Cris92 Opublikowano 24 Lutego 2020 Opublikowano 24 Lutego 2020 Bardzo długo się zastanawiałem Dużo czytałem, oglądałem i przede wszystkim pytałem użytkowników i wybór padł na Garmina Edge 530 zwłaszcza, że latam po Gorcach i Beskidach. Czekam na swoją przesyłkę Jak tylko będę mógł napisać (dodać) coś od siebie to się z Wami podzielę! Dzięki Panowie bo dzięki Wam dużo ciekawych informacji można się dowiedzieć ale tak czy inaczej KAŻDY musi SAM podjąć decyzję ja swoją podjąłem i myślę, że nie będę żałował Piona dla Was za wiedzę!Szacun za podjęcie decyzji, bo ja nadal tak w 100% przekonany nie jestem niby Wahoo Elemnt Roam, a czasem jednak kusi ten Edge 530 tym, że mógłbym lampką z niego sterować. Tu niby w Wahoo apka lepsza, a to zaś potem, że w sumie lepiej jeszcze dokupić płatnego Komoot'a, czyli dodatkowy koszt i tak droższego Wahoo. Takie to wszystko zakręcone.
SzpiceR Opublikowano 24 Lutego 2020 Opublikowano 24 Lutego 2020 48 minut temu, Cris92 napisał: Szacun za podjęcie decyzji, bo ja nadal tak w 100% przekonany nie jestem niby Wahoo Elemnt Roam, a czasem jednak kusi ten Edge 530 tym, że mógłbym lampką z niego sterować. Tu niby w Wahoo apka lepsza, a to zaś potem, że w sumie lepiej jeszcze dokupić płatnego Komoot'a, czyli dodatkowy koszt i tak droższego Wahoo. Takie to wszystko zakręcone. Na przełomie dwóch miesięcy chciałem brytona 450, później lezyne mega xl, następnie czekałem na bryton'a 860, w końcu zdecydowałem się na garmina 520 plus a skończyłem z 820 2
Beder75 Opublikowano 22 Maja 2020 Opublikowano 22 Maja 2020 Tydzień temu z okazji urodzin kupiłem sobie Edge 530. Sprzęt jest mocno wypasiony. Dużo ciekawych funkcji z czego z 80% nie skorzystam Jako nawigacja działa ok, ale potrafi czasem zgubić sygnał. Jeżeli chodzi o planowanie tras - Garmin Connect , Komoot (Strava była, ale planer tras wszedł do premium) - wszystko świetnie działa. Fakt jest taki, że trzeba się obsługi tego małego ekraniku nauczyć jak i obsługi nawigacji Garmina, która nie jest tak intuicyjna jak w smarkfonie Jeżeli chodzi o szukanie nawigowanie mapą w trasie na tak małym ekraniku podczas jazdy rowerem jest trudne i nieporęczne. IMO funkcja nawigacji działa świetnie jak się jedzie po wcześniej wytyczonym śladzie lub jak chcemy nań wrócić. Do innych operacji na navi - tylko smartfon. Aczkolwiek Edge 530 to nie tylko świetne nawi, ale niezły ekosystem Garmina. BTW to nie jest sw. Grall - urządzenie i aplikacje Garmina mają choroby wieku dziecięcego BT jest czasami uparte, urządzenie jak dużo i za szybko w nim mieszamy czasami musi chwilę pomysleć, ale jak wiadomo nie ma urządzeń doskonałych. Ogólnie jestem zadowolony z zakupu Garmina pomimo tego, że zrobiłem dużą analitykę Garmin 530 vs Wahoo Roam. Wizualnie + UI Wahoo rządzi, ale to nie jest taki prosty wybór.
Beder75 Opublikowano 22 Maja 2020 Opublikowano 22 Maja 2020 Tydzień temu z okazji urodzin kupiłem sobie Edge 530. Sprzęt jest mocno wypasiony. Dużo ciekawych funkcji z czego z 80% nie skorzystam Jako nawigacja działa ok, ale potrafi czasem zgubić sygnał. Jeżeli chodzi o planowanie tras - Garmin Connect , Komoot (Strava była, ale planer tras wszedł do premium) - wszystko świetnie działa. Fakt jest taki, że trzeba się obsługi tego małego ekraniku nauczyć jak i obsługi nawigacji Garmina, która nie jest tak intuicyjna jak w smarkfonie Jeżeli chodzi o szukanie nawigowanie mapą w trasie na tak małym ekraniku podczas jazdy rowerem jest trudne i nieporęczne. IMO funkcja nawigacji działa świetnie jak się jedzie po wcześniej wytyczonym śladzie lub jak chcemy nań wrócić. Do innych operacji na navi - tylko smartfon. Aczkolwiek Edge 530 to nie tylko świetne nawi, ale niezły ekosystem Garmina. BTW to nie jest sw. Grall - urządzenie i aplikacje Garmina mają choroby wieku dziecięcego BT jest czasami uparte, urządzenie jak dużo i za szybko w nim mieszamy czasami musi chwilę pomysleć, ale jak wiadomo nie ma urządzeń doskonałych. Ogólnie jestem zadowolony z zakupu Garmina pomimo tego, że zrobiłem dużą analitykę Garmin 530 vs Wahoo Roam. Wizualnie + UI Wahoo rządzi, ale to nie jest taki prosty wybór.
RadS Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 Czytam o tych 530 i Roamie, bo mój 520 ma już kilka lat. Moim głównym priorytetem jest jazda po śladzie, z mapą na ekranie, nierzadko przez cały dzień, z minimalnym podświetleniem. Opcje treningowe są drugorzędne. Wszyscy ostatnio wychwalają Wahoo. Może ktoś będzie w stanie odpowiedzieć na parę pytań o Roama? Jak dokładne są mapy na Roamie porównując do map OSM/ OSM Openfietsmap? Na Garminie jeżdżę tylko na tych mapach i je uwielbiam, są bardzo dokładne i niezawodne, do tego są spójne z tym co mam na telefonie w OSMAnd. Czy da się wgrać mapy OSM? Ile wytrzymuje bateria jadąc po śladzie i mając na ekranie cały czas mapę przy niskim podświetleniu/braku podświetlenia? (gdzieś w opiniach widziałem realne 12-14h, zgadza się?) Jak czytelny jest ekran za dnia przy braku podświetlenia w porównaniu do Garmina 520/530? Jak to jest ze słynnym bugiem polegającym na wieszaniu się urządzenia po około 300-400km ciągłego zapisu? Na Great Lakes Gravel kilku osobom zawiesiły się Wahoo mniej więcej w tym samym miejscu (+/- 20km na 470km-trasie); potem da się odzyskać zapis, ale trwa to 20 min. Czy do Roama można podłączyć czujniki prędkości i kadencji Garmina? Jak szybko zmienia się pozycja na mapie? Na swoim 520 zdarza mi się przegapiać skręty z powodu tego, że moja pozycja na mapie ma nieraz ze 20 sekund opóźnienia. Ma to najczęściej miejsce w lesie i tam, gdzie jest dużo ścieżek blisko siebie. 1
Rekomendowane odpowiedzi