Skocz do zawartości

Które przełożenia będą lżejsze ?

HardReset

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kaseta 50t, korba 32t

czy

kaseta 46t, korba 26t

?

Opublikowano

26t na korbie? Gdzie chcesz to przykrecic? Co to za korba?

Opublikowano

kaseta 50t, korba 32t

czy

kaseta 46t, korba 26t

?

32/50=0.64

26/46=0.57

Lżejsze jest 26/46

• Pomógł 1
Opublikowano

Ad. 1 twardo=szybko

Ad. 2 miękko=wolno

Opublikowano

Ja myślałem że jak idzie o napęd 1 na to najmniejsze zębatki do korby to 30 T o_O a 26 to przecież jest bardzo małe.

Opublikowano
8 minut temu, Kruk napisał:

Ja myślałem że jak idzie o napęd 1 na to najmniejsze zębatki do korby to 30 T o_O a 26 to przecież jest bardzo małe.

Nie tylko małe, ale i jazda na takiej zebatce przy kasecie 46 jest mało efektywna, chyba że sie pionowo w górę jedzie ;) 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Panowie nawet nie wiemy jak pytajacy chce te 26 zamocować do korby wzglednie co to za korba. 

Opublikowano

Może to być dwublat, a kolega pyta tylko o górskie przełożenia 😁🤔🤔🤔

Opublikowano
4 godziny temu, HardReset napisał:

kaseta 50t, korba 32t

czy

kaseta 46t, korba 26t

?

Lepsze będzie 32/50 czyli pierwsza opcja. Druga jest w zasadzie niepraktyczna.

Opublikowano (edytowane)

Wyjaśniam o co mi chodziło 

Napęd mam 2x11

Korba 26/36

Kaseta 11-46

Zastanawiałem się czy jest sens zmieniać na Eagle 1x12 ale jak mówicie będą tam cięższe przełożenia

Mieszkam blisko Gór Sowich a tam podjazdów 20-30% nie brakuje więc preferuje lżejsze przełożenie ;)

@wgi fajny kalkulator 👍

tak to u mnie wygląda teraz i jak by było z eaglem :

http://gears.mtbcrosscountry.com/#29I4590I6476X29I1123I13092

Edytowane przez HardReset
Opublikowano

Przyznam szczerze że przy takim zestawieniu jest Ci ciężko to może kasetę zmień na większą
https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-kasety-kaseta-sunrace-mx8-11-speed-11-50t-czarna-o_l_162_10853.html
Teraz tag gdy chcesz zmienić przednią zębatke czy przednia przerzutka sobie z tym poradzi, i tutaj tak samo z proponowaną przeze mnie kasetą
Mam sram eagle i nie uważam że będzie Ci lżej na pojazdach, ale będzie Ci lżej w portfelu

Tutaj do napędu 1x chyba najmniejsza jest 28 T zębatka

Zawsze może być kaseta 11_50 zębatka 28 lub 30
Sam mam 30 T 11_50 nie uważam by było jakoś mega lekko na długich pojazdach szczególnie gdy są strome
Tutaj może być jedynie lekko jak masz nogi mocne

Opublikowano
W dniu 11.05.2019 o 08:52, piter614 napisał:

Przyznam szczerze że przy takim zestawieniu jest Ci ciężko to może kasetę zmień na większą
https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-kasety-kaseta-sunrace-mx8-11-speed-11-50t-czarna-o_l_162_10853.html
Teraz tag gdy chcesz zmienić przednią zębatke czy przednia przerzutka sobie z tym poradzi, i tutaj tak samo z proponowaną przeze mnie kasetą
Mam sram eagle i nie uważam że będzie Ci lżej na pojazdach, ale będzie Ci lżej w portfelu

Tutaj do napędu 1x chyba najmniejsza jest 28 T zębatka

Zawsze może być kaseta 11_50 zębatka 28 lub 30
Sam mam 30 T 11_50 nie uważam by było jakoś mega lekko na długich pojazdach szczególnie gdy są strome
Tutaj może być jedynie lekko jak masz nogi mocne

Nie jest mi ciężko ,myślę że jest optymalnie teraz , tylko się zastanawiałem czy na eaglu bedzie jakaś duża różnica , ale widze że 2x11 bedzie dla mnie optymalne i nie ma co przepłacać .;)