Skocz do zawartości

Problem, Rama karbon BXT 29 boost, tylny hamulec deore

Julas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, szukałem po necie odpowiedzi lecz niestety nic nie znalazłem :/
Mam ramę: BXT 29er BOOST

Oraz tylny zacisk hamulca: Shimano zacisk hamulcowy Deore BR-M6000 G02S

Wszystko szło super, aż tu nagle mechanik mi przysłał zdjęcie:
60065824_891629551183050_574258215335126

Z opisem, że nie idzie tego wkręcić i chyba jedyna opcja to lekko zeszlifować zacisk :(

Czy ktoś ma pomysł jak to rozwiązać? Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Może wymienić na inny zacisk? Czy szlifowanie nie rozwali tego zacisku?

Pozdrawiam i życzę udanego weekendu :)

Opublikowano

Niech spróbuje dać adapter pod tarcze 180 mm. Może pomoże najwyżej będziesz miał z tyłu większą tarcze.

Opublikowano

O kurcze na to nie wpadłem. Dzięki wielkie spróbujemy :)

Opublikowano
W dniu ‎11‎.‎05‎.‎2019 o 17:21, PrzeLuka napisał:

Niech spróbuje dać adapter pod tarcze 180 mm. Może pomoże najwyżej będziesz miał z tyłu większą tarcze.

Widełki się zwężają ku górze, nie wejdzie raczej...

Opublikowano (edytowane)

Ali....no cóż, coś im nie pykło...

Szlifowanie? - niech mechanik mózg sobie zeszlifuje! Nawet jak uda się zmieścić zacisk w ramie to może okazać się, że nie będzie miejsca na jakąkolwiek regulację i tarcza będzie haczyć o klocki.

Patrząc na zdjęcie i samą ramę to widze dwie opcje:

- szukasz hamulca innych producentów, którego kształt zacisku wejdzie na mocowanie PM (rzuć okiem na hamulce SRAM np. Guide, ze zdjęć wynika, że ich konstrukcja jest bardziej smukła)

- reklamujesz ramę do sprzedającego

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

Ale kleks :D Projektant chyba w chipsach wygrał swój dyplom :D 

Problem jest duży, adapter wyciągnie zacisk ku górze, zrobi się jeszcze gorzej. Są adaptery które zacisk wyciągają do przodu jak :

SHIMANO-ADAPTER-HAMULCA-PRZOD-TYL-PM-PM-

Ale to nie wiem czy by pomogło. Pewnie jakby się go zastosowało i jakoś pod szlifowało adapter to może by to zadziałało ale to już druciarstwo i ktoś musi się na tym znać.

Chyba faktycznie szukać zacisku który jest bardzo wąski w swojej konstrukcji, bo nawet jak wszedłby taki zacisk to pamiętaj że zacisk musi mieć luz aby go wyregulować z tarczą. :)

Opublikowano
2 godziny temu, Kruk napisał:

Chyba faktycznie szukać zacisku który jest bardzo wąski w swojej konstrukcji, bo nawet jak wszedłby taki zacisk to pamiętaj że zacisk musi mieć luz aby go wyregulować z tarczą.

U mnie M6000 mieści się z milimetrowym luzem... :( Niefortunnie umieściło Shimano odpowietrznik w tych zaciskach... Starsze M615 miały to lepiej zrobione.

Regulacja ok, nie mogę powiedzieć, jest spoko, ale kształt ramy uniemożliwia wymianę klocków z założonym zaciskiem.

Jeśli Ci się nie uda nic wykombinować, pakuj tam zacisk SLX https://www.centrumrowerowe.pl/zacisk-hamulca-tarczowego-shimano-slx-br-m7000-pd8030/?v_Id=100937&gclid=CjwKCAjw8e7mBRBsEiwAPVxxiH0VkyRjLfSg4QeNlodelOaYGZxEUZH52Cw1SydgiCq2kaeL78UpghoCCVQQAvD_BwE

Wejdzie na 99%, minusem jest to, że będziesz musiał także zmienić przewód.

Ewentualnie po taniości szukaj BR-M615, ten tez jest węższy i się powinien bez łaski zmieścić.

Opublikowano

Dla mnie Drodzy Koledzy najlepszym miejscem do montażu zacisku zawsze była górna część trójkąta :)

Opublikowano

Patrząc na zdjęcie i samą ramę to widze dwie opcje:
- szukasz hamulca innych producentów, którego kształt zacisku wejdzie na mocowanie PM (rzuć okiem na hamulce SRAM np. Guide, ze zdjęć wynika, że ich konstrukcja jest bardziej smukła)
- reklamujesz ramę do sprzedającego

Tak tutaj sram guide są węższe i powinny wejść zaraz zmierze zacisk i dam znać ile mają

Więc tak
M615 szerokość 43.5 mm
Magury mt5 szerokość 41 mm
Shimano zee szerokość 37.8 mm
Sram Guide R szerokość 36 mm (w tym wypadku są najbardziej smukłe nic nie wystaje)

e4dfdc24c28a3bcdf35e92d7ad8537da.jpg

W dniu 11.05.2019 o 15:57, Julas napisał:

Zmień hamulec i będzie dobrze

Opublikowano

Dzięki ekipa za pomoc, na ten czas kombinujemy z innymi zaciskami. Jak się uda to dam znać ;)

Opublikowano

Koniecznie daj cynk czy się coś udało :)