Skocz do zawartości

Serwis Piasty Bontrager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie,

Ostatnio zakupiłem koła 29" w okazyjnej cenie marki Bontrager i zależało mi głównie na tylnej, ale okazja była taka, że kupiłem 2 koła w cenie jednego. Są to koła Bontrager AT-850 z piastami również Bontrager (ale niestety nie znam modelu). I teraz oczywiście chciałbym przełożyć komplet tylko na mojej drodze napotkałem kilka komplikacji (po pierwsze przednia piasta na oś przelotową, zamówiłem więc adapter i jest cacy. Następnie kolejnym problemem jest to że przednie koło ma mocowanie tarczy center-lock a ja posiadam praktycznie nową tarcze magury, której nie chciałbym odkładać na bok wiec kupiłem w dobrej cenie adapter z centerlock na 6 śrub. W momencie kiedy chce ten adapter założyć, żeby dokręcić śrubę kluczem do kaset muszę zdjąć piastę po jest za wąsko i klucz nie wchodzi. Przy okazji sprawdziłbym i ew. przeserwisował łozyska i wszystko wyczyścił. Ale mam problem, bo przyznam się że nie potrafię znaleźć rozwiązania jak wyjąć przednią piastę. Poniżej zamieszczam fotki, może komuś przyjdzie coś do głowy. Wydaje mi się że trzeba od środka piasty wybić te końcówki, ale wolę zapytac zanim coś zepsuje :)

20190508_172933.jpg 20190508_172941.jpg 20190508_172947.jpg

20190508_173958.jpg Edytowane przez mkf118
Opublikowano (edytowane)

Siemka.

Noo to masz problem dość popularny. Niestety do piast z 12 lub 15 mm osią nie daję się tej nakrętki:

images?q=tbn:ANd9GcTXOBPSOIPuVTEWtyp4Q26

Tylko taką nakrętkę:

650x650.jpg

Musisz taką kupić.Oczywiście są gotowe z adapterem :

hwzxxx00s2335s.png

Edytowane przez Kruk
Opublikowano (edytowane)

Czy na tym kołnierzu piasty  nie ma jakiejś śrubki imbusowej. Takie rozwiązania stosuje novatec.

Proszę przejrzyj ten film, może pomoc

Edytowane przez User56sz
Opublikowano

A mozna kupic sama nakretke? Udalo mi sie rozebrac piaste. Zaparlem w tej szczelinie od srodka plaskim srubokretem i powoli udalo sie sciagnac.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Tak można kupić tą nakrętkę samemu, nowa około 40 złotych używka około 20 złotych :) szukaj SM BH20 to jest nazwa tej nakrętki

Edytowane przez Kruk
Opublikowano

Staraj się pisać z polskimi literami.

Opublikowano

Dzięki wielkie za pomoc ;) Pozdrawiam i myślę, że temat do zamknięcia.

Opublikowano

Jeszcze dodam mala ciekawostkę bo udalo mi sie uniknąć zakupu kolejnego adaptera czy tez samej śruby. Zauważyłem ze te zaślepki są głównie z tego powodu żeby dociskać łożysko, aby sie nie przesuwało, byc moze ma też pełnić funkcję uszczelniającą. Ale gdybym spiłował troszke obręcz tej zaślepki to przeszła by przez śrubę centerlock bez jakichkolwiek kolizji, a że szkoda bylo mi niszczyć elementy piasty dalem do zrobienia na wzór tokarzowi. Za 10zl wystrugał i jest jak fabryka.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka