Yarooo Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Witam Czy do Fuji Jari 1.5 na Tiagrze będę mógł zamontować nową korbę 46/30 Shimano GRX?
Gość Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Mam mieć przesuniętą linie łańcucha chyba o 2,5 mm, więc może być problem z poprawnością działania. Korba GRX ma być kompatybilna tylko z zmieniarką GRX a czy ta będzie kompatybilna z klamkomanetką Tiagry... nie mam pojęcia.
Kruk Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Co do korby to myślę że raczej będzie w tym samym standardzie co szosowe korby, tylko tak jak Przeluka piszę, może mieć to przesunięcie, także wydaję mi się, że jeśli linia łańcucha by Ci nie przeszkadzała to zmieniarka np od tiagry z przednią przerzutką tiagry by zadziałały ale kompletnie nie bierz tego jako pewnik, na razie to za świeża rzecz. Sama przerzutka GRX ma występować w kilku rodzajach, w tym 10 rzędowym ze sprzęgłem, jak dobrze myślę, to będzie kompatybilna z klamkami tiagry.
SzpiceR Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 58 minut temu, PrzeLuka napisał: Mam mieć przesuniętą linie łańcucha chyba o 2,5 mm, więc może być problem z poprawnością działania. Korba GRX ma być kompatybilna tylko z zmieniarką GRX a czy ta będzie kompatybilna z klamkomanetką Tiagry... nie mam pojęcia. Głowy za to nie dam, ale z moich doświadczeń i obserwacji wynika, że ciąg linki lewej klamkomanetki szosowej nigdy się nie zmieniał i każda klamkomanetka zadziała z każdą przerzutką. A co do tematu to "problemy" masz w sumie dwa. Pierwszy to linia łańcucha, skoro jest przesunięta do zewnątrz to przy skrajnym przełożeniach "od góry" będziesz miał większy przekos co może skutkować problemami z użytkowaniem największych koronek w parze z blatem. Drugi "problem" to przerzutka, nie wiadomo czy ogarnie taką różnicę na korbie - ale jeśli nie da rady to wymienisz, akurat tania rzecz. 1
Pazuzu Opublikowano 16 Listopada 2019 Opublikowano 16 Listopada 2019 Odświeżę temat. Już trochę minęło od premiery grupy GRX. Może ktoś dokonał zmiany o jaka pyta autor tematu?
Rekomendowane odpowiedzi