując ze zdjęć raczej być nie powinno), przy dobrym serwisowaniu piasta jeszcze posłuży. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi