Alwox Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 (edytowane) Witam, mam taki problem, że niedawno wkład w wolnobiegu (nie wiem jak to się nazywa - taka rurka na której wszystko było nakręcone) się złamał. Wymieniłem tą część, przesmarowałem łożyska na nowo.. zrobiłem 2 kółka i zobaczyłem że nadal jest coś nie tak, zdjąłem koło - znowu było zgięte 😕Chciałem narazie zaoszczędzić na dalszych wymianach ale po tym ile się z tym bawiłem i jaki efekt to przyniosło postanowiłem jednak wymienić wolnobieg na kasetę i tu powoli dochodzimy do mojego właściwego pytania. Mam taki rowerek https://www.activsport.eu/product-eng-22171-Romet-Rambler-650B-1-0-czarno-szary-17.html w którym niedawno wymieniłem przerzutki na Deore RD-M592 i Altus FD-M370. Tylna jest teraz 9cio biegowa więc chciałbym odrazu kasetę kupić na 9. Co sądzicie o takim zestawie koło, kaseta i klamkomanetka (+ łańcuch na 9 przełożeń)? I jeszcze pytanie odnośnie rozstawu ramy - one mają taki sam rozmiar i na pewno będzie to pasowało czy mam zmierzyć (wewnętrzny/zewnętrzny wymiar?)? Edytowane 8 Maja 2019 przez Alwox
elmapeto Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 Koło będzie pasować do ramy. Koło plus kaseta ok natomiast problem w tym ,że koło podałeś pod tarcze a klamkomanetki pod vbrake.
Alwox Opublikowano 8 Maja 2019 Autor Opublikowano 8 Maja 2019 Cytat do hamluców typu V-brake, lub tarczowych mechanicznych Na tych co mam teraz też jest napisane "v-brake" ale to bez różnicy jak i tak są na lince. A będę potrzebował jakieś specjalne narzędzia (typu klucz do wolnobiegu) do zmontowania tego czy po prostu wsadzę kasetę na piastę i koło do ramy? 😄
elmapeto Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 Czyli masz hamulce mechaniczne,tak? Klucz do kasety/wolnobiegu owszem potrzebny. Kasetę na bębenek się zakłada . Musisz też go mieć ,albo jest w komplecie ,albo musisz dokupić . Widzę , że bęben w komplecie ,więc luz.
Alwox Opublikowano 8 Maja 2019 Autor Opublikowano 8 Maja 2019 (edytowane) Tak, mechaniczne. Obecnego wolnobiegu odkręcać raczej nie muszę, a do kasety to chyba tylko żeby odkręcić? Ew może ktoś jeszcze poleci coś lepszego w stosunku cena/jakość niż to co znalazłem? Edytowane 8 Maja 2019 przez Alwox
elmapeto Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 Osobiście zawsze dokręcam kasetę po założeniu.
Alwox Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Opublikowano 12 Maja 2019 A jeszcze mam taką wątpliwość - mam korbę Shimano FC-M131 która niby wg opisu ma pracować z kasetami 7/8 rzędów - będzie to problem jak wymienię tył na te 9 razem z łańcuchem?
elmapeto Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 Może się okazać ,że przód będzie miał jakieś ale. Miałem kiedyś korbę do 8rz ,a napęd 9 i często w dziwny sposób wyrzucała łańcuch na zewnątrz. Po zmianie korby problem zniknął.
Rekomendowane odpowiedzi