Skocz do zawartości

Cannondale Topstone Sora - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, ice1979 napisał:

Czy uwazasz ze na te poprawki wydasz wiecej niz gdybys kupil 105 ? tam sporo zeczy jest innych, (hamulce, kola, naped)

Nie - ja kupowałem po cenach "wiosennych" więc różnica między Sorą a 105 była duża i wynosiła ponad 3k złotych. W tej różnicy spokojnie kupię napęd który będzie miał hydro-klamki od 105 i resztę gratów na poziomie 105/Ultegry łącznie z przerzutką ze sprzęgłem. 

Różnica pomiędzy kołami jest niewielka - moja Sora ma tylko inne obręcze. Wersja na 105 i Apexie (dwa razy droższa) poza obręczami ma te same piasty i szprychy. Za nieco ponad 1k w Polsce można złożyć przyzwoite koła albo kupić Fulcrumy :)

Opublikowano

Fajna sztuka :) Jakbym spotkał na trasie to bym na pewno zagadał :D 

Opublikowano

Coś tymi piastami jest, bo moja z tyłu miała minimalny luz po 2 tygodniach. Sklep mi poprawił w 5 minut. Teraz widzę, że wersja 105 była odpowiednia dla mnie, bo hamulce idealne :D

Opublikowano
W dniu 1.08.2019 o 18:06, M.C napisał:

Coś tymi piastami jest, bo moja z tyłu miała minimalny luz po 2 tygodniach. Sklep mi poprawił w 5 minut. Teraz widzę, że wersja 105 była odpowiednia dla mnie, bo hamulce idealne :D

Moja też była początkowo poprawiana ale niestety tutaj to nie zadziałało. Ale z nowej bardzo się cieszę :) 

Dziś bajk wrócił z serwisu - pancerzyki od linek hamulcowych które montuje Cannondale to niby Jaywire, jednak jest to jakiś lewy produkt :| Podczas hamowania było widać jak się ruszają i wyginają :/ Wymiana na inne i bez większego starania mogę przelecieć przez kierownicę :D

Opublikowano (edytowane)

A nie można zamienić przerzutki Sora na Alivio M4000 ze sprzęgłem lub Deore m592? 

Edytowane przez jasiek21
Opublikowano

W sumie to mam jeszcze jedną uwagę, ale nie jest już związana z samym rowerem a kołami i oponami. Próbowałem wymienić opony WTB Nano (te oryginalne), bo miałem przebicie - gwóźdź mi się wbił prostopadle do opony.

Nie szło tych opon ściągnąć, w ogóle łyżka nie chciała wejść. Wyginając oponę palcami, zapierając się na kole nie szło tego ściągnąć. Ojciec wpadł ma pomysł żeby użyć zaciskaczy plastikowych (takie do robót domowych lub do ściskania drewna po klejeniu) i dopiero udało się ściągnąć. Opona jakby była aż zassana, co niestety dyskwalifikuje ją jak dla mnie bo muszę być w stanie wymienić dętkę awaryjnie na chodniku, bo jeżdżę do pracy codziennie.

Miałeś może podobny problem, czy jeszcze nie zmieniałeś nic? :D

Opublikowano
17 godzin temu, jasiek21 napisał:

A nie można zamienić przerzutki Sora na Alivio M4000 ze sprzęgłem lub Deore m592? 

Można, można - nawet @Fimala wcześniej wspominał. 

5 godzin temu, M.C napisał:

Miałeś może podobny problem, czy jeszcze nie zmieniałeś nic? :D

Nie zmieniałem jeszcze opon - dopiero się przymierzam. Ale ja mam inne obręcze, więc sprawy mogą się mieć inaczej. Z tego co wiem od znajomych to niestety opony WTB są dość uparte jeśli chodzi o montaż jak i ich tubelessowanie.

Opublikowano
7 godzin temu, pavello napisał:

Można, można - nawet @Fimala wcześniej wspominał. 

Nie zmieniałem jeszcze opon - dopiero się przymierzam. Ale ja mam inne obręcze, więc sprawy mogą się mieć inaczej. Z tego co wiem od znajomych to niestety opony WTB są dość uparte jeśli chodzi o montaż jak i ich tubelessowanie.

Potwierdzam, u mnie Alivio w takiej konfiguracji jest zastosowane fabrycznie, a kolega podobny patent ma zrobiony właśnie na Deore XT.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam szanowne grono,

przejąłem od pavello topstone'a i przyznam szczerze, że pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne. Rower ma bardzo ładnie położony lakier, rama nie wygląda jak w bądź co bądź budżetowym gravelu.

Mam z nim jeden bolący (bo uniemożliwiający jazdę) problem. Mianowicie urwała się sztywna oś i wygląda to na wadę fabryczną. Czy ktoś z Was miał podobny problem z ośkami?

256033928a19.jpg

Opublikowano

Po 3k kilometrów nie uświadczyłem czegoś takiego. Koło tylko 5 razy ściągałem.

Opublikowano
Godzinę temu, M.C napisał:

Po 3k kilometrów nie uświadczyłem czegoś takiego. Koło tylko 5 razy ściągałem.

dzięki! widzę, że te same piasty. Chciałem dokupić gdzieś ośkę, ale od ręki nie jest to takie proste.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 13.05.2019 o 11:21, pavello napisał:

Dzięki wielkie za info :) Tak się trochę obawiałem i w sumie nieco spodziewałem - o mocniejszej sprężynie 105tki wiedziałem już w Tribanie, ale nie spodziewałem, że nawet gorszy chodnik może przerosnąć Sorę.

Tak - mam L-kę.

Cześć,

Chcę  zamówić Topstona Sore, ale nie moge się zdecydować co do ramy. 

Mam 183,5 cm i nie wiem czy L to dobry wybór ?

Generalnie nie mam możliwości przymiarki 😥

Jesteś zadowolony z  L ?

Opublikowano
36 minut temu, Sebastiannn napisał:

Cześć,

Chcę  zamówić Topstona Sore, ale nie moge się zdecydować co do ramy. 

Mam 183,5 cm i nie wiem czy L to dobry wybór ?

Generalnie nie mam możliwości przymiarki 😥

Jesteś zadowolony z  L ?

Ja wybrałem L i musiałem skrócić mostek o 10mm. Mam 182cm wzrostu, ciut dłuższe nogi niż tułów/ręce. Poziom rozciągnięcia poniżej średniej.

Między M a L, jest mała różnica w reach 0.9cm, ale za to w stacku 3.1cm.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

mam podobne pytanie mogę kupić ten rower rozmiar 56 L mam 178cm wzrostu czy nei będzie on za duży? Muszę kawałek podjechać żeby przymierzyc wiec wolę odrazu sprawdzić.

Dziękuj

Opublikowano

A co sądzicie o Cannondale Topstone Tiagra 2020? 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Lindros napisał:

A co sądzicie o Cannondale Topstone Tiagra 2020? 

Cena pomiędzy Sorą, a 105. Najtańszy model z hydraulicznymi hamulcami.

W dniu 14.07.2020 o 00:02, Luc4a3 napisał:

Witam,

mam podobne pytanie mogę kupić ten rower rozmiar 56 L mam 178cm wzrostu czy nei będzie on za duży? Muszę kawałek podjechać żeby przymierzyc wiec wolę odrazu sprawdzić.

Dziękuj

Zalezy tez od przekroku i poziomu rozciągnięcia. Tak jak wyzej pisałem, do okolic 180cm L jest polecany.

Edytowane przez M.C
Opublikowano
49 minut temu, M.C napisał:

Cena pomiędzy Sorą, a 105. Najtańszy model z hydraulicznymi hamulcami.

Zalezy tez od przekroku i poziomu rozciągnięcia. Tak jak wyzej pisałem, do okolic 180cm L jest polecany.

DZIEKUJE

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja choć kocham ten rower to same mam z nim problemy.

O gravelu marzyłem od czasu jak zobaczyłem anyroad i tak się jakoś ciągnęło ale sytuacja finansowa nie pozwalała wiec jeździłem na swoim starym mtb.

Na jednej z wypraw miałem awarię i trafiłem do serwisu przy salonie cannondale w Kudowie zdroju - od słowa do słowa zeszło na gravele, mój rozmiar akurat na stanie. miałem 3 dni na przemyślenie - w końcu stwierdziłem że tak miało być i go kupiłem za 4,5k - dostałem torbę podsyiodłową w cenie i transport starego paździa do domu. Cena katalogowa wtedy to było 5k.

Na początku wszystko swietnie ale chyba przesiadka z mtb nie wyszła gravelowi na zdrowie. 2 razy był ze mną na Turbaczu - wiem, przesada. Do tego single tracki i generalnie Cioranie mocno. Efekt był taki ze wykrzywiłem sztycę - jako ze warunki finansowe się poprawiły to zapodałem sztycę Ritchey WCS 27.2/350 za ponad 300pln.

Następny był hak do przerzutki - co ciekawe przy jedzie spacerkiem - musiał wcześniej nieźle oberwać. Jak się dowiedziałem ze nie ma zamienników a jedyna opcja za kawałek metalu to 190pln troche zagotowałem, później się dowiedziałem że znajomy kumpla robi wszystkie egzotyki na cnc w rozsądnych cenach.

Następnie doszło siodełko selle Italia i chciałem chwilę przystopować ale stało się nieszczęście - tylna piasta - amen.

Zleciałem wszystkie okoliczne serwisy i nigdzie pomocy, nawet jakby to pasującej piasty w rozsądnej cenie nie - jedynie dtswiss od 500, 600pln + zaplecenie.

Jak sobie pomyślałem ze tyle mam zapłacić i tylko czekać aż przednia piasta podzieli los tylnej rozwiązanie zostało tylko jedno - nowe koła.

Kumpel Polecił mi https://daveo.pl/ - że tam mi koleś zaplecie najlepsze w Polsce koła :) lol, kasę miałem wiec napisałem co się dziej i co potrzebuje, po godzinie dostałem odpowiedź:

„Witam,
Proponowałbym taki zestaw:
Piasty DT 350 Straight Pull 28h CenterLock
Obręcze DT R500 700c 28h
Szprychy DT Competition czarne + mosiężne czarne nyple
Cena 1250zł
Waga wyniesie około 1780 gramów
To byłby najlepszy zestaw. Bardzo trwałe piasty, wytrzymałe obręcze i przyzwoita waga
Pozdrawiam”

Więcej nie pytałem i niecały tydzień póżniej odebrałem paczkę - koła pierwsza klasa - polecam naprawdę.

I tak ciągle ładuje kasę a mimo to uwielbiam ten rower i podoba mi nie strasznie.
Zamawiając koła poprosiłem o mocowanie tarczy ceinterlock wiec następny wydatek: 2 tarcze (slx albo xt) nakrętki + adapter bo przód zamieniam na 180mm.
Chwilowo muszę przystopować ale następny krok to: cała linia Shimano GRX RX400, 2x10
https://www.cycology.pl/zestaw-prze-ajowy-shimano-grx-rx400-2x10-rozne-warianty-p1265454/
Co o tym sądzicie? Jakieś doświadczenia? Pchać się w to czy lepiej kombinować inaczej?

Jeszcze jedno - zawsze bardzo podobał mi się baranek i chciałem rower z taką kierownicą niestety szosa nie dla mnie i czekałem aż powstanie gravel.
W związku z tym nie mam doświadczenia i to pierwszy baranek na jakim jeżdżę więc nie mam porównania. Patrzę na kierownice innych i widzę że są inaczej wyprofilowane.
Moglibyście cos polecić i czy wato zmieniać?
W ogóle nie zamierzam żałować w tym momencie na ten rower bo rama mi siadła bardzo i się swietnie jeździ więc jak ktoś cos może fajnego polecić to z przyjemnością to rozważę.

Mój tryb jazdy to codziennie do pracy po mieście a w weekendy off-road ale juz bez przesady, nie tyram go za bardzo. Do tego 2 razy w roku wyprawy - sakwy albo bike packing.

Jak juz pisałem następny do wymiany  jest cały napęd a może i kierownica więc wszelkie porady mile widziane - szczególnie zależy mi na hydraulikach i napęd conajmniej 2X10. Reszta to po prostu - fajnie mieć wszystko jednej lini. Chyba że źle rozumuję to proszę o porady

Tak na koniec jednak powiem ze troche mnie dziwi tyle awarii w tak krótkim czasie w rowerze niby budżetowym ale mimo wszystko Cannondale.

Pozdrawiam i dzięki za wszelkie rady co do rowerowych inwestycji

Opublikowano
W dniu 2.10.2020 o 14:03, Piter303 napisał:

Tak na koniec jednak powiem ze troche mnie dziwi tyle awarii w tak krótkim czasie w rowerze niby budżetowym ale mimo wszystko Cannondale.

Z Cannondale'a to tam jest tylko rama. Nie ma się co dziwić że osprzęt niskiej jakości siada. Skoro rama Ci podeszła to inwestuj. Fajny rower ;)

Opublikowano

Jeśli jeszcze nie kupiłeś kół to gorąco polecam daveo.pl

Napisałem jaki mam rower, pół godziny później dostałem propozycję zestawu a dwa dni później paczka była w drodze. Całość DT swiss, zapłaciłem 1250 i jestem bardzo zadowolony.

U mnie wielkimi krokami zbliża się wymiana napędu i myślę o GRX - rx400 vs rx600 - ktoś? Coś?

Pozdrawiam

Opublikowano

@Piter303 ja mam u siebie 105tke, więc nie pomogę. Mam tylko pytanie odnośnie kół. Jak oceniasz prowadzenie roweru po ich wymianie? Chodzi mi bardziej o jazdę po asfalcie i szutrach. Te oryginalne są pancerne, ale są strasznie szerokie przez co szosowa opona nie wejdzie. Wolałbym mieć obręcz która zmieści 28-42C.

Opublikowano

Jako że to świeża sprawa to nie miałem jeszcze okazji po szutrach, tylko warunki miejskie. Opony nie zmieniałem jeszcze - założyłem oryginalną. Do tego wszystkiego przez tą awarię i warunki pogodowe miałem ponad 2 tyg przerwy w jeździe. W związku z tym ciężko mi ocenić czy jest jakaś wielka różnica, nic spektakularnego raczej nie miałem okazji poczuć :) myślę że tu bardziej chodzi o jakość i wytrzymałość chociaż sam jestem ciekaw jak to będzie w terenie.

• Pomógł 1